Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
175 komentara

Policija iznijela prosvjednike, ogradom htjeli blokirati izlaz

TRAŽILI SU UKLJUČIVANJE U PROGRAM: Prosvjed je završio malo prije ponoći, a prosvjednici su najavili kako će se u nedjelju okupiti ispred ureda Aleksandra Vučića

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
175 komentara

PRATITE JAVLJANJE UŽIVO:

Policija izbacila prosvjednike iz zgrade RTS-a: ‘Uhapsite Vučića’

Posted by 24sata on Saturday, 16 March 2019

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

 

Drama u Beogradu: Prosvjednici upali u zgradu RTS-a, polomili vrata, policiju gađaju kamenjem 24sata with N1

Posted by 24sata on Saturday, 16 March 2019

POSLJEDNJE INFORMACIJE:

23.50 - Prosvjed je završio, a prosvjednici su najavili kako će se u nedjelju okupiti ispred ureda Aleksandra Vučića, javlja N1.

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

23.35 - Premijerka Ana Brnabić najoštrije je osudila upad dijela demonstranata i poručila da država neće tolerirati nasilje.

- Najoštrije osuđujem nasilje Saveza za Srbiju i jednog dijela sudionika prosvjeda "1 od 5 milijuna - rekla je premijerka za Tanjug i dodala kako je sada jasno da oporbeni vođe Dragan Đilas, Boško Obradović i Vuka Jeremića  "od prvog dana planiraju izazvati nerede i na nasilan način smijeniti legitimno izabranu vlast".

Ministarstvo kulture i informiranja ocijenilo je da  je "ulazak demonstranata u zgradu RTS-a prelazak one delikatne linije koja društvo dijeli od anarhije i bezakonja".

Ministarstvo je pozvalo skupinu koja je ušla u zgradu RTS-a da se povuče, a "one koje ih podržavaju, na suzdržanost od takvih postupaka".

- Politički stavovi i zahtjevi, kakvi god da su, ne smiju se izražavati na način suprotan zakonu, javnom redu i općem interesu društva - priopćeno je iz Ministarstva koje "najoštrije osuđuje postupke koji dovode do afirmiranja bilo kog oblika sile", koji mogu "pored kršenja zakona, u društvo unijeti dodatne napetosti i isključivosti".

- Upad u zgradu RTS, žalostan je pokušaj u tom pravcu - zaključuje Ministarstvo kulture i informiranja.

23.00 - Policija je s kata na kojem su bili prosvjednici izbacila većinu ljudi, a nekoliko preostalih novinara počelo je samo napuštati zgradu televizije. Oglasio se i premijer Aleksandar Vučić rekavši da će o svemu govoriti sutra na press konferenciji u 12 sati.

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pozvao je građane ispred RTS da se mirno raziđu, a lidere SZS da, kako je rekao, odmah prekinu sa nasiljem i prijetnjama novinarima. 

- Prekršajno i kazneno će odgovarati svaki čovjek koji je činio nasilje - rekao je Stefanović na izvanrednoj konferenciji za novinare.

- Izgleda da je skup od 1400 ljudi, a kojih je sve manje i manje, pokazao nervozu, da je SzS pokazao nervozu i on se prelio u jednu stvar za koju smo molili da se ne desi - u nasilje - rekao je Stefanović na izvanrednoj konferenciji za novinare. Prosvjednici su ispred zgrade skandirali: 'Uhapsite Vučića', 'Ustaše', 'Ostavke' te 'Sram vas bilo'. Prosvjednici metalnim ogradama pokušavaju blokirati izlaz iz zgrade.

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

22.30 - Zgrada RTS je okružena policijom, prosvjednici izneseni i izgurani. Prosvjednici ispred zgrade zajedno s drugima koji su se okupili ispred Takovske 10, gdje je Radio-televizija Srbije, skandiraju "Ustanak, Gotov je, Uhapsite Vučića, Nema predaje".

22.16 -  Srbijanska žandarmerija počela je u subotu navečer iz zgrade Radiotelevizije Srbije u Beogradu iznositi prosvjednike protiv vlade koje je ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović optužio za nasilan i rušilački upad i najavio da će "policija zaštiti sve novinare i građane", a vođe prosvjeda poručili su da nasilja nije bilo i da žele da se i njihov glas čuje.

