Obavijesti

News

Komentari 37

Profesor iz strojarske škole je uhićen, a što će biti s učenicima? 'Telefoni ne prestaju zvoniti'

Profesor iz strojarske škole je uhićen, a što će biti s učenicima? 'Telefoni ne prestaju zvoniti'

Razgovarali smo nekoliko puta s profesorom te je svaki put bio spreman i motiviran za rad, kažu iz škole • Razmatraju izricanje mjera učenicima

VIDEO

Pred Strojarskom tehničkom školom Frana Bošnjakovića u Zagrebu zatekli smo nekoliko djelatnica kako tiho razgovaraju. Djelovale su potreseno, na rubu plača, no razgovarati nisu željele. Vidjelo se da je incident u kojem profesor u učionici udara učenika po glavi, a koji je zahvaljujući snimci izašao u javnost, ostavio traga na svima njima. Uputile su nas do ureda ravnateljice Bosiljke Galenić. Zamolila nas je da pričekamo jer su ovih dana pod velikim pritiskom te im telefon ne prestaje zvoniti. Nekoliko minuta kasnije ponovno je izašla iz ureda te nas zamolila da pošaljemo pisani upit.

POGLEDAJTE VEČERNJE VIJESTI:

Pokretanje videa...

[TOP 3 VIJESTI DANA] Profesor u pritvoru ostaje mjesec dana: Škola će kazniti i učenike? 01:06

- Škola je, kako navedenom nastavniku, tako i svim drugim djelatnicima, učenicama i učenicima stalno na raspolaganju kao potpora i podrška. Ističemo, međutim, kako detalje privatnog života djelatnika ne možemo javno iznositi ili komentirati. Održano je nekoliko razgovora sa spomenutim nastavnikom te je u svakoj prilici iskazao želju, volju, spremnost i motivaciju za rad.

U svakoj situaciji nasilja i neprimjerenog ponašanja o kojoj zaprimimo obavijest ili saznanja, bilo da je riječ o učenicima ili djelatnicima škole, nastojimo postupati sukladno propisima i protokolima - odgovorila nam je ravnateljica.

Oglasila se ravnateljica škole u kojoj su se sukobili profesor i učenik: Poštovali smo protokole
Oglasila se ravnateljica škole u kojoj su se sukobili profesor i učenik: Poštovali smo protokole

Nastavlja da je u ovom slučaju škola postupila sukladno protokolima te o događaju bez odgode obavijestila sve nadležne institucije, uključujući i policiju, te su njihova postupanja u tijeku. Napokon smo saznali i kakav je stav škole o eventualnim sankcijama za učenika ili više njih koji provociraju nastavnika kako bi izazvali njegovu reakciju.

- Detalje slučaja i postupanja nadležnih tijela, međutim, ne možemo iznositi. Najstrože osuđujemo svaki oblik nasilja i smatramo da nasilje nema opravdanja, neovisno o okolnostima. Slijedom navedenog, pokrenut je postupak otkazivanja ugovora o radu spomenutog nastavnika, a po utvrđivanju svih činjenica i okolnosti, sukladno Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, razmotrit ćemo izricanje odgojnih mjera učenicima - rekla je ravnateljica Bosiljka Galenić.

Podsjetimo, na društvenim mrežama pojavila se snimka uznemirujućeg sadržaja koju zbog zaštite maloljetnika nismo objavili. Na njoj se vidi kako učenik dolazi do profesora, koji sjedi za svojim stolom, nešto mu pokazuje i govori, pri čemu se smije, dok neki učenici snimaju. Profesor ga odguruje, na što neki učenici počinju uzvikivati. Prima učenika za stražnji dio vrata kao da se pridržava za njega te se pojavljuje i drugi učenik, koji gura prvoga na profesora. U tom trenutku profesor uzima neki predmet sa stalaže i udara učenika po glavi, nakon čega pada. Profesor zatim ustaje s poda i ponovno udara učenika koji se prima za glavu te dohvaća drugi predmet s police i ponovno napada učenika. Tek tad reagiraju drugi učenici i razdvajaju profesora od učenika.

Istražni zatvor

Riječ je o događaju koji se, prema svemu sudeći, zbio još prošlog tjedna, a profesor je ovoga vikenda završio u jednomjesečnom istražnom zatvoru kako ne bi mogao ponoviti djelo.

Kako neslužbeno doznajemo, profesor je u svojoj obrani tvrdio da tijekom nastave nije bio pijan, no da je u zadnje vrijeme znao popiti pivu-dvije i da je svjestan da s time mora prestati. Također, svjestan je bio neprimjerenosti svoje reakcije.

- Znam da nisam trebao tako reagirati jer ipak sam ja profesor i zbog toga mi je jako žao - branio se, između ostalog, profesor.

Ispričao je da su ga učenici provocirali, jedan je puštao muziku s mobitela, drugi je digao tri prsta i nazvao ga "četničkim vojvodom", a treći ga je čak "pozvao na piće".

Učenici stali u obranu uhićenog profesora: 'Učenik ga je stalno provocirao i spominjao suprugu'
Učenici stali u obranu uhićenog profesora: 'Učenik ga je stalno provocirao i spominjao suprugu'

Odmah nakon saznanja o događaju, policija je uhitila profesora (61) i nad njim provela kriminalističko istraživanje. Utvrdili su da je profesor škole dvojici učenika tijekom nastave u školi nanio ozljede. Prijavili su ga za nekoliko kaznenih djela na štetu maloljetnih učenika, među kojima su pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede, nanošenje tjelesne ozljede i dvije povrede djetetovih prava.

- Ozlijeđenim učenicima je odmah po događaju pružena liječnička pomoć te je utvrđeno da su obojica u događaju lakše ozlijeđeni, no nije bilo potrebe za njihovom hospitalizacijom - odgovorili su na naš upit iz zagrebačke policije.

Učenici iz navedene škole uglavnom brane uhićenog profesora.

- Znam profesora, viđao sam ga po hodniku. Znam da je bio u ratu i da je svašta prošao u zadnjih nekoliko mjeseci. Nedavno mu je preminula supruga, teško mu je to naravno palo. Prošle godine je izgubio još jednog bliskog člana obitelji. Od smrti supruge je počeo piti, koliko sam primijetio - rekao nam je jedan učenik.

Tko je veći krivac?

Smatra da je "veći krivac" zapravo učenik, koji je provocirao profesora.

- Govorio mu je da je četnik i nacist. Ustao je s mjesta i profesor mu je rekao da sjedne, on je odbijao. Profesor je inače malo blaži prema nama, nije uopće strog. Stvarno je bio na dobrom glasu. Ovaj je htio ispasti faca, a drugi su ga snimali. Grozno - rekao je učenik, dok je drugi dodao da mu je profesor predavao i da stvarno ne može reći da je radio bilo kakve probleme do sada.

Slučaj je komentirao i ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs.

'Ne znam što više zabrinjava, reakcija tog nastavnika ili bešćutnost te djece sa snimke'
'Ne znam što više zabrinjava, reakcija tog nastavnika ili bešćutnost te djece sa snimke'

- To je jedan nemili događaj koji je za svaku osudu. Naravno da je dolazak u alkoholiziranom stanju u školski objekt nedopustiv. Čitavu stvar treba gledati u širem kontekstu - treba raditi na jednoj klimi u školi koja će dati jasno do znanja svima i odgajati sve sudionike da se ponašaju sukladno normalnom načinu ophođenja i ponašanja - rekao je Fuchs.

Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama poručila je da ne treba zaboraviti da su i nastavnici ljudi od "krvi i mesa".

- Ova snimka zapravo jako dobro pokazuje okrutnu zbilju društva u kojem živimo. Ako jedna mlada osoba bez ikakve zadrške ulazi u osobni prostor nastavnika, starije osobe od 60 godina, koristeći njegovu slabost i nemoć kako bi isprovocirala reakciju, onda je to nešto na što treba reagirati - rekla je, između ostalog, Lovrić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm
GRMLJAVINSKO NEVRIJEME

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm

Žuti alarm označava potencijalno opasno vrijeme, a Državni hidrometeorološki zavod upalio ga je za nekoliko hrvatskih regija. Na stranici rain alarm vidi se kako oluja stiže sa zapada

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede
UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Hitna, koja je na mjesto događaja stigla nešto iza 6:30, dvojac je prevezla u bolnicu, ali nažalost, unatoč naporima liječnika, nije im bilo spasa
Jeziv zločin u Rijeci: Anđelko je izbo Damira (38). On je 2012. na sličan način ubio svog partnera
NA SMRT JE IZBO UBOJICU

Jeziv zločin u Rijeci: Anđelko je izbo Damira (38). On je 2012. na sličan način ubio svog partnera

Bio je sav krvav, krv je s njega kapala po podu. Rekao mi je: 'Vidi što mi je uradio, izbo me na spavanju, idi, pomozi mu'. Onda sam se nagnula prema vratima i vidjela Anđelka, također, oblivenog krvlju, govore susjedi