Obavijesti

News

Komentari 111

Prijeti bankama: Ili konverzija ili platite 11 milijardi kn kazne

Prijeti bankama:  Ili konverzija ili platite 11 milijardi kn kazne
3

'Neće im biti ugodno’: Ako banke pokušaju ignorirati zakon o konverziji kredita iz švicaraca u eure, slijedi im kazna od 80 do 200.000 kuna za svakog klijenta

VIDEO

Dok banke smišljaju kako zaustaviti konverziju kredita iz švicaraca u eure, ministar financija Boris Lalovac spreman je na sve “udarce”. Ako se banke ogluše na zakon, slijede im kazne, a u pripremi je zakon o porezima na kreditnu aktivu.

- Idemo korak po korak. Vlada je donijela Zakon o kojem će Sabor odlučivati u petak. Od 30. rujna kreće rok od 45 dana u kojem banke svim dužnicima u švicarcima moraju poslati nove anuitete i umanjenu glavnicu - ističe ministar.

Ipak, dužnici strahuju da se nešto ne izjalovi, no Vlada kaže kako je spremna dobiti svaku bitku. Najcrniji scenarij za dužnike bio bi da se banke žale Ustavnom sudu, a on ih podrži.

- Nema za to osnove jer smo zakon radili na način da se teret ravnopravno rasporedi. Ne može se dijeliti na jednake postotke jer u ovom slučaju banke mogu podnijeti veći teret od građana - ističe Lalovac. Postoji mogućnost da banke otežu s provođenjem zakona, no Lalovčevi inspektori već su spremni. Građani će moći javljati u Ministarstvo probleme s kojima će se susretati, a onda u provjeru kreću “Lalovčevi pitbuli ”. Zakon je osigurao da će banke koje neće na vrijeme napraviti konverzije ili koje će bilo kojim drugim propustom naštetiti u ostvarenju istih biti kažnjene s 80.000 do 200.000 kuna. Kad ne bi napravile ništa po pitanju 55.000 klijenata, koliko ih ima kredite u švicarcima, mogle bi platiti ukupnu kaznu od maksimalnih 11 milijardi kuna. Uz to, kažnjavali bi se i predsjednici uprava s 10.000 do 50.000 kuna. Upravo o takvoj presudi svjedoči jedan od začetnika Udruge Franak Goran Aleksić. U utorak je obavijestio medije da je Visoki prekršajni sud u Zagrebu uvažio žalbu dužnika u postupku protiv PBZ-a i šefa uprave Bože Prke na Prekršajnom sudu u Osijeku. Porez bankama na aktivu morat će donijeti neka druga vlada, iako je u pripremi, jer se može donijeti tek u prosincu.

Što je dužnicima činiti, Vlada će ih obavijestiti u brošurama

Banke prvo moraju na svojim web stranicama staviti konverzijski kalkulator potvrđen od revizora. Dužnicima će morati poštom bez ikakvih naknada dostaviti podatke o preplaćenosti i nove rate. Oni će ih potpisane bankama vratiti preporučenom poštom.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.