News

Komentari 46

Potresne poruke radnika iz Zaporožja: 'Svi smo ruski taoci, stalno nas drže na nišanu'

Potresne poruke radnika iz Zaporožja: 'Svi smo ruski taoci, stalno nas drže na nišanu'

Ukrajina i Rusija svakodnevno optužuju jedna drugu za neispravno postupanje u blizini elektrane. Slika je mutna, ali su rizici kristalno jasni

Iako ruske snage od početka ožujka pod okupacijom drže Zaporižju, najveću nuklearnu elektranu u Europi, njome i dalje upravljaju ukrajinski tehničari. Za BBC su progovorili o svakodnevnim prijetnjama otmicom, kao i o strahovima od 'radioaktivne kontaminacije' ili nuklearne katastrofe.

Moskva je nedavno optužena da koristi elektranu 'kao štit' dok njezine trupe odatle lansiraju rakete prema obližnjim lokacijama. U četvrtak, kada je zabilježeno još granatiranja,  čelnik UN-a izdao je novo upozorenje o borbama u blizini nuklearne lokacije koje 'vode u katastrofu'.

Ukrajina i Rusija svakodnevno optužuju jedna drugu za neispravno postupanje u blizini elektrane. Slika je mutna, ali su rizici kristalno jasni.

- Tijekom radnog dana konstantno sam pod stresom kaže Svitlana.

Ona i kolega Mikola sada mogu koristiti samo ruske SIM kartice, a signal je vrlo ograničen. BBC nije koristio njihova prava imena zbog njihove sigurnosti. Svitlana u tvornici radi dugi niz godina. Granate svakodnevno padaju u njezinoj blizini.

-  Ne mogu više raditi kao prije - kaže Svitlana.

- Prošlog tjedna nisam čak ni mogla doći na svoje radno mjesto – opasno je. U subotu je došlo do granatiranja dušik/kisik pogona, što je izazvalo požar. Nekim čudom, ljudi koji su tamo radili su preživjeli.

Jedan stanovnik Enerhodara, gdje je Zaporižja, otkrio je za BBC da su cijene u trgovinama i ljekarnama sada četiri puta više nego na teritoriju koji još kontrolira Ukrajina, kao i da nedostaje liječnika. Većina bankomata ne radi.

- Psihološki je jako teško ovo izdržati. Vojnici hodaju s oružjem i svi smo na nišanu- kaže Svitlana.

Rusija je optužena da je tamo smjestila oko 500 vojnika. Nedavne snimke pokazuju kako se vojna vozila dovoze unutra, a Svitlana je potvrdila da je koriste kao vojnu bazu.

- Svaki dan se voze tamo-amo u svojim vojnim vozilima. Osoblje je sada talac Rusa. Ugasili su internet, ostavili samo fiksne telefone, a hrane ima u jednoj jedinoj blagovaonici. Ostale su pretvorili u svoje baze- piše Mikola.

Ukrajinci su zabrinuti jer je Rusija počela granatirati područja koja okupira kako bi pokušala stvoriti lažan narativ, poput onog da Ukrajina napada, a oni spašavaju.

- Zabranjen je pristup svim krovovima, tamo su napravili osmatračnice. Zgrada za obuku također je postala njihova vojarna. Sve češće osoblje biva oteto upravo na izlazu iz smjene na sigurnosnim vratima.

Nije poznato zašto dolazi do otmice, ali stanovnici smatraju kako je riječ o ruskoj metodi zastrašivanja.

Svitlana i Mikola također kažu kako Rusi ostavljaju smeće diljem nuklearne - ali i tvrde da, na sreću, osoblje još uvijek može upravljati nuklearnom elektranom.

Najčitaniji članci