Okrutno vršnjačko nasilje u Dalmaciji: 'Zaštitimo žrtvu!' | 24sata
Obavijesti

News

Okrutno vršnjačko nasilje u Dalmaciji: 'Zaštitimo žrtvu!'

Okrutno vršnjačko nasilje u Dalmaciji: 'Zaštitimo žrtvu!'
1

U slučajevima kad su počinitelji ovakvih delikata maloljetni, važno je i uključiti ih u odgovarajući stručni tretman kako bi se suočili s neprihvatljivošću nasilja, ističe pravobraniteljica Pirnat Dragičević

VIDEO

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević komentirala je uznemirujuću kaznenu prijavu koja navodi da su sedmorica mladića u jednom mjestu u Dalmaciji tijekom godine dana u više navrata silovali djevojčicu (16). 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:16

Njezin komentar prenosimo u cijelosti: 

Za zastrašujući slučaj nasilja nad mladom djevojkom doznali smo iz medija. Ako su podaci iz medija točni, doista zabrinjava to što je riječ iznimno okrutnom vršnjačkom nasilju, koje je dugo trajalo, a da pritom nitko iz okruženja žrtve nije reagirao.

Ne mogu komentirati odluku suda, ali želim naglasiti da je u svakom ovakvom slučaju nasilja važno da se žrtva, koja je još dijete, odmah na odgovarajući način zaštiti i da dobije stručnu pomoć radi oporavka. Također je važno da počinitelji nasilja budu odgovarajuće sankcionirani.

U slučajevima kad su počinitelji ovakvih delikata maloljetni, važno je i uključiti ih u odgovarajući stručni tretman kako bi se suočili s neprihvatljivošću nasilja i da bi korigirali svoje ponašanje, što je nužno kako bi se spriječilo da ponavljaju takva djela ubuduće.

Novi detalji: Silovanje prijavili škola i centar za socijalnu skrb
Novi detalji: Silovanje prijavili škola i centar za socijalnu skrb

U vezi slučaja se oglasila i Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i upozorila da je važno pružiti zaštitu žrtvi, posebice u situacijama kada žive u istom manjem mjestu. 

"Iz navoda iznesenih u medijima proizlazi kako je sudac pustio počinitelje da se brane sa slobode odnosno da im nije odredio istražni zatvor, iako u konkretnom slučaju i žrtva i počinitelji žive u istoj sredini", navodi Ljubičić.

Stoga upozorava kako je u situacijama kao što je ova, od izuzetne važnosti pružiti žurnu zaštitu žrtvama, a kako bi se izbjegla dodatna viktimizacija.

"Navedeno svakako uključuje i onemogućavanje bilo kakvog eventualnog daljnjeg kontakta između počinitelja i žrtve, pri čemu treba imati u vidu kako u ovakvim slučajevima postoji opasnost i od odustajanja žrtava od daljnjeg progona te povlačenja prijave", naglašava pravobraniteljica.

Ističe i kako bi sve navedeno trebalo imati u vidu i prilikom provođenja pojedinačne procjene žrtve od strane nadležnih tijela, a kako bi se u što većoj mjeri smanjio bilo kakav rizik za žrtvu odnosno kako bi joj se pružila žurna i adekvatna zaštita, posebice od viktimizacije i stigmatizacije. Navedeno je, dodaje, u skladu i s Direktivom o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela.

Iako pravobraniteljica ne može u konkretnom slučaju ulaziti u procjenu rada suda, Ljubičić ponovno ukazuje na potrebu i nužnost provođenja pojedinačne procjene žrtve pri čemu je, ističe, od izuzetne važnosti da i svi sudionici koji sudjeluju u navedenom budu svjesni posljedica svojih procjena i postupaka.

Podsjetimo, mladići su privedeni u petak. Kako stoji u prijavi, djevojčicu su silovali, sve snimali mobitelom, a zatim ju ucjenjivali snimkama, tukli i prijetili joj. Osim stravičnog čina, Hrvatsku je potresla i odluka suda. Naime, sudac ih je pustio da se brane sa slobode iako žive u istom mjestu kao djevojčica. 

Zbog zaštite identiteta žrtve nismo omogućili komentare pod tekstovima o ovom slučaju. Hvala vam na razumijevanju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

'Sad će ustaša iz Varaždina sve objasnit': Širi se video Bujanca i čovjeka koji je vozio Bartulicu
VIDEO: 'VRATIT ĆEMO BOSNU'

'Sad će ustaša iz Varaždina sve objasnit': Širi se video Bujanca i čovjeka koji je vozio Bartulicu

Mi smo TikTokeri, Ivko i Bujo! Ovo mora izaći u javnost, govori Bujanec i poteže iz boce na jako bizarnoj snimci na kojoj s čovjekom koji je vozio Bartulicu tvrdi da će vratiti Bosnu Hrvatskoj

Strava u Zagrebu: Hodao gol po ulici i sjekirom razbijao aute, u kući mu pronašli tijelo žene
POD NADZOROM POLICIJE JE

Strava u Zagrebu: Hodao gol po ulici i sjekirom razbijao aute, u kući mu pronašli tijelo žene

U kući u kojoj prebiva, pronađeno je tijelo najvjerojatnije starije članice obitelji, za koje u ovom trenutku nije moguće utvrditi uzrok smrti s obzirom na zatečeno stanje tijela, priopćili su iz PU zagrebačke
Muškarac koji je razbijao aute u Vrapču živio s mrtvom majkom? 'Dotukla ga je isključena struja'
24SATA NA MJESTU STRAVE

Muškarac koji je razbijao aute u Vrapču živio s mrtvom majkom? 'Dotukla ga je isključena struja'

Kako doznajemo od susjeda, muškarac je već duže vrijeme živio s tijelom svoje mrtve majke. Policija je i ranije dolazila na vrata kuće u kojoj je živio, ali im nije otvarao, pričaju susjedi