Pravobraniteljica ministrici: Smanjite pritisak na učenike | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 25

Pravobraniteljica ministrici: Smanjite pritisak na učenike

Pravobraniteljica ministrici: Smanjite pritisak na učenike
1

Nositelji nastave su i dalje nastavnici i učitelji, previše toga je prebačeno na roditelje. Učenike ne treba opterećivati dodatnim sadržajima, a treba pripaziti i na djecu s poteškoćama, poručuje Helenca Pirnat Dragičević

VIDEO

Ma ne baš, svaki dan mi učiteljica pošalje novu lekciju pa moram raditi, odgovor je sedmogodišnje Marte voditeljici u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" na pitanje odmara li sada kad ne ide uškolu i nastavu prati "na daljinu".
O problemu preopterećenosti učenika proteklih dana upozorava toliko roditelja da je reagirala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, koja je u utorak uputila dopis Ministarstvu.
- Predložili smo da se naglasak u provedbi nastavnih sadržaja usmjeri na bitne činjenice, te da se sada učenike ne opterećuje dodatnim sadržajima. U tome pomoć profesori mogu zatražiti od stručnih savjetnika - stoji u dopisu pravobraniteljice koja ističe da profesori i učitelji  u nastavi na daljinu moraju ostati nositelji nastavnog procesa.
Posebno se pravobraniteljica osvrnula na učenike s teškoćama u razvoju kojima do sada nisu prilagođeni sadržaji Škole na Trećem HRT-a.
- Svjesni smo da se u sustavu odgoja i obrazovanja često ne poštuju primjereni oblik školovanja učenika s teškoćama u razvoju - ističe pravobraniteljica, koja smatra i kako bi se u nadzor provedbe nastave na daljinu, te pružanja stručne pomoći nastavnicima trebala uključiti i Agencija za odgoj i obrazovanje. 

Zašto su isključene agencije?

Naime, mnogi u obrazovnom sustavu sve glasnije postavljaju i pitanje zašto su brojne i neophodne institucije poput spomenute AZOO, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja te ostalih, praktički isključene iz organizacije škole na daljinu. Jednako kao i s eksperimentalnim programom "Škola za život", te kurikularnom reformom, kažu nam sugovornici iz sustava, doslovce svim tim poslovima bavi se uski krug ljudi oko ministrice Divjak, dok su svi ostali stručnjaci u potpunosti gurnuti u stranu.
Kako neslužbeno saznajemo, ministrica praktički sama sastavlja sve preporuke o odvijanju nastave na daljinu, vrednovanju, maturama, što svakako ne bi trebao biti njezin posao, te bi trebao uključiti i druge stručnjake kojih u Hrvatskoj zaista ima mnogo.
Od učitelja i stručnih suradnika s kojima smo razgovarali saznajemo kako se prvi tjedan TV nastava još i pratila, no kako je vrijeme odmicalo, zbog neprilagođenih sadržaja sve veći je broj učitelja odustao.
- Više od polovice kolega u cijeloj zemlji ne prati Školu na Trećem. Učitelji uglavnom nastavu vode prema svom rasporedu. Snalazimo se kako najbolje umijemo i znamo. Mi se u ovim uvjetima nastojimo maksimalno prilagoditi i djeci s teškoćama u razvoju. Prilagođavamo im zadatke, dajemo im više vremena za napisati zadaću, dakle radimo kako smo i dosad radili. Mi i dalje radimo na način kako smo i dosada radili. Pokušavamo, ali treba napomenuti da bi bilo puno bolje da su u MZO organizirali još prije ove situacije usavršavanje učitelja i profesora na Office 365 kojeg su u konačnici platili - kazala nam je učiteljica razredne nastave u područnoj školi u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

ŠTO ĆE BITI S MATUROM?

'Kako ucjenjivati u ovim uvjetima?'

Kako ona ističe, ministrica očito nema stvarne perspektive o dijelovima Hrvatske, poglavito ruralnim, gdje potrebna tehnologija još uvijek nije dovoljno dostupna svakom učeniku. Internetske su linije slabe, sada dodatno opterećene. Dio roditelja radi i nema vremena u traženom obimu posvetiti se djeci. Pritom nema svako dijete tablet ili računalo, te se roditelji snalaze i nastavu prate preko mobitela. 
I još za nekoliko dana kreće i vrednovanje učenika. I ponovno će Ministarstvo "spustiti" prema školama naputke, ali kako kvalitetno ocijeniti učenika u ovim uvjetima, pitaju se učitelji. 
- Najvažnije je da svi nakon ovoga budemo normalni. Zar ne mislite da svatko od nas neće imati određenih problema kada sve ovo pođe. I zato u ovom trenutku ne bi trebalo inzistirati na detaljima samo da bi se zdovoljila forma - poručuju roditelji koje posebno ljuti kada im nastavnici djeci šalju materijale i vikendom.
- Djeca nam se nemaju vremena odmoriti. To što su u kući i ne izlaze vani ne znači da moraju dvadeset i četiri sata biti u virtualnim učionicama i rješavati more pristiglih materijala za koje je i osam sati rada premalo - ističu. Zato je iskreni odgovor učenice Marte najbolja poruka za sve koji u ovom trenutku odlučuju i rade u hrvatskim školama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 25

VIDEO

VIDEO Kiša potopila dijelove Zagreba, palo je za cijeli srpanj. Vatrogasci dobili desetke poziva
KRAJ TOPLINSKOG VALA

VIDEO Kiša potopila dijelove Zagreba, palo je za cijeli srpanj. Vatrogasci dobili desetke poziva

Stigla je velika promjena vremena koja donosi osvježenje i kraj toplinskog vala. Na zagrebačkom području noćas je padala obilna kiša, u Dubravi je pod vodom Grižanska. Vatrogasci su imali desetke intervencija zbog poplavljenih podruma i srušenih stabala

Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'
OLUJA U ZAGREBU

Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'

Za Gospićku, Karlovačku, Zagrebačku i Osječku regiju izdano je narančasto upozorenje zbog toplinskog vala dok se u dijelovima očekuje i grmljavinsko nevrijeme
Dječak (13) se utopio u bazenu kraj Požege, obitelj u šoku: 'Nikad se nije žalio na srce...'
BIO JE UZORNI SPORTAŠ

Dječak (13) se utopio u bazenu kraj Požege, obitelj u šoku: 'Nikad se nije žalio na srce...'

Dječak (13) u četvrtak se utopio u bazenu. Sa suigračima iz kluba došao je na izlet