News

Komentari 40

'Prvo su posumnjali na slijepo crijevo. Nalazi su pokazali da mu je zahvaćeno više organa'

'Prvo su posumnjali na slijepo crijevo. Nalazi su pokazali da mu je zahvaćeno više organa'

Dežurni kirurug isprva je posumnjao na takozvano akutno abdominalno zbivanje, a upravo je slijepo crijevo najčešći razlog takve kliničke slike kod djece, rekao nam je ravnatelj Klaićeve, prof.dr. Goran Roić

Dječak (10) koji je preminuo od posljedica COVID-a primljen je u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj s izraženim abdominalnim simptomima, zbog čega je prva sumnja liječnika bila da je u pitanju upala slijepog crijeva.

- Dijete je došlo u bolnicu prošloga četvrtka, u ranim poslijepodnevnim satima, a imalo je visoku temperaturu i bolove u trbuhu - kaže nam ravnatelj Klaićeve, prof.dr. Goran Roić.

Dječak je ujedno povraćao i imao proljev. Dežurni kirurug isprva je posumnjao na takozvano akutno abdominalno zbivanje, a upravo je slijepo crijevo najčešći razlog takve kliničke slike kod djece.

'Kod ovog sindroma sve ide jako brzo'

No nakon što je dječak hospitaliziran na kirurgiji, nalazi koji su uskoro stigli pokazali su vrlo visoke upalne parametre, i liječnicima je odmah bilo jasno da nije riječ o lokaliziranoj upali, već o sistemskom problemu koji je zahvatio više organa.

Bili su evidentni veliki problemi s funkcioniranjem jetre i bubrega te sa zgrušavanjem krvi. 

- Kod multisistemskog upalnog sindroma sve se odvija velikom brzinom, i što god da su intenzivisti poduzimali, nažalost nije davalo željene rezultate – kaže prof.dr. Goran Roić.

Najčitaniji članci