Obavijesti

News

Komentari 98

Brod klizi prema dnu, spasioci prekinuli potragu za nestalima

Brod klizi prema dnu, spasioci prekinuli potragu za nestalima
33

Kapetana nasukanog kruzera su uhitili i sumnjaju da je kriv za nesreću. Obitelji poginulih putnika trebali bi dobiti i do 430.000 eura odštete za smrt najmilijih

VIDEO

>>> Što se trenutno događa s Costom Concordijom pogledajte OVDJE

Spasioci su prekinuli potragu za nestalima s kruzera Costa Concordija jer se brod počeo micati, piše Corriere della Sera. Nakon dva dana lijepog vremena u ponedjeljak je počeo puhati vjetar i digli su se valovi. U sljedećim satima se očekuje i jako nevrijeme. Brod se zbog valova pomaknuo oko deset centimetara. Spasioci su prekinuli potragu, a boje se i da bi zbog valova brod mogao skliznuti s grebena i potonuti, a onda bi šanse će nestale putnike i članove posade naći žive, bile nikakve. Vlasti su proglasile izvanredno stanje nakon što je iz kruzera počela curiti tekućina, za koju se ne zna još točno što je, javlja Sky News.

Pronašli i šestu žrtvu

Pronađena je i šesta žrtva koja je nastradala u nesreći talijanskog kruzera Coste Concordia, piše Corriere della Sera. Vatrogasci koji su cijelu noć tražili nastradale su truplo muškarca pronašli na drugoj palubi koja nije bila poplavljena. Imao je pojas za spašavanje i bio je putnik. 

Odmah nakon nesreće objavljeno je kako je troje ljudi poginulo. U nedjelju su spasioci pronašli dva mrtva muškarca. Riječ je o Talijanu (86) i Španjolcu (69). Nestalo je, prema podacima medija između 29 ljudi, a među njima su i otac star 30-ak godina te kći (5).  

U petak navečer, podsjetimo, kruzer s više od 4000 putnika i članova posade se nasukao nedaleko otoka Giglio. Kapetana i prvog časnika su uhitili i sumnja se da su oni krivi za nesreću. Na kruzeru je bilo 127 Hrvata i svi su spašeni. 

Putnicima od 10 do 20 tisuća eura odštete

Svaki brodolomac broda Costa Concordia će dobiti odštetu između 10 i 20 tisuća eura. Iznos ovisi o visini cijene koju je platio za krstarenje i o šoku koji je pretrpio. Obitelji žrtava bi, pak, trebale dobiti do 430.000 eura po poginuloj osobi.

Ukupni iznos koji će morati platiti brodar Costa Crociere, koji je od 1997. u vlasništvu anglo-američke brodarske kompanije Carnival Corporation, iznosi oko milijardu eura. Do tih iznosa su došli odvjetnici Marco Bona i Stefano Bertone, članovi međunarodne odvjetničke mreže specijalizirane za traženje obeštećenja nakon velikih pomorskih katastrofa. Prema protokolu nazvanom Atenska konvencija, jer je potpisan u grčkom glavnom gradu 2002., a u kojem se obrađuje sve vezano za prijevoz putnika i njihove prtljage morskim putem, brodar odgovara za svu štetu nanesenu putnicima. Obeštećenje može iznositi do 430.000 eura po putniku, pa prema tome se računa kako bi obitelji poginulih mogli dobiti taj iznos.

Osim toga putnici koji su došli na brod Costa Concordia mogu tražiti i obeštećenje od agencija preko kojih su kupili karte. Taj iznos obeštećenja bi se pridodao onome koji će trebati platiti brodar. Brodar će morati platiti i dodatne iznose ako se utvrdi, a prema onome što su ispričali brodolomci bi sud mogao prihvatiti te žalbe, da posada nije bila pripremljena za evakuaciju i djelovanje u slučajevima havarije.

Inače Reuters javlja kako je Costa Concordia osigurana na 405 milijuna eura.  

Vlasnik broda: Čini se da je kriv kapetan

Tvrtka Costa Cruises je u priopćenju u ponedjeljak priznala kako je do nesreće došlo zbog ljudske pogreške odnosno zbog kapetana Francesca Schettina. 

- Čini se da je kapetan broda pogrešno procijenio situaciju što je rezultiralo teškim posljedicama. Osim toga kapetan nije poštovao pravila naše tvrtke u izvanrednim situacijama, a koja su u skladu s međunarodnim standardima - piše  u priopćenju. Francesca Schettina mnogi optužuju za smrt putnika i "igranje s njihovim životima" te su mu na Facebooku "posvetili" stranicu.

''Nikad ne bi htio biti na mjestu kapetana Titanika''

Kapetan Francesco Schettino je u prosincu 2010. u intervjuu za češki Dnes izjavio kako nikada ne bi želio biti na mjestu kapetana Titanika. U razgovoru na temu kruzera kapetan Schettino rekao kako je sigurnost putnika iznad svega, prenosi la Repubblica

- Vjerujem da se čovjek ako se dobro pripremi, može uhvatiti suočiti sa svakom situacijom - istaknuo je kapetan.

Rekao je kako je danas sve puno jednostavije jer postoji sofisticirana oprema i internet. 

- Ako se i dođe do pogreške, ne bi trebala biti tragičnih posljedica, jer smo bolje pripremljeni. Na brodu mora biti vojna disciplina, upravo zbog sigurnosti. Ako i dođe do ozbiljnije situacije, zapovjednik mora imati sve pod kontrolom i biti tamo gdje je potrebno - rekao je Schettino. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 98

VIDEO

Meteoalarmi oglašeni za cijelu Hrvatsku: Stiže grmljavinsko nevrijeme, moguća oštećenja!
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Meteoalarmi oglašeni za cijelu Hrvatsku: Stiže grmljavinsko nevrijeme, moguća oštećenja!

Umjereno, prijepodne i pretežno oblačno. Povremeno će padati kiša, a lokalno će biti i jače izraženih pljuskova s grmljavinom te obilne oborine. Moguće je i nevrijeme, stoji u prognozi DHMZ-a za petak..

Prognoza za produženi vikend: Pljuskovi i grmljavina, moguće i poplave. Najgore će biti u petak
UPALILI ŽUTI ALARM

Prognoza za produženi vikend: Pljuskovi i grmljavina, moguće i poplave. Najgore će biti u petak

Vikend prognoza neće usrećiti one koji su odlučili spojiti praznik u produženi vikend. I danas i Sutra gotovo cijela Hrvatska označena je žutim alarmom zbog moguće opasnog vremena
Tablica otkriva: Svi su dali niže cijene od zagrebačke plinare, nije točno da će biti u gubicima!
PADA TOMAŠEVIĆEVA TEZA

Tablica otkriva: Svi su dali niže cijene od zagrebačke plinare, nije točno da će biti u gubicima!

Gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi da neće smijeniti upravu plinare koja je izgubila opskrbu Zagreba jer su ponudili cijenu ispod koje bi bili u gubicima. Svih 27 opskrbljivača u Hrvatskoj posluju s nižom cijenom...