Obavijesti

News

Komentari 73

Preživio je streljanje: Imao je tek 7 godina, spasio ga je Srbin

Preživio je streljanje: Imao je tek 7 godina, spasio ga je Srbin
1

Fahrudin Muminović (31) jedini je dječak koji je preživio streljanje u Srebrenici. Velika želja bila mu je pronaći svog spasitelja ali to se nikad nije dogodilo...

VIDEO

O nesretnoj sudbini dječaka koji je samo ljudskom dobrotom preživio pakao Srebrenice pisali smo krajem prošle godine. Fahrudin Muminović tog srpnja 1995. ležao je među hrpom leševa ranjen u ruku i nogu. Iz te gomile mrtvih tijela izvukao ga je čovjek kojeg se on sjeća kao Doktora i doveo ga u bolnicu u Zvornik. Dječak je tako preživio dok njegov otac nije. Oni su zajedno odvedeni u smrt i iz obiteljske kuće u rodnom selu Urkovići iznad Konjević polja.

A woman walks among graves in Memorial Center Potocari, near Srebrenica

Godinama poslije Fahrudin je pokušavao pronaći svog spasitelja, ali na njegovu veliku žalost, to se nikad nije dogodilo jer je Fahrudinov spasitelj u međuvremenu umro.

Imat će vlastitu kuću

Jedna od Fahrudinovih želja je bila imati vlastitu kuću. Nakon što je prošle godine javnost upoznata s njegovom pričom u BiH i dijaspori pokrenuta je inicijativa da se prikupi novac za gradnju kuće njemu i njegovoj sestri Fahreti.

Gradnja je vrlo brzo i započeta. Ove jeseni radovi su bili u punom jeku, a Fahrudinova kuća građena je  uz podršku dobrih ljudi, ali i Međunarodnog foruma solidarnosti “Emmaus” i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica

'Izveli su nas iz kamiona i naredili da legnemo'

A šta je Fahrudin preživio kao dijete ispričao je medijima prošle godine

 - Imao sam sedam godina kad su došli u našu kuću da nas odvedu- Meni je otac rekao da se sakrijem ispod kreveta, ali su nas našli i izveli vani. Svezali su nam bijele marame oko očiju da ne vidimo kamo nas voze. Ušli u kamion, sjećam se zelene cerade. Vozili su nas i vozili i onda smo odjednom stali. Izveli su nas iz kamiona i naredili da legnemo. I svi smo legli na stomak i poredali se. Počeli su pucati po nama .. - prisjetio se Fahrudin.


On je bio zaštićeni svjedok Haškog Tribunala.
- Odlučio sam otkriti svoje ime. Želim da svi znaju što sam i tko sam. Nemam se više potrebe kriti - kazao je Fahrudin kojeg je njegov spasitelj, vozač kojeg se Fahrudin sjeća kao Doktora, doslovno izvukao iz gomile mrtvih tijela. Mališan je bio ranjen u ruku i nogu. Odveo ga je u bolnicu u Zvornik.

'Kad mu se kći ubila, sišao je s uma. I tada je naredio masakr'
'Kad mu se kći ubila, sišao je s uma. I tada je naredio masakr'

Tamo je proveo osam mjeseci i kaže da se ne sjeća tog perioda. Mjesecima ga je tražio stric Ramo, a na kraju ga je u bolnici pronašao Međunarodni Crveni križ.

'Sjećanja me bude, nekada se trznem u snu'

Prebačen je u bolnicu u Tuzli i to tek nakon trećeg pokušaja, a stric kaže da su u zvorničkoj bolnici pokušavali prikriti da je dječak ranjavan. U otpusnom pismu napisali su da je pronađen u šumi. A to je kazao i vozač koji ga je spasio iz straha da bi ga netko mogao iz bolnice vratiti na strijeljanje.

Fahrudin je odrastao i bez majke. Ona je umrla u ratnoj Srebrenici nakon rođenja kćeri. Fahrudin sa sestrom godinama živi kod strica Rame u vrlo teškim uvjetima.

Tada je rekao:

- Bavimo se poljoprivredom.Imamo nešto malo ovaca i krava. Ne može se tu živjeti..

- Sjećanja me bude, nekada se trznem u snu, uplaše me. Liječnici, psihijatri su prije dolazili i obilazili nas, sada više ne. Oca se sjećam malo. Mogu malo razmišljati o lijepim stvarima - kazao je u intervju Face televizije. 

'Krv je tekla ulicama, a leševi plivali Drinom. Ubijali su sve...'
'Krv je tekla ulicama, a leševi plivali Drinom. Ubijali su sve...'

Fahrudinu je poznato i da je čovjek koji ga je spasio trpio velike posljedice zbog tog čina. I on je bio zaštićeni svjedok Haškog Tribunala

REUTERS/PIXSELL

- Zbog toga što je uradio i što je u Haagu svjedočio protiv Srba, cijelog života bio je obilježen. Na sahranu mu je došla samo najuža obitelj - kazao je Muminović.

Sada, kada njega više nema, volio bih se upoznati s njegovom ženom i dvojicom sinova. Oni žive u Finskoj, a tamo su se preselili iz Rusije. Kada bih se sreo s njima, zahvalio bih im što sam danas živ i rekao im da je njihov otac bio veliki čovjek, hrabar, ljudina. On je spasio meni život, a čovjek koji spasio jedan život, kao da je spasio cijeli svijet. Ako budu željeli, zagrlio bih ih, poljubio, jer ako me prihvate, bit će mi prijatelji i obitelj - kaže Muminović.

Fahrudin je godinama živio sa stricem.

- Sanjao sam o svojoj sobi, kupaonici, nekom kutku koji će biti samo moj. I, evo, Bog dragi je dao da i ja imam nešto svoje – kazao je Muminović za „Dnevni avaz“.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa