Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
78 komentara

'Priloge za mise nisam vratio, budem ako bilo tko bude htio'

Iako su crkvene vlasti bile o svemu obaviještene, nisu zvali policiju niti su na bilo koji način reagirali kako bi zaštitili mladića i vjernike. Gotovo je nevjerojatno da je mladić sve smislio sam

78 komentara

Sve ovo što sam radio događalo se prije 16. godine mojeg života, što znači da po Zakonu o kaznenom postupku ne mogu podlijegati nikakvim kaznama.

Rekao nam je to u četvrtak mladić kojeg vjernici diljem Hrvatske prozivaju jer se predstavljao kao svećenik i dijelio sakramente te primao novčane priloge od vjernika. On tvrdi da se kao svećenik predstavljao unazad četiri godine, a sve su o njemu i njegovoj situaciji, kako navodi, znali svećenici u njegovoj matičnoj župi kao i u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Budući da je riječ o maloljetniku, Splitsko-makarska nadbiskupija ne može javno komentirati slučaj - šturo su nakon dva dana promišljanja odgovorili iz Nadbiskupskog ordinarijata.

Jednako škrt u izjavama bio je i svećenik iz čije župe maloljetnik dolazi ili po narodski ‘on se ne bi htio miješati’: 'Maloljetan je i ne želim ništa komentirati. Dogovorili smo se da sve ide preko nadbiskupije, pa pitajte njih. Poznajem njega i obitelj, ne mogu komentirati slučaj.'

ŠOK U DALMACIJI Mladić glumio svećenika, ljude je i ispovijedao: 'Sad se kajem!'

A izgleda kako mu je lažni maloljetni svećenik na tome zahvalan.

- Za župnika znam da šuti, on ne želi prikriti ovo što sam napravio, smatram da me samo hoće zaštititi. Ipak je i ugled Crkve narušen. Crkva je Majka, a u majku se ne dira - izjavio je.

A da su unutra crkvenih krugova znali da imaju ‘uljeza’ u svojim redovima te da po tom pitanju nisu ništa poduzimali potvrđuje i karizmatik, egzorcist fra Rosario Palić koji je, sudeći prema fotografijama koje su objavljivali vjernici na Facebooku, s mladićem vodio mise.

Sve je predavao Crkvi

- Čujem i vidim da se ponovno diže prašina laži o meni i našemu Bratstvu te o boravku tzv. svećenika X.X. u našemu Bratstvu. Već sam se prije očitovao i rekao da je to za mene prošlost jer je sve na vrijeme predano crkvenom autoritetu i da to Crkva prati na ispravan i mudar način. I tu je za mene i naše Bratstvo kraj priče u vezi tog događaja - napisao je fra Palić na svojem Facebook profilu, no kada smo mu postavili konkretna pitanja, i on je znakovito zašutio.

Ostaje, naime, nejasno kako je maloljetnik uspio ući među svećeničke krugove i do te mjere se infiltrirati da je sa svećenicima vodio mise, povjerili su mu podjelu sakramenata i molitve s vjernicima. Na konkretan upit tko mu je to omogućio mladić ne želi odgovoriti, kao ni na pitanje s kojim je motivima ušao u priču. Pojedinci su ga optuživali da je tako pribavljao novac jer je milodare vjernika zadržavao za sebe.

- Novac koji su mi ljudi davali većinom je vraćen, no dio novca nije jer su to bili dobrovoljni prilozi za mise. Ako bilo tko bude htio, ja ću te novce vratiti. Ovdje se nije radilo o mojem koristoljublju, nego o koristoljublju drugih ljudi. Ja to za sada neću reći. I ovako i onako me svrstavaju u razne koševe, a nikog nije briga što se događa u pozadini svega. Nitko se ne pita prijeti li mi tko i smijem li ja o svemu govoriti. Progovoriti hoću, to je sigurno, ali onda kad za svoje postupke i riječi budem odgovarao i pred zakonom - tvrdi on.

Kanonsko pravo kroz svoje članke predviđa slične situacije gdje se netko tko nije zaređen predstavlja svećenikom i dijeli sakramente, a kazna za takvo ponašanje može biti čak i ekskomunikacija iz Crkve. Svjetovni zakon pak ima drugačije, konkretnije tumačenje situacije.

Prikrivali pedofiliju

- Bez obzira na to što je mladić koji se lažno predstavljao kao svećenik maloljetan, on može kazneno odgovarati prema zakonu o maloljetnicima. Ako je netko od svećenika u tome sudjelovao, bez obzira na to je li bio poticatelj ili pomagač, s njegove strane, riječ je o nekom obliku sudioništva te i to podliježe odredbama Kaznenog zakona. Bez obzira na to je li djelo prijavljeno ili nije, državno odvjetništvo na temelju natpisa u medijima dužno je po službenoj dužnosti postupati i provjeriti ima li kaznenog djela te, ako se utvrdi da ga ima, protiv osumnjičenih podnijeti odgovarajuće prijave - rekao nam je odvjetnik Branko Šerić.

Županijsko državno odvjetništvo za sada šuti, kao i policija. U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji unazad nekoliko godina imali su problema sa zataškavanjem kaznenih djela. Samo lani su htjeli prikriti da su žrtve dvojicu svećenika optužile za pedofiliju.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message