Obavijesti

News

Komentari 465

Prosvjednici došli do Kamenitih vrata, dalje ne mogu: 'Izdaja!'

Prosvjednici došli do Kamenitih vrata, dalje ne mogu: 'Izdaja!'
20

Nakon intoniranja hrvatske himne prosvjednici su povicima "Izdaja, izdaja" izrazili svoje nezadovoljstvo policijskim postupkom. Iako su prijavili prosvjed, policija je ograničila pristup Markovom trgu

VIDEO

 Prosvjed protiv posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića prošao je bez incidenata, a oko 1000 okupljenih bivših branitelja i udovica Domovinskog rata poručili su Vučiću da nije dobro došao u Hrvatskoj, te povicima "izdaja, izdaja" iskazali nezadovoljstvo njegovim posjetom i zabranom prosvjeda na Trgu sv. Marka.

Govoreći na Jelačićevu trgu s improvizirane govornice predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozalija Bartolić poručila je "onima gore" da više neće šutjeti te i sama povikala "izdaja, izdaja".

POGLEDAJTE VIDEO:

Zagreb: Na Trgu prosvjeduju protiv dolaska Aleksandra Vučića Reporter: Luka Negovetić

Posted by 24sata on 12. veljače 2018

Udruga udovica zalaže se za dijalog i razvoj dobrosusjedskih odnosa, ali na načelima istine i pravde, a to ovdje nije slučaj. U ime svih stradalnika poručila je da svi, pa i srbijanski predsjednik, moraju zaslužiti državničke počasti i crveni tepih. "Pitam vas je li je to Aleksandar Vučić zaslužio", upitala je na što su prosvjednici odgovorili uzvicima"nije" i zvižducima. 

"Ovdje smo da mu jasno i glasno kažemo - znamo te Aleksandre Vučiću, znamo koliko si žuči i otrova prolio širom 'lijepe naše'. Zbog mržnje koju ste ti i tvoji istomišljenici sijali po Hrvatskoj, naša djeca nemaju svoje očeve", poručila je Bartolić. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Zagreb: Prosvjednici s Trga kreću prema Markovom trgu Reporter: Luka Negovetić

Posted by 24sata on 12. veljače 2018

Skupu se obratio i bivši branitelj Vjekoslav Magaš koji je poručio da Hrvatsku iz Srbije ne blate neki nebitni pojedinci već ministri u srbijanskoj Vladi te da se u Srbiji sotonizira Hrvatska. Ne bi ga smetalo da se takav susret održao negdje u inozemstvu umjesto u Zagrebu, te ga je ocijenio "diplomatskim nedonošćem" u trenutku zategnutih odnosa. 

Na skupu je pušten Vučićev ratnohuškački govor u okupiranoj Glini 1995. godine, no zbog tehničkih problema nazočni su ga jedva čuli. Uz niz domoljubnih pjesama i recitiranja domoljubne poezije na skupu je podignut veliki transparent na kojem je pisalo "Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj i platiti ratnu odštetu", a nošeni su i transparent "Zapamtite Vukovar" kao i hrvatske zastave, te zastave HSP-a i HOS-ova na kojoj je pisalo "Za dom spremni".

Nakon skupa na Jelačićevu trgu prosvjednici su se Radićevom ulicom uputili prema Kamenitim vratima, dio se tamo pomolio, a drugi dio krenuo prema Markovu trgu, gdje ih je dočekala policijska barikada.

Povicima "izdaja, izdaja", pjevanjem domoljubnih pjesama i glasnim povicima nezadovoljstva prosvjednici su izrazili nezadovoljstvo jer im je zapriječen pristup Markovu trgu, no nakon nekog vremena mirno su se razišli, a prosvjed je završio bez incidenata.

Zbog transparenta priveli prosvjednika

 Zagrebačka policija potvrdila je da je tijekom prosvjeda protiv posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića jedna osoba privedena zbog "neprimjerenog transparenta".

S prosvjeda na središnjem zagrebačkom trgu oko 1000 okupljenih bivših branitelja i udovica Domovinskog rata poručili su Vučiću da nije dobro došao u Hrvatskoj te povicima "izdaja, izdaja" iskazali nezadovoljstvo njegovim posjetom i zabranom prosvjeda na Trgu sv. Marka.

