Prošli tjedan fiskaliziran osam posto veći iznos računa nego u istom razdoblju 2019. godini | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 2

Prošli tjedan fiskaliziran osam posto veći iznos računa nego u istom razdoblju 2019. godini

Prošli tjedan fiskaliziran osam posto veći iznos računa nego u istom razdoblju 2019. godini

Ugostiteljstvo i turizam, pak, u odnosu na pretpandemijsku godinu zabilježili su 28 posto manji broj računa i šest posto manji iznos tih računa

VIDEO

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan je vrijednost fiskaliziranih računa povećana za 20,5 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020., a za osam posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 6. do 12. prosinca u svim je djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula 3,76 milijardi kuna, što je za 637,7 milijuna kuna ili 20,45 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremeno, broj izdanih računa porastao je za 36 posto, na 40,66 milijuna.

Za 17 posto skočio je broj računa u najvažnijoj djelatnosti u sustavu fiskalizacije - trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala, pri čemu im je vrijednost bila veća za 10 posto. Prošli je tjedan u trgovini tako fiskalizirano 25,3 milijuna računa, čiji je ukupni iznos dosegnuo 2,7 milijardi kuna.

Prošli tjedan fiskaliziran 19 posto veći iznos računa nego u 2020. i 2019.
Prošli tjedan fiskaliziran 19 posto veći iznos računa nego u 2020. i 2019.

U ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskaliziranih računa je bilo 488 posto više, njih 5,3 milijuna, a njihova vrijednost porasla je za 314 posto, na 251,1 milijun kuna.

Podsjetimo, lanjskog 28. studenoga zbog nepovoljne epidemiološke situacije na snagu su stupile strože mjere, kojima je u potpunosti obustavljen rad kafića, dok su restorani mogli jedino pripremati hranu za dostavu.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošloga tjedna ove godine s istim razdobljem pretpandemijske 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je ukupno izdano četiri posto manje računa, no vrijednost im je bila veća za osam posto.

Pritom je u trgovini prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. godine broj računa bio veći za dva posto, a njihova vrijednost za devet posto.

Istodobno je u ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa bio manji za 21 posto, a njihov iznos za šest posto.

Vrijednost fiskaliziranih računa na tjednoj razini veća za dva posto

Statistika Porezne uprave na tjednoj razini, u razdoblju od 6. do 12. prosinca u odnosu na tjedan od 29. studenoga do 5. prosinca ove godine, pokazuje da je ukupno u sustavu fiskalizacije zabilježeno povećanje broja računa za jedan posto, uz rast njihove vrijednosti za dva posto.

Pritom je u trgovini broj računa ostao na istoj razini, a vrijednost im je porasla za jedan posto.

U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa je pak bio veći za četiri posto, a njihova vrijednost za šest posto.

Od 22. veljače do 12. prosinca vrijednost računa veća za 35 milijardi kuna

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače prošle godine pa poreznici iznose i kumulativne podatke od 22. veljače do 12. prosinca ove u odnosu na razdoblje 24. veljače do 13. prosinca 2020. godine, prema kojima je u ovoj godini broj fiskaliziranih računa povećan za 24 posto, a njihov iznos za 25 posto.

Tako je u svim djelatnostima u razdoblju od 22. veljače do 12. prosinca ove godine fiskalizirano ukupno 1,86 milijardi računa, ukupnog iznosa 173,2 milijarde kuna, čime je vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini veća za 35 milijardi kuna.

Pritom je u trgovini broj računa porastao za 23 posto, na njih 1,14 milijardi, a vrijednost im je skočila za 16 posto, na 114,6 milijardi kuna.

Porezna uprava: Prošli tjedan fiskaliziran 11 posto veći iznos računa nego u 2020. i 2019.
Porezna uprava: Prošli tjedan fiskaliziran 11 posto veći iznos računa nego u 2020. i 2019.

U ugostiteljstvu i turizmu je fiskalizirano 253,4 milijuna računa, što je na godišnjoj razini skok za 19 posto, a njihova vrijednost je porasla za 76 posto, na 23,7 milijardi kuna.

Usporedba s istim razdobljem pretkrizne 2019. godine pokazuje da je ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen za sedam posto, dok je njihov iznos porastao za pet posto.

U trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa u razdoblju od 22. veljače do 12. prosinca 2021. godine u odnosu na 25. veljače do 15. prosinca 2019. godine broj fiskaliziranih računa je ostao isti, a njihova je vrijednost porasla za sedam posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

VIDEO Požar u Zaprešiću gasili i roboti, veći dio ugašen. Građani dobili upozorenje: 'Ne izlazite!'
VATRENA STIHIJA

VIDEO Požar u Zaprešiću gasili i roboti, veći dio ugašen. Građani dobili upozorenje: 'Ne izlazite!'

Nad Zaprešićem se u srijedu navečer nadvio gusti crni dim zbog velikog požara. Planula je firma Eko-Flor Plus koja je u sastavu Cios grupe, čiji je vlasnik Petar Pripuz

Eksplodirala je zaostala mina?! Kod Obrovca poginulo dijete, dvije žene su završile u bolnici
TRAGEDIJA

Eksplodirala je zaostala mina?! Kod Obrovca poginulo dijete, dvije žene su završile u bolnici

Dvije ženske osobe kolima Hitne medicinske pomoći prevezene u Opću bolnicu Zadar na pružanje daljnje liječničke pomoći
Strava kod Županje: Zatukao ga sjekirom i pucao mu u glavu pa mu je tijelo bacio u bunar!
POLICIJA GA UHITILA

Strava kod Županje: Zatukao ga sjekirom i pucao mu u glavu pa mu je tijelo bacio u bunar!

Policija je objavila da je muškarac (30) nakon svađe zatukao 48-godišnjaka, odveo ga na drugo mjesto gdje mu je pucao u glavu iz puške i bacio ga u bunar. Tijelo su izvukli vatrogasci