News

Komentari 136

Pulmolog Barković: 'U svojoj karijeri nisam vidio ovako velik broj bolesnika s posljedicama'

Pulmolog Barković: 'U svojoj karijeri nisam vidio ovako velik broj bolesnika s posljedicama'

Igor Barković, pulmolog u postcovid odjelu u KBC-u Rijeka gostujući u emisiji "Studio 4" kazao je da struka za sada nema saznanja o tome koliko će simptomi dugo trajati

- Ovako velik broj bolesnika s posljedicama u svojoj karijeri nisam vidio. Najčešći su simptomi otežano disanje, nelagodnost i bol u grudima, dugotrajni kašalj, umor, nemoć, poremećaj koncentracije, nesanica, glavobolja. Ima velik broj simptoma, različitih aspekata i različitih organa, rekao je Igor Barković, pulmolog u postcovid odjelu u KBC-u Rijeka gostujući u emisiji "Studio 4" HRT- a

S obzirom na to da se radi o novoj bolesti, Barković je rekao da struka za sada nema saznanja o tome koliko će simptomi dugo trajati, hoće li se moći u potpunosti izliječiti i hoće li kod nekih bolesnika ostaviti dugotrajne posljedice.

Nakon korone treba nastaviti tjelesnu aktivnost

Svakim danom  je sve više bolesnika pa je u Rijeci otvoren postcovid odjel.

- Liječimo najčešće bolesnike koji su dugotrajno u bolnici, više nisu infektivni, ali nisu za otpust na kućno liječenje. Imamo nešto bolesnika koji su s vratili s teškim simptomima i komplikacijama, kao što su plućna embolija, a imamo i organiziranu ambulantu za one koji ne trebaju bolničko liječenje, ali trebaju pregled pulmologa -  objasnio je Barković te istaknuo  kako će se postcovid simptomi uglavnom pojaviti kod ljudi koji su imali teži akutni tijek bolest, ali nije isključivo pravilo. - Imali smo bolesnike koji su lako prošli akutni tijek bolesti, ali su kasnije imali komplikacije. Bolesnici trebaju pratiti kako se osjećaju nakon što prebole infekciju koronavirusa. Oni koji primjećuju da ne mogu obavljati osnovne aktivnosti trebali bi se prvo javiti liječniku osobne medicine, zatim napraviti osnovne dijagnostičke pretrage, a onda ako je potrebno javiti se pulmologu - naglasio je Barković.

Najvažnije je da svaki bolesnik nakon korone ne smije zaleći u krevet nego treba nastaviti tjelesnu aktivnost do one mjere koje njegovo tijelo dozvoljava.

 - Liječenje s antikoagulantnom terapijom preporučuje se samo za one bolesnike koji su već doživjeli neki tromboembolijski incident - zaključio je Barković.

Najčitaniji članci