Obavijesti

News

Komentari 157

Premijer Plenković najavio ukidanje PDV-a na donacije: 'To je još jedna važna gesta...'

Premijer Plenković najavio ukidanje PDV-a na donacije: 'To je još jedna važna gesta...'

Prije sjednice Vlade ministri koji nisu preboljeli Covid, njih 10, su se javno cijepili u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Premijer Plenković došao je kasnije...

VIDEO

Premijer Andrej Plenković, koji je nedavno prebolio Covid, nije se zato cijepio jer ima imunitet, ali nije ni bio sa svojim ministrima. Došao je kasnije.

Na početku sjednice osvrnuo se na situaciju u Sisačko-moslavačkoj županiji i novom potresu jačine 5 po Richteru, koji ju je jučer navečer ponovno pogodio.

- Obišli smo područja koja su jako razrušena i stekli dodatni neposredni uvid u situaciju. Nakon ovog potresa sinoć, sve su službe bile odmah na terenu, vraćena je struja, popravljaju se ceste, proširuje se signal kako bi se olakšala komunikacija, ministar je u koordinaciji s načelnicima, gradonačelnicima i županom. Stigao je tamo veći broj mobilnih i kamp kućica, dodatne ćemo naručiti putem robnih zaliha, stigla je i međunarodna pomoć. Nastoji se u najkraćem mogućem roku onima kojima su ostali kod svojih kuća osigurati smještaj - rekao je premijer zahvalivši svim službama na pomoći i angažmanu na terenu.

Nakon sjednice Vlade zajedno će se s ministrima Tomom Medvedom, Mariom Banožićem, Zdravkom Marićem, Darkom Horvatom, Tomislavom Ćorićem te Nikolinom Brnjac sastati s proizvođačima kontejnera.

Ukidanje PDV-a na donacije

Poručio je i kako će promijeniti pravilnik o provedbi općeg poreznog zakona i ukinuti plaćanje PDV-a na donacije za područja pogođena potresom.

- To je još jedna važna gesta, slična onoj za vrijeme mjera koje su se odnosile na pandemiju Covida-19 i na taj način ove donacije neće kasnije biti opterećene porezom na dobit niti na dohodak, tj predstavljat će porezne olakšice - rekao je.

Cijepljenje

Osvrnuo se i na cijepljenje protiv korona virusa istaknuvši kako je Europska agencija za lijekove odobrila jučer Modernino cjepivo, čijih prvih 4000 doza bi trebalo u Hrvatsku stići 11. siječnja.

- I AstraZeneca je podnijela zahtjev za odobrenje i on je u proceduri, što je dobro. Prema nekim naznakama trebalo bi biti odobreno krajem siječnja, a što znači da bi do proljeća trebali imati znatne količine cjepiva - rekao je.

Osudio je zbivanja i, kako je rekao, akte nasilja, u Washingtonu u SAD-u, nakon što su se pristaše Donalda Trumpa probile u Kongres.

- To je očito bio napad na američku demokraciju i na poštivanje izbornih rezultata. To je jedna epizoda koja nikako nije dobra u povijesti američke demokracije - rekao je.

Čestitao je svima koji slave pravoslavni Božić, i hrvatskim skijašima na, naglasio je, povijesnom uspjehu.

- To je veliki uspjeh koji ne smije proći nezapaženo - rekao je.

Aktivnosti u potresom pogođenom području

Potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera za saniranje posljedica potresa, Tomo Medved, istaknuo je kako su do danas održali niz sastanka, posebno s lokalnim čelnicima i analizirali stanje u Sisačko-moslavačkoj županiji. 

- Na sastancima su prisutni i članovi operativnih snaga, kako sustava Civilne zaštite tako i Domovinske sigurnosti. Stožer je uspostavio i operativno središte koje je u funkciji 24 sata na dan - poručio je Medved naglasivši kako su operativne službe na terenu provele niz aktivnosti. 

- Ravnateljstvo Civilne zaštite postavilo je 155 stambenih kontejnera i 19 šatora, opskrbilo žurne službe s 32.000 litara, obišlo 95 naselja, pružilo dostavu humanitarne pomoći. Na uklanjanju dimnjaka, crjepova, sanaciji krovišta, osiguravanju ruševnih mjesta Hrvatska vatrogasna zajednica provela je 2633 intervencije, a angažirano je oko 600 vatrogasaca i 200 vozila. U provedbi zadaća na visinskim radovima HGSS provela je 167 aktivnosti, a na opskrbi hranom, vodom, lijekovima, grijalicama i ostalim potrepštinama u zabačenim selima 65 aktivnosti, pri čemu je bilo angažirano 262 pripadnika sa 61 vozilom - istaknuo je dodavši kako Hrvatski crveni križ brine za 725 osoba u organiziranom smještaju na osam lokacija. 

- Imali su ukupno 843 intervencije, organizirali su posjet mobilnih timova ugroženim obiteljima, pružaju humanitarnu pomoć. Do sad je podijeljeno 65 tona zapakiranih paketa pomoći, pripremu i distribuiranju toplih obroka na dnevnoj razini za otprilike 16.500 korisnika i 2800 obroka za naše operativne snage - nabrojao je Medved dodavši kako je policija provela 169 aktivnosti na potresom pogođenom području. 

U sve je, dodao je, uključena i Hrvatska vojska, koja pomaže pri postavljanju stambenih kontejnera, šatora, u saniranju oštećenja i klizišta, podjeli pomoći, a prihvatila je i civile u svojoj Vojarni u Petrinji.
Hrvatski centar za potresno inženjerstvo do sad je zaprimio 26.507 prijava i proveo 9997 pregleda objekata, istaknuo je.

Najavio je kako će se sutra spustiti oštećeni toranj na sisačkoj Katedrali, da rade pripremu za prihvat 100 kontejnera, koji kroz nekoliko sati dolaze iz Turske te na organiziranju održivog modela prehrane i distribucije do svakog čovjeka na pogođenim području.

- Želim poručiti da ni jedan čovjek, bez obzira na kojem dijelu tog područja živi, neće biti prepušten sam sebi - naglasio je Medved.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...