News

Komentari 0

Povjerenica EU-a: Kompanije u EU ne trebaju zbog sankcija očekivati bilijune pomoći...

Povjerenica EU-a: Kompanije u EU ne trebaju  zbog sankcija očekivati bilijune pomoći...

Prošlog tjedna Vestager je ublažila propise o državnim potporama najavivši tvrtkama do 400.000 eura državnih potpora i kompenzaciju do 30 posto troškova energije

Sankcije Rusiji i visoki računi za energiju ne utječu na kompanije kao pandemija covida 19, izjavila je povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, upozorivši ih da ne trebaju očekivati bilijune eura državne pomoći.

Prošlog tjedna Vestager je ublažila propise o državnim potporama, najavivši tvrtkama do 400.000 eura državnih potpora i kompenzaciju do 30 posto troškova energije, nakon što se tisuće njih požalilo na poremećaje u opskrbnim lancima, podsjeća Reuters.

Velika je razlika između sadašnje situacije, koju su izazvale sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, i pandemije kada je puno više kompanija bilo pogođeno zaključavanjem gospodarstava.

To će ograničiti iznos pomoći koja će ovaj put biti dodijeljena, izjavila je Vestager u intervjuu Reutersu.

Na pitanje hoće li vlade Europske unije na kraju ponovno ubrizgati bilijune eura u tvrtke pogođene sankcijama, Vestager je odgovorila:

- Tek smo na početku te priče, ali mislim da neće.

- Zato što u aktualnoj situaciji nemamo opću intervenciju države u tržište, države se ne upliću i ne govore svima u osnovi da hiberniraju- objasnila je europska povjerenica.

Vestager je do sada odobrila više od 3.000 milijardi eura pomoći tvrtkama pogođenim pandemijom, prema ublaženim propisima koji su na snazi dvije godine.

U razgovoru za Reuters ponovila je i da ublaženi propisi neće ostati na snazi dulje no što je predviđeno.

- Ključan dio privremenog pandemijskog okvira predviđa njihovo gašenje sredinom godine- dodala je Vestager.

 

Najčitaniji članci