Obavijesti

News

Komentari 211

Komšić poručio Hrvatima: Ne morate se bojati niti brinuti

Komšić poručio Hrvatima: Ne morate se bojati niti brinuti
3

Šefik Džaferović iz SDA-a je dobio podršku gotovo 38 posto birača. Željko Komšić je dobio 48,7 posto glasova. Iz Republike Srpske najviše glasova je dobio Milorad Dodik, 55, 15 posto

VIDEO

>>> Zadnje informacije...

0.15 sati - Šefik Džaferović (SDA), Željko Komšić (DF) i Milorad Dodik (SNSD) novi su članovi Predsjedništva BiH, objavila je Centralna izborna komisija te dodala kako izlaznost u BiH iznosi 53,36 posto glasača.

- Došao sam na konferenciju jer već duže vrijeme pokušavam doći do njih. Slali su me općinskim komisijama da ja izbrišem majku. Nisam ja pravio listu, nisam ja njihov član. Majka je umrla prije 11 godina, ja sam to prijavio, a od mene traže da hodam. Ja imam smrtni list, a svake izbore je na listi. Ovo je uvreda za mene - rekao je Ćerimagić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

23.45 sati - Bakir Izetbegović je poručio da će SDA formirati pobjedničku koaliciju.

- SDA je iznijela brilijantnu pobjedu i najjača je stranka u BiH. Šefik Džaferović je pobijedio u svim izbornim jedinicama, osim u Tuzlanskom kantonu. Čestitam i Ramizu Salkiću koji je pobijedio za potpredsjednika Republike Srpske - kazao je Izetbegović

 
23.41 sati - U Banja Luci je Milorad Dodik izjavio kako je od prebrojanih 85 posto glasova za srpskog člana Predsjedništva on dobio 56 posto glasova. "Ovo je pobjeda čista k'o suza", rekao je Dodik

23.35 sati - Lider Demokratske fronte Željko Komšić je izjavio kako je on tu da služi svim građanima Bosne i Hercegovine dok je Hrvatima poručio kako nemaju razloga za strah ili brigu.

- Ja sam vaš predsjednik bez obzira glasali vi za mene ili ne. Trudit ću se, i znam kakva je ovo obveza i kakv teret preuzimam, da ne napravim nijednu grešku i da opravdam vaše povjerenje - rekao je Komšić.

23.31 sati - Dragan Čović zahvalio je hrvatskom glasačkom tijelu i rekao da je odaziv na izbore iznad svih očekivanja, baš kao i potpora koju je HDZ dobio na ovim izborima.

- Planirali smo 140.000 glasova, ali mislim da će taj broj biti premašen za barem 10 posto. Ako znamo koliko je naše glasačko tijelo moja je obveza zahvaliti svima koji su prepoznali naš projekt. Hrvatski narod je poslao jasnu poruku svima, da jest konstitutivan narod, da razmišlja proeuropski... Žalosti me što naši prijatelji Bošnjaci nisu to shvatili - rekao je Čović, piše N1 i dodao: - Ne možete Hrvatima birati legitimne predstavnike. To je put nazadovanja, to nije europski put. Vjerujem da će u bošnjačkom narodu biti dovoljno onih koji će shvatiti da ovo što su večeras uradili nije dobro.

 
22.48 sati - Prve nepotpune rezultate Općih izbora za Predsjedništvo BiH Središnje izborno povjerenstvo objavit će u pola noći. Prema onome što objavljuju političke stranke izvjesno je da će hrvatski član Predsjedništva biti Željko Komšić koji je opet izabran bošnjačkim glasovima.

U HDZ-u BiH kazali su kako je Dragan Čović dobio potporu 75 posto glasača na područjima gdje uglavnom žive Hrvati.

Podsjećamo, Komšić u kampanji nije posjećivao općine u kojima većinom žive Hrvati, a vodio je i antihrvatsku kampanju. Prozivao je i najviše dužnosnike iz Republike Hrvatske, a na njegovim predizbornim skupovima javno se vrijeđala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Šefik Džaferović iz SDA bit će bošnjački član Predsjedništva, a između Milorada Dodika i Mladena Ivanića utrka je puno neizvjesnija, a u blagom vodstvu je Ivanić, prema neslužbenim podacima.

U Federaciji BiH na izbore je izašlo oko 900 tisuća birača

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović vodi u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH a Željko Komšić ima značajnu prednost pred Draganom Čovićem u utrci za hrvatskog člana državnog vrha, podaci su što su ih u nedjelju nešto nakon 21 sat objavili iz izbornog stožera SDA u Sarajevu.

Zatvorena birališta u BiH, prvi rezultati će biti oko 23 sata
Zatvorena birališta u BiH, prvi rezultati će biti oko 23 sata

Glavni tajnik ove stranke Helid Genjac kazao je kako je na temelju 20 posto prebrojnih glasova moguće potvrditi da Džaferović vodi ispred kandidata Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) za oko 10 posto dok je Komšić među biračima koju su odlučili glasovati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dobio povjerenje njih 65 posto dok je Čović dobio potporu 25 posto glasača iz tog uzorka a kandidatkinja HDZ 1990. Diana Zelenika potporu oko četiri posto birača.

U Federaciji BiH na izbore je izašlo oko 900 tisuća birača a SDA je ove podatke objavio na temelju prebrojanih oko 150 tisuća tih glasova.

"Treba istaknuti kako među njima nema onih iz Zapadno-hercegovačke županije koji mogu bitno utjecati na tijek izbora no zato su tu glasovi iz županije Središnja Bosna i Hercegovačko-neretvanske županije", kazao je Genjac.

U utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH prema podacima iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) vodi njen predsjednik Milorad Dodik.

Također na temelju uzroka od oko 20 posto prebrojanih glasova iz te su stranke objavili kako je Dodik dobio 58 posto prebrojanih glasova dok je njegov protukandidat Mladen Ivanić dobio potporu oko 40 posto glasačkog tijela u Republici Srpskoj.  

No u tome nema glasova iz Banja Luke koja okuplja veliki broj birača a iz Saveza za pobjedu čiji je Ivanić kandidat tvrde kako upravo on u toj gradskoj sredini vodi s prednošću od oko pet posto.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 211
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a