22.12 - Prosvjednici tvrde da su specijalci pretukli jednog od organizatora te da su ih nasilno jednog po jednog izvlačili iz zgrade.

Izvlače nas jednog po jednog iz RTS-a

Posted by 1od5miliona - oficijelna stranica on Saturday, 16 March 2019

U zgradu RTS-a ušle su i policija i žandarmerija MUP-a Srbije. Nakon pregovora specijalci su krenuli iznositi prosvjednike iz zgrade, javlja N1. Građani ispred zgrade RTS-a negoduju i viču "Uhapsite Vučića".


Građani Srbije su nakon okupljanja na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, na još jednom prosvjedu protiv Vučića od sloganom "Jedan od pet milijuna", krenuli u prosvjednu šetnju.  Kako su i najavili, blokirali su ulaz u zgradu državne televizije RTS, a jedan broj prosvjednika, predvođen liderom Pokreta Dveri Boškom Obradovićem, ušao je u prostorije javnog servisa, javlja N1.

 

Posted by N1 Srbija on Saturday, 16 March 2019

Prosvjednici su ispred RTS-a blokirali oba ulaza u zgradu i kažu da će tu ostati dva sata, a organiziraju i "Dnevnik slobodne Srbije". Reporterka N1 javlja da se može vidjeti da su svjetla u zgradi RTS-a pogašena te da svijetle ona iza prozora nekoliko prostorija na zadnjem katu.

Prosvjednici su poručili da su ušli u svoje vlasništvo i traže da se predstavnika organizatora prosvjeda pusti u eter. 

Jedan od predstavnika policije je zamolio okupljene da odu jer policija ne želi koristiti silu. Prosvjednici ne odustaju i traže da ih glavni urednik pusti u program.

Kolegij Radiotelevizije Srbije ocijenio je ranije da blokadom zgrade RTS-a organizatori "prelaze granicu koja postoji između legitimnog prosvjeda i nelegitimnog pritiska na sve zaposlene u javnom servisu". Na to je odmah stigao odgovor organizatora prosvjeda, koji su naveli da to nije pritisak na zaposlene, nego na vodstvo javnog servisa.

U zgradu RTS-a ušle su i policija i žandarmerija MUP-a Srbije. Nakon pregovora specijalci su krenuli iznositi prosvjednike iz zgrade, javlja N1. Građani ispred zgrade RTS-a negoduju i viču "Uhapsite Vučića".

- Došli smo da vratimo Radio televiziju Srbije narodu. Nemamo problem s ljudima iz policije, niti sa zaposlenima u RTS-u. Mnogi od njih su na našoj strani. Samo hoćemo da se čuje i naše mišljenje - rekao je Obradović.

- Nećemo izaći dok nam ne dopuste da se obratimo građanima. Mi tražimo ono što nam pripada, njihov slogan je 'Vaše pravo da znate sve'. E večeras smo došli po to pravo - rekao je Obradović.

Direktor RTSS Dragan Bujošević je, prema Obradovićevim riječima poslao poruku da ih ne pušta u program ida će će "prosvjednike policija izbaciti van" u 21 sat.

Vođe oporbe pozvale su građane Beogarda do dođu pred zgradu RTS-a.

Prosvjednici su ustrajni da ostanu u zgradi dok im se ne mogući da govore u programu javnog servisa.

'Ušli su nasilno'

Pripadnici žandarmerije ušli su oko 21.30 u zgradu Radio televizije Srbije i počeli izvoditi sudionike 15. po redu prosvjeda "Jedan od pet milijuna".

- Ušli su nasilno. Ovo je preuzelo oblik koji nikad nije smjelo da preuzeti. Molili smo da se ne dogodi. Ali, ovakvo demoliranje imovine, zastrašivanje, lomljenje i napad na novinare nikad se ne smije dogoditi - rekao je u subotu navečer Stefanović u povodu ulaska prosvjednika predvođenih vođom Pokreta "Dveri" i zastupnikom u Skupštini Srbije.

Država će na ovo morati odgovoriti i svatko tko je bio u RTS odgovarat će prekršajno ili kazneno, najavio je Stefanović

Za predstavnike oporbe koji su u zgradi RTS rekao je da "se diče makedonskim scenarijem" i "pozivaju ljude na nasilje i kršenje zakona" te ocijenio "A jad nemaju argumenata i kad ih narod ne podržava - pribjegavaju nasilju".

Stefanović je, u izravnom televizijskom obraćanju u programu komercijalne provladine TV PINK, koji je preuzeo RTS, rekao da "sve ovo šalje lošu sliku" i pozvao "sve građane i ljude koji su u RTS da se mirno raziđu" i "prekinu svaki vid nasilja".

U zgradu RTS-a ušlo je pedesetak prosvjednika, a sa njima nekoliko oporbenih vođa - uz Boška Obradovića, koji je i zastupnik u parlamentu Srbije, u RTS su ušli i predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, jedna od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas, te Jelena Anasonović, jedna od organizatorki prosvjeda "1 od 5 milijuna".

U zgradu RTS ušlo je i nekoliko novinara te reporteri regionalne TV N1 tako da je veći dio događanja u RTS, praktički bio u izravnom prijenosu.

Pri ulasku u zgradu RTS-a, kako se doznaje, bilo je polomljeno staklo na ulaznim vratima, ali u međuvremenu ozbiljnijih incidenata nije bilo. U zgradi su policija i žandarmerija.

Čelnici oporbe i organizatori prosvjeda ustrajni su u zahtjevima da im se dozvoli izravno obraćenje u programu RTS.

Prosvjednici traže medijske slobode, kraj Vučićeve diktature

'Ništa nije uništeno, tražimo da nam se omogući sloboda medija' 

Dragan Đilas ponovio je da "suštinu zahtjeva" čini potreba građana za slobodom i slobodnim medijima.

- Građani su ušli  u zgradu RTS, ništa nije uništeno, možete se i sami uvjeriti - rekao je Đilas novinarima naglasivši da prosvjedi traju tri mjeseca i žele da se čuju njihovi zahtjevi.

- Sedam godina Vučićeve diktature i laži je završeno večeras. Nitko od nas ne može očekivati da izađemo prije ispunjenja naših zahtjteva - rekao je Obradović.

- Tražimo da se omogući sloboda medija, da se čuje drugačije mišljenje. Tri mjeseca nas ignoriraju, ne možemo to dopustiti. Tražimo uključenje u program RTS uživo - rekao je Obradović, apelirajući da nitko od prosvjednika ne bude nasilan.

- Nemojte da se desi ništa ružno... Mi smo ti da večeras zaštitimo zakon. RTS je naša kuća - rekao je Obradović. 

Pozvao je, kako je to pokazala snimka N1, prosvjednike da ne pružaju otpor dok ih iznose, ali je ponukao da sve snimaju mobitelom. 

Oporbeni čelnici su pozvali Beograđane da dođu pred zgradu RTS.

U prosvjedima 2000. zapalili zgradu

Zgrada RTS bila je zapaljena u listopadu 2000., tijekom masovnih prosvjeda kojima je srušen s vlasti Slobodan Milošević.

Prvi prosvjedni mimohod održan je u studenom i nazvan „Stop krvavim košuljama“ zbog napada na jednog od osnivača oporbenog Saveza za Srbiju, predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića.

Od 8. prosinca prosvjedi se organiziraju svake subote u Beogradu, a u međuvremenu su se proširili diljem Srbije.Sudionici i organizatori kažu da je ime prosvjedima „1 od 5 milijuna“, nehotice, dao osobno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon poruke poslije prvog prosvjednog mimohoda da "na ulice može izaći i pet milijuna ljudi, ali neće dobiti ništa osim - izbora".

Osim primarnog zahtjeva da predsjednik Vučić i SNS odu s vlasti, traže se preduvjeti za fer i poštene demokratske izbore – počevši od slobode medija. Prosvjednici traže i profesionalno izvještavanje Radio-televizije Srbije i smjene čelnika te kuće, a zahtjevi su u međuvremenu dopunjeni inzistiranjem na smjeni ministra policije Nebojše Stefanovića i zdravstva Zlatibora Lončara.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message