Obavijesti

News

Komentari 16

Pravna zbrka: Opet različita presuda za tužbu o francima

Pravna zbrka: Opet različita presuda za tužbu o francima
1

Udruga Franak je objavila da je za razliku od suda u Varaždinu, sud u Osijeku pravomoćno presudio da treba vratiti i preplaćene kamate. Vrhovni sud mora hitno zauzeti stav tko je tu u pravu...

VIDEO

Oko 55.000 građana koji su konvertirali kredite iz švicarskog franka u euro ili kunu još nisu sigurni hoće li na kraju dobiti i preplaćene kamate ili neće. Veliki broj ljudi je pokrenuo tužbe, a sudovi u Hrvatskoj različito presuđuju.

Udruga Franak poslala je priopćenje da je Županijski sud u Osijeku pravomoćno potvrdio odluku Općinskog suda da korisnik ima pravo i na preplaćenu kamatu iako je konvertirao kredit iz švicarca. Točan iznos isplate tek se treba utvrditi novom tužbom, ali OTP banka (prije Splitska) bi po toj presudi iznos trebala platiti.

Kontra presuda: Konvertirao je švicarac, tužio banku i izgubio
Kontra presuda: Konvertirao je švicarac, tužio banku i izgubio

Podsjetimo, jučer smo objavili potpuno suprotnu presudu iz Varaždina. Županijski sud u Varaždinu je potvrdio presudu Općinskog suda u Slavonskom Brodu da Addiko banka ne treba platiti kamate nakon konverzije kredita.

Udruga Franak kaže da im pravomoćna presuda protiv banke ulijeva optimizam. Ali Vrhovni sud tek treba ujednačiti sudsku praksu i odlučiti tko ispravno primjenjuje zakon i ranije sudske odluke Visokog trgovačkog suda. Udruga poziva Vrhovni sud da to što prije učini.

- Presuda je potpuno u skladu sa svime što je Udruga Franak dosad tvrdila vezano za prava potrošača nakon konverzije, i to je još jedno veliko ohrabrenje prije konačne odluke Vrhovnoga suda RH o našim pravima nakon konverzije CHF kredita, koju nestrpljivo iščekujemo. Pravna sigurnost je prioritet za 55.000 obitelji. Za 122 dana nastupa zastara potraživanja preplaćenih kamata za 7 osuđenih banaka!  Pozivamo Vrhovni sud RH da hitno odluči o pitanju prava potrošača na obeštećenje iz konvertiranih CHF kredita -priopćili su iz Udruge.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca