Obavijesti

News

Komentari 5

Predsjednik Vrhovnog suda protiv najave bojkota rada izbornih povjerenstava...

Predsjednik Vrhovnog suda protiv najave bojkota rada izbornih povjerenstava...

Temelj demokracije je zakoniti izborni proces i stoga svoj opravdani interes suci u ovoj godini ne trebaju ostvarivati na način koji može ugroziti uredno održavanje izbora, poručio je čelnik Vrhovnog suda.

VIDEO

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, koji je po službenoj dužnosti i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, u povodu najave Udruge hrvatskih sudaca (UHS) da će u okviru pregovaračkog postupka sa Vladom RH pokrenuti „mjere“ od kojih se jedna odnosi na nesudjelovanje sudaca u radu izbornih povjerenstava, ističe da ne podržava takvu namjeru.

Bez obzira što predsjednik Vrhovnog suda također smatra da Vlada mora ispuniti obećanje, koje je prošle godine dano UHS-u o sustavnom uređenja plaća sudaca, da ipak, u godini koja se naziva „superizborna“, nije društveno prihvatljivo da suci svoje opravdane zahtjeve nastoje ostvariti na ovaj način.

Naime, temelj demokracije je zakoniti izborni proces i stoga svoj opravdani interes suci u ovoj godini ne trebaju ostvarivati na način koji može ugroziti uredno održavanje izbora.

Ivan Malenica: 'Postoje ugledni pravnici koji mogu biti članovi izbornih povjerenstava'
Ivan Malenica: 'Postoje ugledni pravnici koji mogu biti članovi izbornih povjerenstava'

Podsjetimo, komentirajući mogući bijeli štrajk sudaca i bojkotiranje izbornih povjerenstava u super izbornoj godini, resorni ministar Ivan Malenica u četvrtak je ocijenio da osim na europskim izborima članovi izbornih povjerenstava mogu biti i ugledni pravnici te da postoje i suci koji nisu sudjelovali u štrajku.

- Što se tiče europskih izbora, tu postoji odredba koja se tiče sudaca. Međutim ni prošle godine nisu svi suci štrajkali, tako da vjerujem kako će se naći dovoljno sudaca da budu članovi izbornih povjerenstava - rekao je Malenica. 

Podsjetio je i da je Vlada prošle godine značajno povećala sudačke plaće te da ne vidi opravdanja za štrajk ako se želi graditi dugoročan odnos između Vlade i UHS-a.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...