Obavijesti

News

Komentari 191

Grlić Radman: 'Dolazak Vučića nije bio iskren, to je politički čin. Ovo je provokacija Srbije!'

Grlić Radman: 'Dolazak Vučića nije bio iskren, to je politički čin. Ovo je provokacija Srbije!'

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je danas privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, no hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju

VIDEO

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman u podne drži presicu o zabrani Aleksandra Vučiću da posjeti Jasenovac.

- Izostanak službene procedure koja najavljuje dolazak visokog dužnosnika je neprihvatljiv. Mi smo vijest dobili neslužbenim putem te smo uputili notu. Pročitat ću vam najvažniji odlomak - započeo je Grlić Radman.

- Min. vanjskih i europskih poslova podsjeća da morate navesti vrijeme i prirodu posjeta. RH nije službeno informirana i to je neprihvatljivo. Doživljavamo to nedobronamjernim. Shvatili smo da taj dolazak nije iskren i nije odavanje pijeteta žrtvama nego da je rezultat zadovoljenja unutarpolitičkih potreba, a prije formiranja srbijanske Vlade. Hrvatska vlada se zalaže za normalizaciju odnosa, što smo uvijek isticali. Nitko više kao ova Vlada i Andrej Plenković nije pokazao uključivost i toleranciju. Pružili smo ruku u iskrenom dijalogu, ali Srbija se još uvijek nije suočila s prošlošću premda je prošlo 30 godina od rata - dodao je.

- Ne mogu se granice prelaziti samo tako ako se radi o visokim dužnosnicima - zaključio je Grlić Radman.

- Ovo je provokacija Srbije. Žrtve su sredstvo, a ne cilj ovdje - dodao je.

PRATITE UŽIVO

- Izjave Vulina su skandalozne. Ovo samo pokazuje nervozu koja vlada među srpskim političarima - dodao je Vulin.

Podsjetimo, Vučić je, prema izvorima Jutarnjeg lista, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu, mjestu na kojem se za vrijeme NDH nalazio ustaški koncentracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svjetskom ratu. Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatni posjet Hrvatskoj i ako želi da mu se može i on pridružiti, a ako smatra da to treba, da obavijesti i hrvatsku Vladu. Pupovac je to prenio premijeru Andreju Plenkoviću.

- Nije poštivao nijedan protokol, sve je htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima. Htio je sa svojim TV ekipama prijeći hrvatsku granicu i ovdje raditi što želi. Ali, premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Mi smo samostalna država, članica EU-a i NATO-a i ne može on ovdje raditi što želi. Politika "svesrpskog sveta" u Hrvatskoj mu neće proći. Ovdje nema nijedne dobre namjere, nijednog čina koji bi doprinio normalizaciji odnosa. Ne daje nam informacije o nestalima u Domovinskom ratu, ne govori o tome kako će procesuirati ratne zločince, htio je jednostavno napraviti kaos prije Oluje, ali mi smo u Vladi jasno rekli kako to ne dolazi u obzir - poručuju iz hrvatske Vlade, navodi Jutarnji.

Vučić je najmanje dva puta 'privatno' posjetio Hrvatsku. Prvi put kada je huškački govorio u okupiranoj Glini, a drugi 2008. kao zamjenik Tomislava Nikolića, čim su se obojica 'rebrandirala' od Šešeljevaca i četnika. Više o tome pročitajte OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 191
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C