News

Komentari 10

'Protuzračna obrana prije pada letjelice s aviobombom nije bila prioritet, ali sada definitivno je'

'Protuzračna obrana prije pada letjelice s aviobombom nije bila prioritet, ali sada definitivno je'

Cilj je da, uz podršku predsjednika Vlade, nabavimo protuzračnu obranu kratkoročnog dometa, ali i da započnemo nabavu i srednjoročnog dometa i da se na taj način ojačamo za sve buduće događaje, kaže Banožić

Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem pokazala je svih ovih godina da, prije svega, gleda na standard hrvatskog vojnika, ali i modernizaciju, opremanje i ulaganje u HV, koja je nužno potrebna da bi se zadržalo postojeće sposobnosti unutar ratnog zrakoplovstva, ali i razvijale dodatne sposobnosti, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić u Saboru tijekom 'aktualca' upitan za ulaganja u Hrvatsku vojsku. 

Podsjetio je kako je Ministarstvo obrane osiguralo najveći proračun do sada u iznosu od 7,2 milijardi kuna.

- To je jasan pokazatelj koliko Vlada prati ulaganje u HV i potrebe HV-a. Isto tako, svi oni NATO ciljevi koje imamo ispred sebe nastoje se realizirati, uložili smo 2,16 posto proračuna ove godine i svrstali se među osam zemalja članica. 20 posto je trebalo biti za ulaganje, a mi smo uložili čak više od 30 posto tih sredstava - rekao je. 

A nakon nabave borbenih zrakoplova Rafalea te oklopnih vozila Bradleyja, ministar je istaknuo kako ni Hrvatska ratna mornarica neće biti zapostavljena.

- Nastavili smo s ulaganjima u obalni ophodni brod, ali razmišljamo i o drugim brodovima za koje je ratna mornarica iskazala potrebu - rekao je. 

Naglasio je i kako su se nakon 10. ožujka promijenili prioriteti. 

- Nakon što je 10. ožujka pala bespilotna letjelica s aviobombom na Zagreb, definitivno su se promijenili prioriteti koji su se po meni trebali prijašnjih godina realizirati. Govorim prije svega o protuzračnoj obrani. Kada smo u siječnju formirali proračun protuzračna obrana nije bila prioritet, ali naravno da sad jest i cilj je da, uz podršku predsjednika Vlade, nabavimo protuzračnu obranu kratkoročnog dometa, ali i da započnemo nabavu i srednjoročnog dometa i da se na taj način ojačamo za sve buduće događaje - poručio je Banožić.

Najčitaniji članci