News

Komentari 311

Predsjednik novinarima HRT-a: 'Gori ste od Yutela, sramota', HRT: 'To je napad na nas!'

Predsjednik novinarima HRT-a: 'Gori ste od Yutela, sramota', HRT: 'To je napad na nas!'

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita koja se u povodu blagdana sv. Dujma održala u HNK Split...

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović opleo po novinarima HRT-a, oglasili su se iz te medijske kuće.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Hrvatska radiotelevizija (HRT) najoštrije osuđuje istup predsjednika Republike Hrvatske danas u Splitu tijekom kojeg je napao novinare HRT-a optužujući ih da su prevaranti i državna sramota. HRT smatra da je ovo neprimeren govor u javnom prostoru te podsjeća predsjednika RH na odredbe članka 38. Ustava RH o slobodi medija.

Nažalost, HRT ne može protumačiti današnje poruke predsjednika RH drugačije nego kao napad s pozicije moći na novinarske slobode i uređivačku politiku javnog medijskog servisa. Izražavamo zabrinutost zbog otvorenog aludiranja da će HRT i njegovi zaposlenici doživjeti sudbinu nekadašnjeg Vjesnika. To je izravna prijetnja javnom medijskom servisu i njegovim zaposlenicima.

Podsjetimo, Milanović je danas bio u Splitu i davao izjave novinarima.

- Vaš kolega običan je prevarant - rekao je novinarki koja mu je pokušala postaviti pitanje o jučerašnjem gostovanju Zlate Đurđević u HRT-ovu “Otvorenom”, a prilikom čega je voditelju Mislavu Togonalu kazala da je pristrano vodio emisiju.

- Niste obvezni braniti kolegu po svaku cijenu, ja to ne radim u politici. Jandroković je moj kolega - rekao je.

- To ponašanje je lopovsko, to je lopovluk, dakle osoba dođe u dobroj vjeri - počeo je Milanović prepirku s novinarima tijekom koje je ustvrdio i da “Yutel radi za HDZ” te da je javna televizija sramota te da je korumpirana.- Ljudi, vi ste plaćenici jedne političke opcije, hrvatski građani to ne podnose - poručio je novinarima HRT-a.

Na opasku da nije u redu da predsjednik RH tako razgovara rekao je: “Budete li solidarni, pojest će vas prve.” “Sad se mi svađamo, natjerali ste me da se svađam”, rekao je, a prepirku zaključio riječima: “Gori ste od Yutela, na Yutelu su bili ljudi koji su vjerovali u glupost, a vi ste korumpirani.”

Govoreći o medijima, predsjednik je priznao i da mu je “teret na duši što je ukinuo Vjesnik”.

- Ispričavam se na povišenom tonu, ali niste se baš ponašali novinarski. Ali želim reći da nam ne trebaju partijske televizije i partijski listovi- rekao je predsjednik.

 

Najčitaniji članci