News

Komentari 84

Pronašli olupinu helikoptera i tijelo stradalog pilota Baturine

Pronašli olupinu helikoptera i tijelo stradalog pilota Baturine

Ronitelji Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga pronašli su olupinu helikoptera Kiowa Warrior i tijelo pilota Tomislava Baturine...

Ronitelji Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga su zahvaljujući detekciji podvodnog vozila Remus Hrvatske ratne mornarice  u utorak 28. siječnja 2020. godine oko 8 sati i 10 minuta pronašli  olupinu helikoptera Kiowa OH-58 D koji se srušio jučer u tragičnoj nesreći i tijelo pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnika Tomislava Baturine (33), u šibenskom kanalu, ispred Zablaća, stoji u priopćenju MORH-a.

POGLEDAJTE VIDEO:


Istraga je i dalje u tijeku te Povjerenstvo utvrđuje okolnosti ove tragične nesreće.

Baturina je bio najbolji pilot u naraštaju

Natporučnik pilot Tomislav Baturina bio je i pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

- Kod mene je put do vojnog pilota bio neuobičajen. Prvo sam završio turistički menadžment u Šibeniku, kad se pojavila mogućnost razvoja karijere kroz sustav Oružanih snaga RH. S obzirom na izvrsne rezultate na liječničkom, stigla je ponuda za školovanjem za vojnog pilota. I sad se naježim kad se sjetim tog trenutka - izjavio je 2014. vojni pilot Tomislav Baturina iz Sinja, koji je bio proglašen najboljim u svojem 18. naraštaju.  

Nakon srednje škole, mladi Sinjanin upisao je Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu i završio ga kao kadet HV-a. Njegov otac Slavko također je bio dragovoljac, a nakon rata nastavio je raditi u HV-u sve do umirovljenja, piše Slobodna Dalmacija.

Iza Tomislava ostaju njegova supruga i dijete.

Krstičević i Šundov izrazili sućut obitelji Baturina

Ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u utorak su izrazili sućut obitelji pilota Tomislava Baturine.

- Hrvatsko ratno zrakoplovstvo izgubilo je velikog pilota i jednog od onih koji su nam služili na čast i ponos. Obitelj Hrvatske vojske suosjeća s vama u ovim teškim trenucima, izgubili smo hrabrog i poštenog vojnika - navodi ministar Krstičević u izrazima sućuti.

Načelnik Glavnog stožera general Šundov ističe da ga je duboko dirnula tužna vijest o iznenadnoj i tragičnoj smrti cijenjenog pripadnika Hrvatske vojske, uzornog kolege i dragog prijatelja Tomislava Baturine, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH).

Povodom smrti pilota Tomislava Baturine i Marina Klarina danas u 9 sati otvorene su knjige žalosti u Ministarstvu obrane u Zagrebu na Trg Kralja Petra Krešimira IV br. 1. 

Najčitaniji članci