Obavijesti

News

Komentari 85

Premijer: 'Oporba nam je kao nekakva razrijeđena kamilica'

Premijer: 'Oporba nam je kao nekakva razrijeđena kamilica'
1

Članovi Vlade odlučuju o prijedlogu zakona o mehanizmima rješavanja poreznih sporova u EU, izmjenama zakona o tržištu nafte i naftnih derivata te sufinanciranju obnove bolnice KBC Sestre milosrdnice

VIDEO

Najnovije informacije...

10.55 - Nakon što su usvojene sve točke na dnevnom redu otvorenog djela sjednice Vlade, premijer je istaknuo da će dio ministara danas u Banskim dvorima biti na prezentaciji Radne skupine za razvoj identiteta i brenda RH predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na kojoj će radna skupina članovma Vlade predstaviti rezultate svojeg dosadašnjeg rada.

10.45. Vlada je dala suglasnost za prodaju udjela Republike Hrvatske na nekretnini u zajedničkom vlasništvu država SFRJ u Bonnu u Njemačkoj. Kupoprodajna cijena nekretnine iznosi 3 milijuna i 725.000 eura, a od toga će se Hrvatskoj, u državni proračun, isplatiti 875.375 eura. Sredstva se mogu iskoristiti namjenski za probavljanje, kupnju, rekonstrukciju, adaptaciju, restauriranje i opremanje nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske za smještaj diplomatskih misija i konzularnih ureda u inozemstvu.

10.40 - Vlada je predstavila izvješće o provedbi Smjernica za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2018. do 2020. godine, za 2018. godinu. Prema tim podacima, broj radno sposobnog stanovništva u prosjeku je 2018. godine iznosio je 3.531.000 što je u usporedbi s 2017. godinom smanjenje za 15.000.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istovremeno, broj zaposlenih se povećao, te je prosječno tijekom 2018. godine iznosio 1.655.000, odnosno 30.000 zaposlenih više nego 2017. godine. 

Krajem prosinca 2018. godine u Hrvatskome zavodu za zapošljavanje bilo je evidentirano 148.919 nezaposlenih osoba, što je za 38.444 nezaposlenih ili 20,5 posto manje nego u prosincu 2017. godine. Na godišnjoj razini, prosječni broj nezaposlenih u 2018. godini manji je za 40.425 odnosno 20,8 posto u odnosu na 2017. godinu.

Od ukupnoga broja nezaposlenih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u prosincu 2018. bilo je
44 posto muškaraca i 56 posto žena.

Stopa zaposlenosti stanovništva u dobi od 15 do 64 godine povećala se s 59,6 posto u četvrtom kvartalu 2017. godine na 60,6 posto u istom kvartalu 2018. godine. No, na razini EU ona je ipak veća -  u četvrtom kvartalu 2018. godine iznosila je 68,9 posto. 

Stopa zaposlenosti mladih u dobi od 15 do 24 godine u četvrtom kvartalu 2018. godine iznosila je 26 posto, odnosno 2,8 postotnih bodova više u odnosu na četvrti kvartal 2017. godine kada je iznosila 23,2 posto. Ni u tom segmentu nismo dostigli prosjek EU gdje je stopa zaposlenosti mladih u prosjeku u četvrtom kvartalu 2018. godine iznosila 35,7 posto.

- Temeljem prikazanih podataka, možemo zaključiti kako su kretanja u pogledu rasta stope zaposlenosti i pada stope nezaposlenosti nastavila pozitivan trend tijekom 2018. godine, ali je razina zaposlenosti u Hrvatskoj još uvijek niža od prosjeka Europske unije, a razina nezaposlenosti je viša, posebno kad je riječ o mladima - ističe se u izvješću.

Što se tiče umirovljenika, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u prosincu 2018. godine bilo je evidentirano 1.506.912 osiguranika što je u odnosu na prosinac 2017. godine povećanje za 31.868, odnosno 2,16 posto. Na godišnjoj razini prosječno je broj osiguranika 2018. godine veći za 34.272 osoba u odnosu na 2017. godinu, odnosno porastao je za 2,3 posto.

Prošle godine nastavio se trend negativnog prirodnog prirasta koji traje još od 1997. godine. Rođeno je 36.973 djece, a umrlo je 52.967 ljudi, što čini negativni prirodni prirast od -15.944.

10.30 - Ministar zdravstva Milan Kujundžić predstavio je prijedlog o sufinanciranju projekata nadogradnje, rekonstrukcije i opremanja dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija KBC Sestre milosrdnice i uspostave objedinjenog hitnog bolničkog prijema na lokaciji Vinogradska. Kako je istaknuo Kujundžić, vrijednost projekta dnevnih bolnica iznosi 49 milijuna i 800.000 kuna, a projekt objedinjenog hitnog prijema 30 milijuna i 970.000 kuna.

- Iz državnog proračuna isplatit će se 12 milijuna i 119.000 kuna, a iz EU fondova 68 milijuna i 675.000 kuna. Nažalost, obzirom da je potrebno više od dogovorenih iznosa, nužno je poduprijeti nastavak realizacije projekta dnevnih bolnica s obzirom da postoji rizik od gubitka europskih sredstava. Stoga će se iz državnog proračuna za 2020., 2021. i 2022. osigurati razlika sredstava koja nedostaje - istaknuo je Kujundžić.

Projekti bi trebali biti dovršeni do rujna.

10.20 - Vlada je usvojila prijedlog plana implementacije Garancije za mlade za 2019. i 2020. godinu u svrhu bolje zapošljivosti mladih do 30. godine života i njihove brže aktivacije na tržištu rada. Ova garancija se do sada, kako je istaknuo ministar rada Marko Pavić, pokazala iznimno uspješnom.

- Garancija za mlade je instrument koji je Hrvatska itekako iskoristila od 2014. do 2020. Na raspolaganju su nam bile dvije milijarde kuna, a ovom garancijom je Hrvatska smanjila stopu nezaposlenosti mladih s gotovo 50 na 21 posto - poručio je Pavić dodavši kako su prošle dvije godine potrošili  milijardu i 200 milijuna kuna, dok za 2019. i 2020. imamo dodatnih 400 milijuna kuna.

- Većinom se to troši na mjere aktivnog zapošljavanja, a dvije bitne su - prvo jačanje samozapošljavanja gdje smo utrostručili potporu za samozapošljavanje  gdje mladi, a i oni ostali mogu otvarati vlastite tvrtke, a drugo je pripravništvo gdje smo omogućili poslodavcima da bez ograničenja gornje visine plaće mogu dati prvu plaću mladima i ako netko želi zadržati mladog  IT inžinjera može dati 10.000 kuna, a država sufinancira pola iz garancije za mlade - istaknuo je Pavić.

10.00 - Premijer Andrej Plenković otvorio je uvodnim govorom sjednicu Vlade i prezentirao dnevni red o točkama o kojima će se odlučivati i raspravljati. 

Osvrnuo se na aktualni sat u Saboru.

- Oporba mi je djelovala kao neka razrijeđena kamilica, a nisu ni imali preciznijih interesa o europskim izborima - rekao je Plenković.

Komentirao je i izvješće Eurostata o proračunskom suficitu.

- Kad smo usvajali Nacionalni program reformi, procijenili smo da će Hrvatska imati proračunski višak od 750 milijuna kuna. To je potvrdio i Eurostat - rekao je Plenković, i staknuo da je državni proračun drugu godinu zaredom u plusu. 

Pohvalio je i porezne izmjene.

- Rasterećujemo i gospodarstvo i građane i time ostvarujemo proračunski višak - rekao je.

Premijer se osvrnuo i na situaciju s Uljanikom. Ponovno je sitaknuo da sljedeći tjedan u hrvatsku dolaze predstavnici kineske tvrtke  nizom stručnjaka, koji će posjetiti i Uljanik i 3. maj.

- Ovo što radimo, radimo u interesu tih brodogradilišta - napomenuo je Plenković.

Premijer je kazao da je na temu nasilja u obitelji biio na nekoliiko sastanaka s predstavnicima inicijative Spasime i drugim udrugama. Kazao je i da država nastoji da svaka županija treba imati sigurnu kuću. 

