News

Komentari 23

Provocirali zastavom: U Rijeci policija privela još dva Talijana

Provocirali zastavom: U Rijeci policija privela još dva Talijana

U nastavku kriminalističkog istraživanja isticanja povijesne zastave Kraljevine Italije na ogradi Guvernerove palače u četvrtak ujutro policija je s tom zastavom zatekla Talijane u dobi od 55 i 19 godina...

Primorsko-goranska Policijska uprava izvijestila je da su u četvrtak popodne zatečena još dvojica državljana Italije sa zastavom Kraljevine Italije ispred Guvernerove palače u Rijeci koju su namjeravali izvjesiti.

U nastavku kriminalističkog istraživanja isticanja povijesne zastave Kraljevine Italije na ogradi Guvernerove palače u četvrtak ujutro policija je s tom zastavom zatekla Talijane u dobi od 55 i 19 godina. Obojica su privedena u službene prostorije policije te nad njima traje kriminalističko istraživanje, doznaje se iz Policijske uprave.

 Policija je u 6,45 sati dobila dojavu da je zastava Kraljevine Italije izvješena na ogradi Guvernerove palače. Policijski službenici su je skinuli, a na mjestu događaja zatekli su dvojicu državljana Italije u dobi od 19 i 20 godina s još jednom, manjom zastavom, koju su namjeravali izvijesiti. Ta su dvojica privedena i kažnjeni po odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

 Talijanska skupina "Gli Idraulici" objavila je na društvenim mrežama da je istaknula zastavu na 100. godišnjicu "akcije u Rijeci" i okupacije Rijeke 12. rujna 1919. Gabrielea D'Annunzija i paravojne skupine legionara. Kako navodi, time dokazuju da danas, kao i tada, ima Talijana koji se ne predaju. "Željeli smo dokazati da još ima Talijana koji ne žele da njima vladaju marionetske vlade koje ne štite nacionalne interese. Umjesto da štite svoje granice i građane, one širom otvaraju vrata okupatorima", stoji u tekstu te skupine.

 U nastavku ta skupina objašnjava da se to odnosi na vlade Francesca Saveija Nittija iz doba Kraljevine Italije i D'Annunzijeve akcije te današnje Giuseppea Contea, koje, kako ističu, zastupaju interese financijske elite, protunarodne i protunacionalne. Objavljena je i fotografija na kojoj je velika zastava Kraljevine Italije na ogradi Guvernerove palače u Rijeci, a ispred nje su sedmorica mladića u crnim majicama.

 Guvernerova palača bila je rezidencija Gabrielea D'Annunzija tijekom 16 mjeseci njegove vladavine u Rijeci.

 

 

Najčitaniji članci