Obavijesti

News

Komentari 109

'Gdje je Stipetić došao na prvu crtu, to je značilo sigurnost...'

'Gdje je Stipetić  došao na prvu crtu, to je značilo sigurnost...'
23

General Stipetić obnašao je najviše zapovjedne dužnosti Hrvatske vojske - zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH...

VIDEO

U čast generala Petra Stipetića koji je umro prošlu srijedu u utorak su iznad Zagreba preletjeli MiG-ovi. Prvi, probni, prelet bio je oko 10 sati dok je drugi prelet borbenih zrakoplova bio na rasporedu u 14 sati tijekom posljednjeg ispraćaja generala. 

'Stipetić nam je spasio život, i ne samo hrvatskim vojnicima'
'Stipetić nam je spasio život, i ne samo hrvatskim vojnicima'

U počast generalu Stipetiću održana je i komemoracija u Ministarstvu obrane RH, a svečani pokop bio je na Gradskom groblju Mirogoju u 14 sati, priopćeno je iz MORH-a.

Na komemoraciji je, između ostalih, govorio ministar obrane Damir Krstičević:

- U životu svakog čovjeka pa tako i vojnika postoje dani u kojima ostaje praznina i bol. To su trenuci u kojima ostanemo bez ljudi s kojima smo dijelili dobro i zlo, tugovali i slavili pobjede. Jedan od takvih bio je naš general Petar Stipetić, naš prijatelj i suborac. Prisjećajući se povijesnih 90-ih i početka Domovinskog rata, general Stipetić u ključnim trenucima stvaranja slobodne Hrvatske nije ni u jednom trenutku dvojio. Stavio se na raspolaganje domovini i zajedno sa svojim suborcima ispisao povijest hrvatske vojske. Mogao je reagirati i drugačije, odabrati sigurniji put. Ali nije. Njegovo domoljublje je prevagnulo. Njegov doprinos u Oluji bio je golem. Oluja je simbol našeg vojnićkog uspjeha, kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu, u zajedništvu, sinergiji na čelu s doktorom Tuđmanom stvorili smo pobjedničku vojsku. I nakon Domovinskog rata general Stipetić nastavio je davati sebe za Hrvatsku. Bila mi je čast biti mu zamjenikom. General Stipetić bio je stvarni autoritet, vojnik i zapovjednik, častan i pošten, primjer svim časnicima. Od danas središnja vojarna hrvatske kopnene vojske u Karlovcu nosi ime stožernog generala Petra Stipetića. Vrijednosti koje su ga krasile želimo sačuvati i prenositi na druge. Nema rijeci koje ce ispuniti prazninu koju je ovaj gubitak ostavio. Ali budite ponosni sto ste imali jednog od najboljih među nama. Neka ti je laka hrvatska zemlja. Zbogom generale!

Kotromanović: Bio mi je jedan od najvećih uzora

Bivši predsjednik Ivo Josipović rekao je da će Stipetića pamtiti po briljantnoj vojnoj pobjedi. 

- General Stipetić je član mog savjeta i bila mi je velika čast s njim surađivati, dodao je.

Ante Kotromanović kaže da mu je general bio jedan od najvećih uzora. 

- Bio je apsolutni autoritet. Tamo gdje je on došao na prvu crtu bojišnice, to je značilo sigurnost. Često bi pokojni Petar bio kod mene u uredu. Zaslužio je da se vojarna u Karlovcu zove po njemu, zaslužio je i vise.

General Marijan Mareković kaže da će ga pamtiti kao izuzetno profesionalnog vojnika, dobrog čovjeka, uvijek smirenog. 

- Uvijek je imao vremena i volje za mlade ljude.
 

POGLEDAJTE VIDEO:

Komemoracija za preminulog stožernog generala Petra Stipetića u Ministarstvu obrane RH Reporterka: Paula Osojnik

Posted by 24sata on 20. ožujka 2018

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni general Petar Stipetić umro je u srijedu, 14. ožujka,  u Zagrebu.

General Stipetić obnašao je najviše zapovjedne dužnosti Hrvatske vojske - zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb. Bio je i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

'General Stipetić imao je manju mirovinu od pojedinih šatoraša'
'General Stipetić imao je manju mirovinu od pojedinih šatoraša'

General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2000. do 2002. godine, a s te dužnosti umirovljen je u činu stožernog generala.

Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja - Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Matić: "Stipetić je bio oficir i džentlmen Hrvatske vojske"
Matić: "Stipetić je bio oficir i džentlmen Hrvatske vojske"

Također, dobio je medalje Oluja i Bljesak te pohvalu i nagradu ministra obrane i načelnika Glavnog stožera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca