Obavijesti

News

Komentari 10

'Problem isporuke nafte ćemo rješavati s Hrvatskom i EU-om'

'Problem isporuke nafte ćemo rješavati s Hrvatskom i EU-om'

Problem isporuke nafte rješavat ćemo zajedno s Hrvatskom i s Europskom unijom, rekao je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić

Vučić je komentirao najavljenu mogućnost obustave isporuke nafte rusko-srbijanskoj kompaniji NIS posredstvom naftovoda Janaf nakon sankcija Zapada uvedenih Rusiji.

Vučić je u emisiji "Oko" RTS-a posljednjeg dana izborne kampanje, najavljen kao "najveći favorit na predsjedničkim izborima i aktualni predsjednik Srbije", rekao da od 15. svibnja Srbija, zbog sankcija Zapada koje slijedi i Hrvatska kao članica EU-a, više neće moći uvoziti naftu za NIS naftovodom Janafa, poručivši kako se "ljudi ne trebaju brinuti".

Srbija nabavlja naftu preko Omišlja, na godišnjoj razini se otprema oko tri milijuna tona
Srbija nabavlja naftu preko Omišlja, na godišnjoj razini se otprema oko tri milijuna tona

U priopćenju ranije ovog tjedna Janaf je istaknuo da od 15. svibnja neće moći dalje realizirati ugovor o isporukama nafte kompaniji NIS u Srbiji koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gazpromnjefta "sve dok ranije navedene mjere ograničavanja, kako su propisane Uredbom Vijeća (EU) 2022/428, budu na snazi".

Riješit ćemo taj problem i oko plina i oko nafte s našim partnerima, rekao je Vučić, navodeći da je njegov tim već imao razgovore s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Layen.

On je, naglasivši da u ovom trenutku Srbija "100 posto ovisi o ruskom plinu", rekao kako vjeruje da može da postići "dobru cijenu".

"Srbija je pokazala da zna poštivati i svoje interese i međunarodno pravo i izišla je sa svojim stavom koji je bio vrlo precizan u vezi sankcija i rata u Ukrajini. Reagirali smo principijelno, mudro, odgovorno i ozbiljno i gotovo sam siguran da ćemo znati riješiti sve probleme argumentima", rekao je Vučić.

Srbija: Oporba optužuje Vučića za neregularne izborne uvjete
Srbija: Oporba optužuje Vučića za neregularne izborne uvjete

On je podsjetio da je i njemački kancelar Olaf Scholz rekao da "Njemačka ovisi o ruskom plinu".

"Onda (na Zapadu) moraju razumjeti i jednu malu Srbiju čija je pozicija veoma specifična", ocijenio je Vučić.

Aktualni predsjednik Srbije na izborima 3. travnja nastoji izboriti drugi uzastopni mandat šefa države, a predizborne ankete predviđaju mu pobjedu u prvom krugu s oko 60 posto glasova.