- Napravit ćemo analizu lokacija u državnom vlasništvu i tamo možemo pomoći da se otvore sigurne kuće u svim županijama - kazao je.


9.52 - Ministar zdravstva Milan Kujundžić novinarima je izjavio kako će u pogledu Zakona o zdravstvenoj zaštiti sve biti uštimano do lipnja, unatoč nedoumicama oko pune implementacije zakona.

- Uvijek kad je nešto novo postoje mali otpori i mali problemi, tako je i ovdje. Ako govorite o organizaciji hitne službe, integraciji koju se mora napraviti, onda će to sigurno biti sve uštimano - izjavio je Kujundžić.

9.47 - Uoči sjednice Vlade, ministar financija Zdravko Marić komentirao je najavljenu akciju Porezne i Carinske uprave, piše N1.

- Oni provode zakonom propisane mjere, ono za što su plaćeni. Porezna i Carinska žele biti veći servis građanima i zaštititi porezne obveznike. Red se mora znati i poštivati. Ovo je samo jedna akcija u nizu - kazao je.

Komentirao je rezultate rada Vlade i napomenuo da već dvije godine zaredom imamo suficit opće države. 

- Odgovorno se odnosimo prema rashodovnoj strani proračuna. Uz sve izazove uspijevamo smanjiti poreze. Polučujemo rezultate koji se od nas očekuju, javni dug pada - istaknuo je.

Ministar državne imovine Goran Marić, prije sjednice je odgovarao na pitanja novinara o vikendici u Živogošću.

- U takvoj atmosferi istina prva nastrada, ali u takvim okolnostima ona izgleda nije ni bitna. Istina je da sam vikendicu kupio prije 7 godina, u vrijeme krize i da sam je uredno unio u imovinskoj kartici i unio sam vrijednost po kojoj sam je kupio i da nema potrebe procjene tržišne vrijednosti - rekao je Marić za N1

'Sve sam prijavio zakonski i nikome nisam pogodovao...'
'Sve sam prijavio zakonski i nikome nisam pogodovao...'

- To je zato što kamen spoticanja nije vikendica, nego onih 1300 protiv kojih se vodi postupak za iseljenje, jer nisu plaćali Republici Hrvatskoj 25 godina naknadu za korištenje državnih nekretnina. Kamen spoticanja su oni koji su kupili stanarska prava za 5.000 eura, a nisu 25 godina plaćali ratu od 100 kuna. Kamen spoticanja su trgovačka društva, koja su ušla u vlasništvo nekretnine, a ona im nije ušla u temeljni kapital - rekao je ministar i istaknuo da su ljudi na podzakupu zarađivali stotine milijuna kuna, a on im sada staje na kraj.

Upitan tko su huškači, ministar je rekao da ni na koga ne cilja.

- Za mene je banda oni koji protupravno koriste tuđe. Ima ih na stotine, tisuće. Ja nikoga ne optužujem, zna se tko je, ja sam samo poduzeo to da oni ne mogu raditi to što su radili - rekao je Marić


Na sjednici Vlade u četvrtak u Banskim dvorima, odlučivat će se, između ostalog, o nacrtu  prijedloga zakona o mehanizmima rješavanja poreznih sporova u Europskoj uniji, nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata.

 Odlučivat će se o prijedlogu zaključka u vezi sa sufinanciranjem projekta 'Nadogradnja, rekonstrukcija i opremanje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija KBC Sestre milosrdnice' i projekta 'Uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC Sestre milosrdnice na lokaciji Vinogradska'.

Nadalje, Vlada će odlučivati o prijedlogu odluke o davanju suglasnosti na Dopunu Statuta Agencije za lijekove i medicinske proizvode, prijedlogu odluke o davanju suglasnosti društvu Plinacro d.o.o. za davanje garancije (jamstva) za društvo LNG Hrvatska d.o.o. u korist Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Na zatvorenom dijelu sjednice, razgovarat će se u nacrtu prijedloga odluke o osnivanju Konzulata, izvješću o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj, pregled zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2019. godinu te o kadrovskim pitanjima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag