Obavijesti

News

Komentari 234

Obustavljaju se jednokratne potpore udrugama. Oni koji ne odvajaju otpad plaćat će više

Obustavljaju se jednokratne potpore udrugama. Oni koji ne odvajaju otpad plaćat će više

Tomislav Tomašević je na konferenciji za medije govorio o novim rezovima i nastavku racionalizacije u Zagrebu. Poručio je kako rade sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi uštedjeli i predstavio nove rezove

VIDEO

I ovog je utorka gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao konferenciju za medije sa svojim zamjenicima Lukom Korlaetom i Danijelom Dolenec.

PRATITE UŽIVO: Presica Tomislava Tomaševića 

'U Podbrežju čekamo ugovaranje gradnje pet zgrada u koje bismo privremeno smjestili građane čiji se domovi obnavljaju'

Korlaet je na početku govorio je o obnovi nakon potresa istaknuvši kako se svaki petak održavaju sastanci svih dionika u tom procesu. Do sad su ih imali tri.  

- U naslijeđenoj situaciji napravili smo niz koraka da se procesi ubrzaju - poručio je. 

Učenicima koji se ne mogu još vratiti u svoje matične škole, dodao je, bit će i dalje organiziran prijevoz do područnih.

- Roditelji, što se toga tiče, mogu biti mirni - istaknuo je. 

Što se tiče obnove, tu nitko ne može biti zadovoljan, naglasio je Tomašević.

- Mi radimo doista sve što je u našoj moći da se to ubrza. Ali nije sve na nama. Dosta problema je naslijeđeno, imovinsko-pravni odnosi. Mi smo spremni i svoje zaposlenike proslijediti privremeno Fondu i Ministarstvu kako bi se obnova ubrzala - poručio je.

Korlaet je istaknuo kako je u naselju Podbrežje trenutno 608 stanova te da se sada čeka ugovaranje gradnje pet zgrada sa 288 stanova, a čime će se fond gradskih stanova povećati. 

- Ta zgrada je i možda opcija da se u nju smjeste privremeno građani čiji će se domovi obnavljati od potresa - poručio je. 

Dolenec je izvijestila o novostima - prva je da će se predstavnici Gospodarsko-socijalnog vijeća pozivati na sjednice Gradske skupštine, a drugo su promjene unutar Stožera Civilne zaštite. Na njegovu čelu ipak neće biti ona, nego drugi gradonačelnikov zamjenik Korlaet. Umjesto Ane Stojić Deban, bivše predsjednice Uprave Holdinga, sad je član novi predsjednik Nikola Vuković. Među članove se dodaje i ravnatelj bolnice Sv. Duh Mladena Bušića. 

Gradonačelnik Tomašević istaknuo je kako je imenovao Jasnu Tomažić za v.d.pročelnicu Ureda za kulturu do raspisivanja natječaja, kad odluka o preustroju stupi na snagu.

A najavio je i kako se obustavljaju pozivi za jednokratne potpore udrugama od 31. srpnja. 

Neka ‘astralizacija’, kao Zagreb, zahvati i državu i političku klasu
Neka ‘astralizacija’, kao Zagreb, zahvati i državu i političku klasu

- Ti javni pozivi su otvoreni cijelo vrijeme do potrošnje sredstava, a zbog racionalizacije smo odlučili zaustaviti nove prijave. Do sad je uplaćeno oko 1,6 milijuna kuna. Prošle godine oko sedam milijuna kuna. Sada je pristiglo više od 600 prijava, veći dio njih je već obrađen, obradit ćemo i one koje stignu do 31. srpnja - rekao je. 

Osvrnuo se i na imenovanja u školskim odborima i najavio novosti i tu. 

- Ja bih kao gradonačelnik trebao imenovati do početka školske godine oko 600 predstavnika Grada u školskim odborima. Radimo na tome, izvijestit ćemo na idućoj konferenciji. Naime, Grad imenuje tri od sedam članova. Jedan od tri člana bit će predsjednik Mjesnog odbora gdje se škola nalazi, bez obzira kojoj stranci pripadaju, a za ostala dva člana ćemo imati javni poziv za građane, koji će vjerojatno trajati dva tjedna. Imat ćemo povjerenstvo koje će odabrati te ljude - rekao je podsjetivši da se i njima smanjuju naknade.

- Prije javnog poziva će građani znati koliko će te naknade iznositi - dodao je.

'Kućice ćemo dodjeljivati samo preko javnog natječaja, nema podzakupa za manifestacije'
'Kućice ćemo dodjeljivati samo preko javnog natječaja, nema podzakupa za manifestacije'

Upitan za reviziju gradskih ugovora, koju je najavljivao, Tomašević je rekao da tu ima nekoliko segmenata.

- Mi imamo i svoju internu reviziju i tu se bavimo revizijom obaveza, točnije ona je već napravljena za prošlu godinu, ali ćemo ići i za prvu polovicu ove godine. U komunikaciji smo i s državnom revizijom. S treće strane, radit ćemo ciljane revizije ugovora, već sada smo kontrolnom Uredu dali neke naloge za kontrole, a isto tako i nekih subjekata koji posluju s Gradom. No, što se tiče nekih obuhvatnijih revizija, s time još nismo krenuli jer to zahtjeva novac i proces javne nabave - objasnio je. 

'Raspisat će se natječaj za ravnatelja Srebrnjaka, ne namjeravam se sastajati ni sa kim' 

Što se tiče Srebrnjaka i bivšeg ravnatelja Bore Nogala koji je istaknuo kako će tražiti sastanak s njim. Tomašević je istaknuo kako je novo Upravno vijeće bolnice postavilo Dušku Markov-Glavaš za v.d. ravnatelja, a da će doktor Nogalo vratiti u radni odnos. Raspisat će se i natječaj za tu funkciju. 

Zvonimit Troskot: Prisila nije rješenje, svatko treba sam odabrati hoće li se cijepiti ili ne
Zvonimit Troskot: Prisila nije rješenje, svatko treba sam odabrati hoće li se cijepiti ili ne

- Do mene dolaze razni zahtjevi za sastanke koji se žele kandidirati za ravnatelja ili ravnateljicu i ja odmah kažem da se ne namjeravam sastajati ni sa kim jer nije moje da odlučujem o tome i to bi kontaminiralo cijeli natječaj - poručio je naglasivši kako odluku o ravnatelju donosi Upravno vijeće.

Istaknuo je i kako namjerava otići u Knin na proslavu Oluje.

-  Po protokolarnoj poziciji namjeravamo na sva četiri državna praznika sudjelovati za koje je Vlada preuzela organizaciju - rekao je.

Zastupnik Gradske skupštine Renato Petek nedavno je istaknuo kako je očekivao od nove vlasti žešće poteze što se tiče reorganizacije Uprave i postavljanje svojih ljudi na čelne pozicije, a ne zaposlenih u Upravi. 

- Mi za v.d.pročelnike možemo staviti isključivo zaposlenike postojeće Uprave do natječaja - rekao je dodavši kako 11 od 27 pročelnika više nije na svojim pozicijama.

Najavio je i reviziju sistematizacije radnih mjesta u Upravi nakon preustroja i postavljanja novih pročelnika. 

Tomašević Škaroruki će srezati naknade za vijećnike gradskih četvrti i mjesnih odbora za 40%
Tomašević Škaroruki će srezati naknade za vijećnike gradskih četvrti i mjesnih odbora za 40%

O racionalizaciji i poskupljenju usluga 

Govoreći o komunalnim uslugama, gradonačelnik je istaknuo kako se trude i daju sve od sebe da one ne poskupe.

- To znači da idemo s racionalizacijom svaki dan i režemo troškove, krenuli smo od sebe prije svega, naših vijećnika, pročelnika, savjetnika, od našeg voznog parka. Radimo sve što možemo da na kraju ne dođe do povećanja troškova, a idemo i u rebalans proračuna koji smo najavili za rujan. Malo smo zadovoljniji s novom rundom razgovora s pročelnicima oko ušteda, no ne bih još davao nikakve podatke o tome, volio bih imati završnu sliku i to još uz uvjet da ne prodajemo vrijedno gradsko zemljište. Preuzeli smo Grad usred proračunske godine koja je bila izborna, puno novca se potrošilo, nema puno manevarskog prostora, ali se trudimo što više uštedjeti i da ne prodamo gradsko zemljište i da ne dođe do poskupljenja usluga - rekao je dodavši kako i dalje razgovaraju s bankama i Ministarstvom financija.

Prvi put je Grad digao kredit za likvidnost, naglasio je.

- Rebalans donosi znatne uštede - poručio je i dodao kako će tek krajem godine imati jasnu sliku financija.

'Dragi moj gradonačelniče Senf, vidim da se mučiš s krpanjem budžeta, evo par savjeta...'
'Dragi moj gradonačelniče Senf, vidim da se mučiš s krpanjem budžeta, evo par savjeta...'

'Oni koji ne odvajaju otpad, plaćat će više odvoz'

Što se tiče biootpada i slučaja da Čistoća posljednjih dana nekima nije odvezla smeće, naglasio je kako će uskoro ići promjena zakonskog okvira koji će omogućiti da će oni koji ne odvajaju otpad plaćati više odvoz.

- Oni koji će odvajati, plaćat će manje uslugu odvoza komunalnog otpada jer pomažu tako Gradu. Mi ne možemo ljude natjerati, osim financijski stimulirati da više odvajaju. Ali moramo spriječiti kontaminiranje odvojenog otpada - naglasio je dodavši kako će zakonskim okvirom vjerojatno biti propisane kazne. 

Prestigli SDP po rejtingu 

Komentirao je i rejting svoje platforme Možemo! prema kojem su druga politička opcija u državi i prestigli su SDP.

- Ankete su prolazna kategorija. Ne zamaramo se njima kad su loše niti se ne zanosimo kad su dobre. Fokusiramo se na rješavanje problema u Gradu - rekao je te poručio da sa SDP-om u Zagrebu imaju dobru suradnju, ali i kako se nisu u politiku uključili zbog rejtinga, već zbog rješavanja problema. 

O gašenju festivala na Mažurancu 

- Vidim naslove " Tomašević ukinuo nešto." Ne. Postoje Povjerenstvo koje odlučuje o tome, o zakupu javnih površina, manifestacijama. Ja nisam i ne mislim biti kao bivši gradonačelnik, koje je USKOK optužio da se čak bavio sa stvarima kao gdje će pojedini prodavači jagoda postaviti štand. Zato postoji Povjerenstvo koje odlučuje. Bio je taj festival na Mažurancu mjesec dana, nije im produženo, Povjerenstvo je stava da takva površina ne zaslužuje da se nekome da na tri mjeseca za ugostiteljske sadržaje i mislim da će se polako ustaliti ta praksa. Vjerujem da su za to imali dobar razlog - komentirao je gašenje festivala Caffe de Matoš na Mažurancu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 234
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu