Obavijesti

News

Komentari 13

Na istoku zemlje još su mogući jaki pljuskovi. I dalje postoji opasnost od bujičnih poplava

Na istoku zemlje još su mogući jaki pljuskovi. I dalje postoji opasnost od bujičnih poplava

Na Jadranu umjerena i jaka, na udare olujna, podno Velebita moguće i orkanska bura, a u Dalmaciji i mjestimice umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar

Postupno razvedravanje sa zapada na sjevernom Jadranu donosi djelomice sunčano i uglavnom suho vrijeme, u Dalmaciji promjenjivo uz mogućnost za poneki pljusak, prognozira za ponedjeljak Državni hidrometeorološki zavod.

Umjereno do pretežno oblačno u gorskim i središnjim, te osobito u istočnim predjelima gdje će biti lokalno i obilnije kiše, pljuskova i grmljavine.

Vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, povremeno izraženiji. Na Jadranu umjerena i jaka, na udare olujna, podno Velebita moguće i orkanska bura, a u Dalmaciji i mjestimice umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar.

Moguće poplave, grmljavina i bujice uz kišu. Za pola Hrvatske upaljen narančasti Meteoalarm
Moguće poplave, grmljavina i bujice uz kišu. Za pola Hrvatske upaljen narančasti Meteoalarm

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30 stupnjeva Celzijevih.

Za Istru te Kvarner i kvarnerske otoke kao i Slavoniju još uvijek je na snazi narančasti meteoalarm.

U ponedjeljak će na istoku zemlje i dalje biti nestabilno, pa će uz promjenjivu naoblaku biti kiše i lokalno izraženih pljuskova s grmljavinom. Pritom u kratkom vremenu može pasti više od 50 litara kiše po četvornom metru. Sunčanih razdoblja bit će malo, osobito u Podunavlju. Vjetar mjestimice umjeren sjeverni i sjeverozapadni, prognozira meteorologinja Tomislava Hojsak.

U središnjoj Hrvatskoj već ujutro sa sjeverozapada dolazi prestanak kiše i razvedravanje, najkasnije na jugu gdje još u noći i ujutro može biti obilne kiše. 

Najsunčanije će biti na sjevernom Jadranu, osobito u Istri, a u gorju povremeni pljuskovi veći dio dana, osobito u Lici, gdje je moguća obilna kiša. Puhat će umjerena i jaka bura, pod Velebitom i s olujnim udarima.

Što nas može naučiti najnovija katastrofalna poplava u Europi?
Što nas može naučiti najnovija katastrofalna poplava u Europi?Vjetrovito i u sjevernoj Dalmaciji, gdje će veći dio dana prevladavati sunčano vrijeme. U unutrašnjosti te južnije od Splita djelomice sunčano, a popodne je moguć i poneki pljusak. Puhat će većinom slaba i umjerena bura, popodne jugozapadnjak.

Na krajnjem jugu Hrvatske djelomice sunčano, poneki lokalni pljusak moguć je tek rijetko duž obale i u zaobalju, osobito u poslijepodnevnim satima. Puhat će slaba bura, a more će biti malo do umjereno valovito.

S obzirom da je to na nekim mjestima sad već prilično saturirano, postoji i dalje opasnost od bujičnih i urbanih pluvijalnih poplava, na snazi je hidrološko upozorenje DHMZ-a.