News

Komentari 132

Prodaju ih za 8500 $: U Siriji svi ratuju hrvatskim puškama

Prodaju ih za 8500 $:  U Siriji svi ratuju hrvatskim puškama

Početkom rata teroristi Al-Nusre hvalili su se na YouTubeu hrvatskim bacačima granata RBG 6 i OSA M79. Zatim je oružje snimljeno u rukama ISIL-ovih terorista

Nakon što je prije nekoliko godina snimljeno hrvatsko oružje u rukama ISIL-a u Siriji i Iraku, na društvenim mrežama su se nedavno pojavile fotografije pušaka hrvatske proizvodnje koje nose članovi Hezbolaha u Siriji.

Na Twitteru smo naišli na fotografije pripadnika Hezbolaha koji pozira s puškom VHS 1, a na drugome mjestu se za potrebe crnog tržišta reklamira puška VHS 2, ponos karlovačke tvrtke HS produkt, koja ju je proizvela. Uz fotografije puške u originalnom pakiranju su i specifikacije na arapskom jeziku, a istaknuta je cijena od 8500 dolara. Za tu cijenu naši stručnjaci kažu da je ipak višestruko pretjerana. 

Geopolitički analitičar Zoran Kusovac smatra da je pretjerano visoka cijena vjerojatno istaknuta s posebnom namjerom, jer je uz oglas istaknuta napomena da se “o cijeni može pregovarati”.

- Na Bliskom istoku i dalje svi najviše vjeruju kalašnjikovu. Pokazalo se da je jednostavan za rukovanje. Posjedovanje ovakve puške je više stvar pokazivanja nego stvarne potrebe - rekao nam je Kusovac.

Drugim riječima, riječ je o modernom oružju koje bi zbog skupoće nekome u tamošnjim sukobima više služilo kao statusni simbol.

- Na Bliskom istoku se do oružja lako dolazi alternativnim putovima, a cijena ovisi o udaljenosti od bojišnice. Ako ste daleko od prve crte,, kalašnjikov može doseći cijenu od nekoliko stotina dolara. Ali ako ste baš jako ugroženi, to može biti i nekoliko tisuća. Sve ovisi o stvarne opasnosti i platežne moći. Zanimljivije je pitanje kako su se i zašto te puške ondje pojavile. To pokazuje kako su dobro organizirani kad puške koje su poslane za borbu za slobodu i demokraciju praktično neraspakirane odlaze na crno tržište - objasnio nam je Kusovac.

U siječnju ove godine Željko Pavlin, direktor HS produkta, najavio je pokretanje serijske proizvodnje puške VHS 2, i to nakon testiranja prototipa u postrojbama HV-a. Pavlin je tada izjavio da će nekoliko mjeseci kasnije iračkoj vladi HS produkt isporučiti prvi kontingent od 10.000 pušaka. 

Ministar obrane Ante Kotromanović tada je rekao da će i Hrvatska vojska svih svojih 7000 pušaka VHS 1 zamijeniti poboljšanim verzijama, točnije s VHS 2. Povodom otkrića da su se sada pojavile informacije o tim puškama na crnom tržištu na Bliskom istoku, MORH nam je odgovorio da izvoznik pušaka nije ministarstvo nego HS produkt.

Bilo bi apsurdno povezivati Ministarstvo obrane s eventualnim hrvatskim naoružanjem na iračkom crnom tržištu. Na tu situaciju, ukoliko je točna, ni MORH, ni izvoznik nemaju nikakav utjecaj. Odgovor na vaše pitanje mogle bi dati jedino iračke vlasti, odgovorili su nam iz MORH-a. Na upit redakcije 24sata iz HS produkta nismo dobili odgovor.

Korumpirana iračka vojska

Ipak, direktor HS produkta Željko Pavlin u ožujku je za Globus izjavio da se prije potpisivanja ugovora moraju uvjeriti da je oružje namijenjeno vojsci ili policiji. 

"Najvažnije je što naše oružje nije jeftino. Ne može si, primjerice, Saudijska Arabija dozvoliti da najkvalitetnije oružje daje nekim militantima, nego će ga ostaviti sebi, a njima će dati neko staro oružje... Prodajemo državama upravo da bismo se zaštitili da naše oružje ne dođe u ruke terorističkim organizacijama... Naše puške sigurno nećete vidjeti u rukama ISIS-a ili sličnih terorističkih skupina", izjavio je tada. 

Puške VHS 2 u međuvremenu su prodane Iraku, ali javnosti nije poznato kad točno jer je riječ o povjerljivom podatku. No, ako je dio iz te pošiljke uistinu završio na crnom tržištu. Kusovac smatra da je krivac za to korupcija u iračkoj vojsci.

- Iračka vojska je praktično nepostojeća struktura. Donedavno je njeno financiranje išlo tako da, primjerice, pukovnik koji je trebao zapovijedati skupinom od 1000 vojnika, dobiva novac za plaćanje hrane, odjeće i ostalog. Ali ako bi on imao 1000 vojnika, novac za 800 bi uzimao za sebe i suradnike. Isto je bilo i s puškama, onih 800 bi pukovnik nekome prodao - objasnio je Kusovac.

Time se objašnjavaju i šokantni porazi iračke vojske od ISIL-a, primjerice kad je milijunski Mosul pao za nekoliko sati, jer se mislilo da je vojske puno više nego što je doista bilo.

Svi se hvale puškama

- Hrvatska je u NATO-u premala zemlja da utječe na odlučivanje ili da sudjeluje u vojnim akcijama. Legalni izvoz oružja na Bliski istok nije bila samostalna odluka Hrvatske niti ona na terenu može kontrolirati provedbu odluke koju nije ni donijela. Nije tu bilo nikakve zle namjere - kazao je Kusovac, uz opasku da odgovornost prvenstveno pada na SAD, Veliku Britaniju i ostale države koje su intervenirale u Iraku.

24sata i Express prije dvije godine su otkrili da je Hrvatska 2012. u Jordan izvezla 6,9 milijuna američkih dolara vrijedno oružje. U izvješću je stajalo i to da je Hrvatska predvidjela za 2013. izvesti još 26 milijuna dolara vrijedno oružje. Baš u to vrijeme na YouTubeu su se teroristi al-Nusre, Al-Kaidina ogranka u Siriji, počeli hvaliti da posjeduju oružja poput hrvatskog bacača granata RBG 6 ili protuoklopnog bacača raketa OSA M79. S odvajanjem ISIL-a od Al-Nusre, istim oružjem stali su se hvaliti i teroristi ISIL-a u svojim videima o ratu protiv sirijske vlade Bašara al Asada.

Najčitaniji članci