News

Komentari 51

Predsjednik HLK-a: 'Lijek protiv covida pomoći će oboljelima, ali ne može izliječiti sve zaražene'

Predsjednik HLK-a: 'Lijek protiv covida pomoći će oboljelima, ali ne može izliječiti sve zaražene'

U Hrvatsku je stiglo prvih 1800 doza lijeka Ronapreve, lijeka protiv koronavirusa, a koji je namijenjen akutno oboljelim pacijentima

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić izjavio je u utorak da je lijek protiv covida-19, koji je jučer stigao u Hrvatsku, namijenjen akutno oboljelima te ustvrdio da će sigurno pomoći dijelu oboljelih, ali ne može izliječiti sve zaražene.

“Lijek protiv covida namijenjen je akutno oboljelim pacijentima, u Hrvatskoj smo ga dobili u relativno manjem broju”, rekao je Luetić novinarima nakon što je u ponedjeljak u Hrvatsku stiglo prvih 1800 doza lijeka Ronapreve.

Na otvorenju izdvojene post-covid poliklinike u Domu zdravlja Istok, Luetić je ustvrdio da će lijek biti namijenjen pacijentima koji su akutno oboljeli, a imaju indikacije da bi mogli razviti teži oblik bolesti.

“Lijek će sigurno pomoći dijelu oboljelih, ali nećemo moći izliječiti sve zaražene. Opet pozivam sve naše građane da se cijepe, a one koji su se cijepili da uzmu booster dozu, jer je to jedini način na koji možemo spriječiti veći broj teško oboljelih i umrlih”, istaknuo je Luetić.

Europska agencija za lijekove u studenom je odobrila korištenje lijeka Ronapreve, koji sadrži djelatne tvari kasirivimab i imdevimab. Prema preporuci, lijek je namijenjen osobama kojima nije potreban dodatni kisik i koje su izložene povećanom riziku od ozbiljnog pogoršanja bolesti.

Luetić se osvrnuo na visoke stope smrtnosti od covida-19, budući da je Hrvatska u samom vrhu europskih zemalja po broju umrlih, istaknuvši kako postoji više razloga za to.

“Jedan od razloga je relativno niska procijepljenost, relativno blage mjere unazad godinu dana u Hrvatskoj. Više je faktora, ali na stupanj teško oboljelih i umrlih izravno utječe upravo razina cijepljenosti nacije”, ustvrdio je.

Najčitaniji članci