Obavijesti

News

Komentari 215

Prijavljeno 1029 nuspojava, dvije smrti još se istražuju

Prijavljeno 1029 nuspojava, dvije smrti još se istražuju

Neke prijave su i odbačene. Riječ je o prijavama koje su, kako doznajemo, došle s nikakvom, ili manjkavom dokumentacijom pa zasad nije moguće ustanoviti ima li cijepljenje veze sa smrtnim ishodom...

VIDEO

Dokumentacija se, doznajemo, čeka za 91-godišnju ženu, koja je umrla oko tri tjedna nakon cijepljenja, te za još jednu osobu, za koju je dokumentacija uz prijavu također bila nedovoljna da se ustanovi tijek događaja, kaže Agencija za lijekove (HALMED).

Dosad je kod njih zabilježeno 1029 nuspojava na cjepivo, a primili su ukupno pet prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom. Za tri je zaključeno kako smrt nije imala veze s ranije primljenim cjepivom, dok kod još dva slučaja povezanost zbog manjka dokumentacije nije moguće ocijeniti.

Kako doznajemo u HALMED-u, kad dobiju dodatnu dokumentaciju od liječnika i drugih koji su ovo prijavili, nastavit će istragu. U prvom slučaju je riječ o 91-godišnjakinji kojoj su tri dana nakon cijepljenja otekli desna strana lica i ruka te je hospitalizirana. U nadopuni prijave tih nuspojava navedeno je da je starica preminula tri tjedna nakon zaprimanja inicijalne prijave. Zatražena je dodatna medicinska dokumentacija, koja HALMED-u nije dostavljena do isteka roka za zaključivanje ocjene i upisivanje prijave u europsku bazu nuspojava EudraVigilance.

Došla im je prijava, ali ne i dovoljno papira, kažu, pa zasad mogu samo upisati da nije moguće ocijeniti ima li cijepljenje veze sa smrću.

Vodič za cijepljenje: U Zagrebu 19 punktova, naručuje liječnik
Vodič za cijepljenje: U Zagrebu 19 punktova, naručuje  liječnik

- Stoga je ova prijava upisana u navedenu bazu te je povezanost s cijepljenjem sukladno klasifikaciji WHO-a za sada ocijenjena kao: Nije moguće ocijeniti - kaže HALMED. U drugom slučaju im uz prijavu nije došla gotovo nikakva dokumentacija, zatražili su je pa je i ta prijava u sustav ubačena kao prijava koju nije moguće ocijeniti. Ako im dokumentacija ne dođe, tako će i ostati, a ako dođe, istraga će biti nastavljena. Što se ranije tri prijave tiče, riječ je bila o starijim osobama s teškim zdravstvenim stanjem. U sva tri navedena slučaja kao uzrok smrti utvrđeno je zatajenje srca.

- I tijekom razdoblja u kojem se cijepljenje provodi mogući su smrtni ishodi slijedom drugih uzroka, koji će u određenim slučajevima vremenski koincidirati s cijepljenjem. U EU svakodnevno od različitih uzroka umire oko 12.000 osoba, od kojih je 83 posto starije od 65 godina - kaže HALMED. Zaprimio je i dvije prijave pogrešne primjene cjepiva, nakon kojih nije došlo do nastanka nuspojava.

Najčešće ozbiljne nuspojave su ospi i svrbež, rjeđe prolazna pareza lica

- Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi. Također, rjeđe su zabilježene reakcije pareze lica, odnosno periferne slabosti jedne strane lica. Ove reakcije obično su povezane s otokom tkiva koji pritišće živac i najčešće je riječ o prolaznom stanju - ističu u HALMED-u.

Liječnicima obiteljske prakse trebalo je stići 30 doza za prva cijepljenja u ambulantama, no neki se doktori u Zagrebu žale da im je stiglo manje i sad moraju otkazivati naručene pacijente. Neslužbeno, doze su otišle na punktove ili u neke druge ordinacije.

- Doista ne znam, za to su zaduženi koordinatori po domovima zdravlja - kaže Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”. Iva Pem Novosel iz HZJZ-a najavljuje da će obiteljski liječnici potrebne doze dobiti početkom idućeg tjedna. - Danas nam stiže najavljenih 16 tisuća doza Modernina cjepiva, a u ponedjeljak 31.200 iz AstraZenece, manje nego što su najavili - rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 215
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa