News

Komentari 27

Ove loše navike mogu vas postarati čak 10 godina

Ove loše navike mogu vas postarati čak 10 godina

Svi smo mi barem jednom navečer legli u krevet bez da smo skinuli šminku ne razmišljajući o posljedicama. Čak i slavna Courtney Love o tome ima poznati stih “when I wake up, in my makeup”

Mislite da dva-tri sata spavanja sa šminkom ne mogu naštetiti vašoj koži? Varate se. Spavanje sa šminkom utječe na prirodan proces regeneriranja kože te dovodi do njene dehidracije, lošeg tena, pojave crvenila i akni te u konačnici do preranog starenja kože.

San za ljepotu nije mit

U snu se smanjuje hormon stresa kortizol koji može uzrokovati prorjeđivanje kože ili mijenjanje njene boje stoga je izuzetno bitno da u krevet odlazite opuštenog tijela i uma. Brojni stručnjaci savjetuju odlazak u krevet najkasnije do 23 sata kako bi vaše tijelo imalo dovoljno vremena za odmor, a on je također potreban i vašoj koži. Ona se najčešće regenerira između ponoći i četiri sata ujutro. Dok vi sanjate kako uživate na Maldivima, stanice kože započinju sa regeneracijom tako što oštećene ili mrtve stanice kože zamjenjuju novima. Iako se stanice kože obnavljaju u svim fazama sna, najviše se njih ipak regenerira u fazi dubokog sna (REM). Kako tonete u dublji san tako protok krvi postaje regularniji i ravnomjerno se raspoređuje po cijelom tijelu. Vaša se koža tako na prirodan način rješava bora i drugih nedostataka na licu.

Prekid sna zaustavlja taj proces te mrtve stanice ostaju na površini kože što dovodi do začepljenih pora i drugih problema s kožom. Nedovoljna količina sna može rezultirati dehidriranom kožom, natečenim očima ili tamnim krugovima ispod njih. Razgovarali smo s dermatologinjom koja ističe važnost upotrebe noćnih preparata za lice. – Korištenje noćnih preparata ima bolji učinak od onih dnevnih jer njihovo djelovanje ne može biti prekinuto raznim vanjskim čimbenicima iz okoliša ili vašom dnevnom šminkom kao što je to slučaj kod jutarnje njege – poručuje stručnjakinja.

Dobar odmor utječe pozitivno na stanice koje stvaraju kolagen koji je odgovoran za elastičnost i nepropusnost kože.

Ostaci šminke postaruju kožu

Vratili ste se s odličnog provoda i mrtvi umorni samo legli u krevet? Vaše vam lice neće biti zahvalno. Naša dermatologinja opisuje što se događa s kožom kada zaspite sa šminkom. – Ostaci šminke zarobit će prljavštinu unutar kože što dovodi do mutacije DNK, degradacije kolagena i s vremenom dovodi do prijevremenog starenja kože - te dodaje kako učestalo spavanje sa šminkom dovodi i do začepljenja pora što uzrokuje stvaranje akni. 

Daily Mail je proveo istraživanje 2013. godine u kojem je jedna žena prestala prati lice tokom cijelog mjeseca i svako je jutro stavljala make up na neopranu kožu. Rezultat? Stručnjaci su zaključili kako se doslovno postarala za punih 10 godina zbog preskakanja čišćenja lica 30 dana. Zasigurno nećete ostaviti šminku na licu punih mjesec dana, ali i povremeno odgađanje skidanja šminke dovodi do umornog tena, pojave upaljenih akni i iritatnog osipa. 

Razmislite gdje ste sve bili danas sa svojom šminkom. Tramvaj, posao, trgovina, fakultet? A sad zamislite da vam nečistoća sa svih tih mjesta ostane na licu cijelu noć. Grozno, zar ne? Stručnjaci savjetuju čišćenje lica dva puta dnevno. Prvi put posvetite njegu licu odmah nakon posla, a drugi put prije spavanja. Sredstva za uklanjanje šminke trebaju odgovarati vašem tipu kože:

 

Najčitaniji članci