Obavijesti

News

Komentari 45

'Predsjednica je obećala da će pričati s premijerom o ovome'

'Predsjednica je obećala da će pričati s premijerom o ovome'
3

Predsjednik Štrajkaškog odbora i Jadranskog sindikata Boris Cerovac rekao je da bi mu bilo draže da je predsjednica došla u brodogradilište, no da su joj zahvalni jer im je dala svoju podršku

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović primila je u srijedu poslijepodne predstavnike radnika Uljanika. Sastanak je najavljen početkom tjedna, prije akcije Uljanik u kojoj je u utorak uhićeno 12 čelnih ljudi brodogradilišta. 

- Objasnili smo kakav je problem u Uljaniku i moram reći da se cijelo vrijeme javnost pokušava okrenuti protiv Uljanika i 3. maja i brodogradnje. Kritičari i analitičari govore o njoj samo najgore i o velikim iznosima koje je brodogradnja u negativnom smislu napravila. Nitko ne govori o tome što je dobro napravila i što će u budućnosti dati - rekao je predsjednik Štrajkaškog odbora i Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Mi, Uljanik, smo zaslužili mogućnost kao i sva ostala brodogradilišta koja su do danas imala restrukturiranje. Mi nismo. Ustavna prava moraju imati svi ista, a ustavno pravo je i da kad radiš dobivaš plaću, što mi ne dobivamo zadnjih sedam mjeseci - rekao je Cerovac. 

Dodao je da su od predsjednice dobili punu podršku. 

Maras: HDZ treba ispriku da Uljanik i 3. maj pošalje u stečaj
Maras: HDZ treba ispriku da Uljanik i 3. maj pošalje u stečaj

- Iako, mislim da je bilo bolje da je došla u Uljanik ili 3. maj i pokaže radnicima da misli na njih, no bila je spriječena. Svejedno smo zahvalni što nam je dala do znanja da će razgovarati s Vladom i od njih tražiti da postupe onako kako je najbolje za brodogradnju - rekao je Cerovac i dodao da oni više ne mogu čekati te da je jedini način da ne odu u stečaj je da Vlada donese odluku. 

'Ne znamo zašto su uhićeni bivši direktori' 

Na sastanku je bio i povjerenik povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko, koji je četiri godine bio u Nadzornom odboru Uljanika. Kazao je da pred nadzorni odbor nije dolazilo ništa sumnjivo, da su se brodovi stalno dogovarali.

"Ne znamo zašto su uhićeni naši bivši direktori. Ima tu dosta tih problema koji tek sad izlaze van", rekao je Šverko koji vjeruje da im predsjednica može pomoći, unatoč ograničenim ovlastima.

'Vlada blizu odluke za Uljanik, ali ne očekujem ju u četvrtak'
'Vlada blizu odluke za Uljanik, ali ne očekujem ju u četvrtak'

"Može puno pomoći jer je jedina uz ministra Horvata rekla da podržava restrukturiranje, a ne stečaj. To je ponovila i danas. Naravno da ne može obećati jer ne odlučuje o tome, ali može kao moralni autoritet razgovarati s Vladom. Rekla je da će već danas razgovarati s premijerom", kazao je Šverko.

Predsjednica očekuje da svi odgovorni za ovo stanje - odgovaraju 

Nakon sastanka s predstavnicima radnika, iz Ureda predsjednice došlo je i priopćenje o sastanku kojeg prenosimo u cijelosti: 

Na zamolbu sindikata, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s predstavnicima radnika Uljanika i 3. Maja.

Tom su prigodom predstavnici radnika prenijeli svoje zahtjeve upućene Vladi Republike Hrvatske u kojima traže hitno rješenje agonije Uljanikovih društava i brodogradilišta 3. Maj, odobrenje i isplatu kredita za privremeno financiranje, te prihvaćanje nacrta programa restrukturiranja na zdravim temeljima, kao i mogućeg strateškog partnera koji bi osigurao najkvalitetniju ponudu za Uljanik i 3. Maj.

'Spalionica novca': Država je Uljaniku dala 16,3 milijarde kn
'Spalionica novca': Država je Uljaniku  dala 16,3 milijarde kn

U pogledu aktualne situacije u Uljaniku i 3. Maju, Predsjednica Republike izrazila je puno razumijevanje za nastojanja radnika da se ova neodrživa situacija riješi i da se što prije donese odluka o sudbini brodogradilišta. Pozvala je da pri donošenju odluke o restrukturiranju ili stečaju, glavni kriteriji budu održivost i konkurentnost brodogradnje kao jedne od tradicionalnih i strateških grana hrvatskog gospodarstva usmjerenih na izvoz. Isto tako, Predsjednica naglašava važnost brige za egzistenciju radnika i njihovih obitelji. Smatra da je samo održivim modelom poslovanja moguće očuvati radna mjesta i osigurati plaću radnicima.

Obeshrabruje podatak da su prema riječima predstavnika radnika i nakon 3,7 milijardi kuna državnih sredstava uloženih u Uljanik d.d. i 9 milijardi u 3. Maj, brodogradilišta u ovako teškom stanju, što upućuje na zaključak da je dosadašnji način upravljanja bio promašen. 

Policija objavila detalje istrage u akciji Uljanik: Osnovali stožer
Policija objavila detalje istrage u akciji Uljanik: Osnovali stožer

Predsjednica Republike očekuje da se uđe u trag novcu koji je nestao i da se vrati u državni proračun, a da svi odgovorni za ovakvo stanje odgovaraju. Poziva i sve sudionike u procesu donošenja ove važne odluke da još jednom razmotre sve argumente kako bi bili sigurni da su donijeli ispravnu odluku.

Predsjednica je zabrinuta zbog učinaka koji će ovo imati na gospodarstvo i socijalne prilike dijela stanovnika Istre i hrvatskog Primorja te na odlazak stanovništva i odljev stručne radne snage koja je deficitarna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje