News

Komentari 34

Tomašević: Predložit ćemo da se razvrgne sporazum za pročistač, uštedjet ćemo 400 mil. kuna

Tomašević: Predložit ćemo da se razvrgne sporazum za pročistač, uštedjet ćemo 400 mil. kuna

Tomašević je komentirao odluku o izgradnji pročistača i rekao kako će na Skupštini predložiti da se razvrgne stari sporazum te da izgradnju preuzme Vodoopskrba

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević u predvorju Gradske uprave održat će konferenciju za medije. 

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec je na početku konferencije za medije rekla kako će u javnu raspravu poslati prijedlog da bilo tko može, uz prikupljanje određenog broja potpisa građana, predložiti neku temu za Gradsku skupštinu. Rok za prikupljanje potpisa je 90 dana. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika, rekao je da će gradska vlast biti posvećena obnovi i uređenju središta grada. Naveo je kako će se predložiti povlačenje odluke za osnivanje Bloka Kvatrić d.o.o. putem kojeg se planiralo pogodovati privatnom investitoru. Dodao je kako će se predložiti pokretanje postupka likvidacije tog trgovačkog društva. 

Tomašević je obrazložio odluku o drugačijem nastavku izgradnje pročistača jer je riječ o privatnom koncesionaru. 

- Sada idemo na Skupštinu s prijedlogom da se razvrgne stari sporazum i da investitor bude Vodoopskrba i odvodnja, kako bi se cijela investicija prijavila na EU projekte i financirana iz EU fondova, a ne iz gradskog proračuna - rekao je i poručio kako će time uštedjeti 400 milijuna kuna. 

Poručio je da je Renata Suša nova direktorica Zagrebačkog velesajma. Suša je bila predsjednica uprave HŽ infrastrukture, a Tomašević je rekao kako je izabrana zbog svog bogatog iskustva u upravljanju. 

Istaknuo je i da su poništeni natječaji za pročelnike dvaju ureda, između ostalog i za obnovu. 

- Pred krajem smo i finaliziramo natječaje za pročelnike i pročelnice kontrolnog ureda za zaštitu spomenika. Potpisao sam i imenovanje ravnateljice Muzeja za suvremenu umjetnost. Tu je odluku donijelo upravno vijeće gotovo jednoglasno. Upravno vijeće je prepoznalo da je njen program bio stručan i metodološki razrađen. Ja ću tu odluku potpisati i Zdenka Badovinac će postati novom ravnateljicom. Očekujem time bolje pozicioniranje muzeja na međunarodnoj razini - rekao je. 

Korlaet je poručio da za Gredelj imaju spreman natječaj, a u planu su i neke druge lokacije za koje ima interesa za uređenje, kao što su primjerice Blok Badel i Heinzlova. 

Što se tiče plana za Holding, Tomašević je rekao kako se restrukturiranje neće provoditi samo smanjivanjem broja zaposlenih, nego i drugim mjerama.

'Nadam se da će Vlada uspjeti produljiti rok' 

Osvrnuo se i na sredstva iz Fonda solidarnosti i rekao kako se nada da ona neće propasti jer će u suprotnom morati drugačije sufinancirati obnovu nakon potresa. Istaknuo je kako se nada da će Vlada uspjeti produljiti rok. 

- Mi smo došli sada na 1,836 milijardi kuna prijavljenih projekata, a 719 milijuna kuna je ugovoreno, što je nekoliko puta više nego što smo došli na vlast, jer se nisu projekti na vrijeme prijavili. Ono što je dobra stvar za Zagreb u odnosu na države je da je dobar dio projekata već trajao i obnova je već gotova, a da novci nisu ni povučeni. Evo idući tjedan vjerujem da ćemo otvoriti prvu cjelovitu obnovu škole na Kaptolu, gdje su deseci milijuna kuna već potrošeni, a da novci nisu ni povučeni. Da ne govorimo o 160 škola i vrtića koji su sanirani za koje smo isto platili iz proračuna, a retroaktivno ćemo povući novac iz Fonda solidarnosti - rekao je i ponovio da novac koji je bio predviđen za Zagreb ne bi uspjeli potrošiti nikada jer su procjene bile nerealne.

- Kada smo vidjeli procjene projekata, neke procjene koje je radila gradska vlast su bile nerealne i da Fond solidarnosti traje sto godina mi nikada taj novac ne bi mogli potrošiti jer bi ga mogli trošiti samo za vraćanje u prvobitno stanje za štetu nastalu u potresu. Procjene su bile nerealno visoke, dvostruke veće od onog što je bila stvarna šteta. Tu smo obavijestili Vladu da se relocira novac na druga ministarstva - kazao je.

Već krajem ovog mjeseca bit će sastanak vezan uz izgradnju stadiona. 

- Mislim da je svima u interesu da se nađe model da grad konačno ima stadion kakav građani zaslužuju - rekao je. 

Na pitanje da komentira napise da je Zvonimiru Frki-Petešiću, predstojniku ureda premijera, država obnovila stan oštećen u potresu, i to u rekordnom vremenu, Tomašević je rekao kako za to ne zna, a Korlaet je poručio kako će istražiti cijeli slučaj. 

Uskoro više... 

Najčitaniji članci