News

Komentari 1

VIDEO Prosvjednik gađao kamenom predsjednika Čilea

VIDEO Prosvjednik gađao kamenom predsjednika Čilea

Prije ulaska u zgradu regionalnih vlasti, predsjednik hrvatskih korijena se približio željeznoj ogradi gdje je pozdravljao okupljene ljude

Čileanski predsjednik hrvatskih korijena Gabriel Borić (36) napadnut je kamenom prilikom svog prvog službenog posjeta izvan glavnog grada u toj južnoameričkoj zemlji.

Lijevo orijentirani Borić, koji je preuzeo mandat u ožujku, boravio je u gradu La Sereni udaljenom 400 kilometara sjeverno od Santiaga. Prije ulaska u zgradu regionalnih vlasti približio se željeznoj ogradi gdje je pozdravljao okupljene ljude.

Snimka pokazuje da je iz gomile je bačen kamen koji je pogodio u prsa Borićevog šefa kabineta.

Pogođeni Matías Meza-Lopehandía (42) nije ozlijeđen, izvijestila je čileanska policija. Priopćila je kako je ubrzo nakon incidenta uhitila prosvjednika (31) te da sada istražuje njegov motiv.

- Ako netko misli da može uplašiti ili promijeniti način na koji želimo upravljati zemljom, vara se - rekao je Borić na konferenciji za medije nakon incidenta.

- Mi ćemo nastaviti razgovarati s ljudima koji se slažu s nama, a također i s onima koji se ne slažu, jer je to uloga vlade - slušati i gledati u oči - dodao je.

Borić, koji je došao u trodnevni posjet kako bi se sastao s predstavnicima regionalnih vlasti te obišao jednu bolnicu, u prvi tren nije primijetio da je kamen bačen prema njemu, sve dok ga osiguranje nije upozorilo. 

- Budemo li zatvoreni, te budemo li razgovarali jedino s vlastima na strogo zaštićenim mjestima, propustit ćemo važan dio onoga što se događa u Čileu - poručio je te dodao kako će on nastaviti sa svojom agendom i onime kakav je on.

On se tijekom prethodnih službenih događaja u Santiagu, glavnom gradu zemlje, pozdravljao s ljudima ispred zgrada gdje je imao sastanke.

Bivši čileanski predsjednik Sebastían Piñera (72) osudio je incident preko društvenih mreža.

- Kamenje nije put, a nasilje uvijek treba osuditi, snažno i jasno. Trebamo vratiti stazu dijaloga, suradnje i sporazuma kako bi smo izgradili bolji Čile, za svakoga - poručio je Piñera, biznismen koji je upravljao zemljom od 2010. do 2014. te od 2018. do 2022. godine.

U Čileu, s oko 19 milijuna stanovnika, živi oko 200.000 Hrvata i njihovih potomaka, podatak je hrvatske vlade.

Borić, najmlađi predsjednik u povijesti Čilea, tijekom prvih 30 dana mandata suočio se s rastućim cijenama goriva i javnog prijevoza, zahtjevom za povećanjem minimalne plaće, a također i s prethodno nastalim sukobom države s autohtonim narodom Mapuche koji traži autonomiju, povratak zemlje te priznanje kulturnog identiteta.

Najčitaniji članci