Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Pronašli su još dio Berlinskog zida, odana počast žrtvama

Lokalni političar Ephraim Goethe u šetnji je pronašao 20 metara dugački, dosad nepoznati dio Berlinskog zida u blizini zgrade Federalne obavještajne službe

Berlin, Mauerbau
Foto: Wolf, Helmut J.
5 komentara

Pronađen je dosad nepoznati dio Berlinskog zida, objavio je lokalni političar u ponedjeljak, na 57. godišnjicu početka gradnje barijere između Zapadnog i Istočnog Berlina na koju je odana počast žrtvama koje su preko nje pokušali prebjeći iz komunističke zemlje. 

- Potpuno sam iznenađen što još ima neotkrivenih dijelova - rekao je Ephraim Gothe, član vijeća berlinske gradske četvrti Mitte. 

- Dio zida otkriven je u lipnju, a taj 20 metara dugačak komad betona lociran je sjeverozapadno od centra Berlina, u blizini zgrade Federalne obavještajne službe - rekao je Goethe.

Smatra se da je dio vanjskog sloja zida, dodatni obrambeni dio, izgrađen ispred glavnog zida. Goethe je u šetnji s prijateljima po susjedstvu naletio na povijesno otkriće, koje je, čini se, bilo prekriveno grmljem. 

Fondacija Berlinskog zida, koja upravlja povijesnim nasljeđem zida, potvrdila je otkriće. Upućen je zahtjev za registracijom novootkrivenog betonskog dijela, dodao je Goethe. 

U ponedjeljak je berlinski gradonačelnik Michael Mueller, zajedno s drugim visokim dužnosnicima, položio vijence na spomen području tijekom komemoracije žrtvama Berlinskog zida, kojih je potvrđeno 140. 

Izgradnja Berlinskog zida koji je razdvajao grad više od 28 godina i u konačnici dosegnuo 155 kilometara, počela je 13. kolovoza 1961. godine.

Podjela je završena padom Berlinskog zida, 9. studenog 1989. godine. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message