Ograničen pristup Markovom trgu

Policija je ranije u ponedjeljak izvijestila da je uoči Vučićeva dolaska "temeljem sigurnosne prosudbe vezane za provođenja posebnih mjera sigurnosti, odnosno osiguranja štićenih osoba i objekata" privremeno ograničila pristup Markovu trgu.

"S obzirom da se ova odluka odnosi i na sudionike najavljenog javnog okupljanja za današnji dan na Markovom trgu želimo jasno razgraničiti da se ne radi o zabrani javnog okupljanja kako je to definirano Zakonom o javnom okupljanju", priopćila je zagrebačka policija.

Odluka o zabrani pristupa Markovu trgu donesena je na temelju Zakona o policijskim poslovima i ovlastima koji propisuje da se radi osiguranja štićenih osoba može "privremeno ograničiti pristup ili kretanje u određenom prostoru".

Uoči prosvjeda, koji se održava u organizaciji Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata policijska vozila su zapriječila pristup Gornjem gradu Radićevom ulicom. Nakon skupa na Jelačićevu trgu prosvjednici su se Radićevom ulicom uputili prema Kamenitim vratima i Markovu trgu, gdje ih je dočekala policijska barikada.

 

'S Vučićem sam razgovarao o suradnji, odšteti, nestalima...'
'S Vučićem sam razgovarao o suradnji, odšteti, nestalima...'

 

A-HSP državnom vrhu: Sramite se!

Autohtona hrvatska stranka prava organizirala je u ponedjeljak prosvjed ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća (SNV) te srbijanskim veleposlanstvom u Zagrebu protiv službenog posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu, a predsjednik stranke Dražen Keleminec poručio je državnom vrhu da je sramotno što su ga pozvali jer je, kazao je, riječ o četniku koji je poticao na ubojstva i agresiju protiv Hrvatske.

"Došli smo se usprotiviti jer je Vučić bio na strani četnika Vojislava Šešelja, poticao je na ubojstva. Znači, sudjelovao je u ubojstvima mnogih koji su dali živote za Hrvatsku, na paljenju Hrvatske i mi smo se došli suprotstaviti i statiti na strani svih onih koji su dali živote za Hrvatsku", rekao je Keleminec te sramotnim ocijenio što državi vrh uopće razgovara s Vučićem.

9
| Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/ilustracija

Na prosvjedu je bilo 20-ak ljudi i višestruko više pripadnika policije koji su cijelim putem od Gajeve ulice u središtu grada do srbijanskog veleposlanstva na Tuškancu pratili prosvjednike.

Prosvjed su pristaše AHSP-a su započeli ispred sjedišta SNV-a jer mu je na čelu Milorad Pupovac koji je, kako je rekao Keleminec, Vučićev koordinator. "Pupovac je koordinator četnika Vučića, on je za nas predsjednik države, vlade, državni odvjetnik i ministar financija", kazao je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Autohtona - Hrvatska stranka prava prosvjeduje protiv dolaska Aleksandra Vučića: 'Kolinda srami se što si ga pozvala u Hrvatsku' Reporterka: Antonija Šipušić

Posted by 24sata Politiko on 12. veljače 2018

Predsjednici Republike, čelnik AHSP-a poručio je da ne može u ime cijelog hrvatskog naroda pozivati "četnika Aleksandra Vučića u Hrvatsku".

"I sramotno je da su gradu Zagrebu izvješene srpske zastave. To je sramota za vlast koja je antihrvatska", poručio je.

Da se treba sramiti Keleminec je poručio i premijeru Andreju Plenkoviću s kojim će Vučić biti na ručku u Banskim dvorima.

Nakon prolaska centrom grada, prosvjed je završen nedaleko od srbijanskog veleposlanstva. Policija, naime, nije dozvolila odlazak ispred same zgrade, a prosvjednici su Vučiću poručili "Marš van iz Hrvatske" te prosvjed zaključili pozdravom "Za domovinu - spremni".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 465
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina