Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

Pupovac: Odnos Sabora prema komemoracijama nije jednak

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović dobacivao je iz klupa pa je reagirao predsjedavajući Milijan Brkić i pozvao zastupnike da se ne dijele na temama žrtava, ali i da ne dijele žrtve.

Zagreb: Sjednica nastavljena raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17 komentara

Komemoracija u Jasenovcu i Bleiburgu tema je o kojoj je u Saboru govorio Milorad Pupovac (SDSS), a dobacivanjem iz klupa prekinuo ga je nezavisni zastupnik Željko Glasnović. Zastupnik SDSS-a podsjetio je kako je Sabor pokrovitelj obije komemoracije, ali da odnos pokrovitelja prema njima nije jednak. 

- Prema ovom prvom, jasenovačkom, Sabor se odnosi kao da nije pokrovitelj u istinskom smislu te riječi. Prema ovom drugom, Sabor odnosi kao da je istinski i posvećeni pokrovitelj - kazao je. 

Naveo je kako su nakon odluke austrijskih svjetovnih i crkvenih vlasti, da se zabrani skup u Bleiburgu da se sva vlast u Hrvatskoj crkvena, svjetovna, izvršna i predstavnička, učinila sve da ispregovarala pretpostavke da se taj skup održi  pristajući na to da poštuje austrijske zakone, koji zabranjuju veličanje, fašističkih, u ovom slučaju ustaških ideja, znamenja, simbola i poruka. 

- U našoj zemlji na snazi su isti zakoni i to prije nego što su postali na snazi u Austriji, kada je ova stvar posrijedi - kazao je. 

Glasnović je počeo dobacivati iz klupa, a predsjedavajući Milijan Brkić (HDZ) tražio je Glasnović da ne ometa zastupnika dok govori. 

- Nisam siguran da bi trebao nastaviti govoriti. Ovo vrijeđa dostojanstvo svih onih, zbog kojih ćemo se u petak skupiti u Jasenovcu, bez službenog predstavnika Sabora i Vlade, zato što je ovo što smo čuli slika Hrvatske. Hrvatska koja je spremnija poštivati tuđe zakone, nego vlastite. Hrvatska koja je spremnija se izboriti da stvori pretpostavke, za komemoriranje onih koji su iza sebe ostavili krvave tragove nad ljudima koji nikome ništa nisu učinili - kazao je Popovac.

Umjesto da se primijenimo svoje zakone mi toleriramo, da se u našoj zemlji, obnavlja sukobljavanje na temama oko Drugog svjetskog rata. 

- Umjesto da zatvorimo ratnu stranicu bilo '40. bilo '90-. na najbolji mogući način i da mitove s jedne i s druge strane svedemo u realne okvire, a mjesta stradanja pretvorimo u mjesta borbe protiv svakog militarizma, svakog rata, svake vjerske, etničke, političke isključivosti, mi radimo suprotno. Poštujemo tuđe zakone, vlastite ne. Poštujemo one koji su doprinijeli stradanju, a ne poštujemo one koji su stradali - zaključio je Pupovac.

Brkić zamolio je Pupovca i Glasnovića, ali i ostale nazočne da se na temama na žrtvama ne dijelimo i da ponovno ne dijelimo žrtve. 

Zagreb: Sjednica nastavljena raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Zločin je zločin, ma s čije god strane dolazio - poručio je Brkić. 

Glasnović je u ime neovisnih za Hrvatsku govorio je o žrtvama iz partizanskih konclogora.

- Gdje jedan zločin opravdava zločin dok ne dođem do istine, tu nema katarze, a neki se boje istine, jer imamo stotine masovnih grobnica. A neki članovi ovdje, u Saboru koji sjede bili su članovi, najveće kriminalne organizacije u povijesti čovječanstva, komunistička partija i internacionalna, a tu vam dolazi graditi most - rekao je Glasnović. 

Davor Bernardić (SDP) optužio je Vladu za "konstantan napad" na ugostiteljski i turistički sektor novim i sve većim nametima. Najavio je da će SDP "ako ne prije, onda kad treći put preuzme odgovornost za državu", smanjiti stope PDV-a za ugostiteljstvo i smještaj u turizmu. Naveo je da od 28 članica EU Hrvatska ima najveću stopu PDV-a na ugostiteljstvo, a pri samom je vrhu i po stopi PDV-a na hotelski smještaj.

Zagreb: U Saboru je na redu izjašnjavanje o 313 amandmana o privatizaciji INA-e | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Vlada se voli hvaliti uspješnom sezonom, a da na to nema nikakva utjecaja, niti je zaslužna. Dobra sezona nam se jednostavno dogodi - rekao je. 

Pobrojao je pet velikih udara na turizam, a navodi kako se sprema i šesti. Podsjetio je da su ukinuli sniženu stopa PDV-a u ugostiteljstvu, povećali boravišne pristojbe za goste u nautičkom turizmu i u smještajnim objektima, paušal za male iznajmljivače. Njegove optužbe je odbacila Sunčana Glavak (HDZ). 

- Netko u kampanji oko izbora za Europski parlament ne stigne čitati ono što se događa u Ministarstvu turizma i Vladi - uzvratila je HDZ-ovka. 

Zagreb: U Saboru nastavljeno temom o Zakonu o državnim službenicima | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetila je kako je do kraja ožujka bio otvoren javni poziv vrijedan 24 milijuna kuna bespovratnih sredstava, s naglaskom na razvoj otoka, kontinentalnog turizma,  dalmatinskog zaleđa. Navela je da ulaganja u turizam u ovoj godini znače da će Hrvatska biti još konkurentnija, napominjući da se 350 milijuna ulaže u zdravstveni turizam, a u zadnje dvije godine zabilježen je porast investicija u turizmu od 40 posto.

- Treba sagledati pozitivne stvari, ne samo negativne - poručila je. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message