News

Komentari 75

Pusić o Milanoviću: 'To što je rekao bilo je prilično sramotno'

Pusić o Milanoviću: 'To što je rekao bilo je prilično sramotno'

Strašnih zločina se dogodilo i puno previše, nije trebao biti nijedan da smo uspjeli ono što smo pokušavali 90. i 91. da do rata ne dođe, kaže Zoran Pusić

Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige govorio je u programu N1 televizije o ubojstvu obitelji Zec od kojeg je prošlo 30 godina. 

Komentirao je i obraćanje predsjednika Zorana Milanovića, koji je o obitelji Zec izjavio: “Obitelj Zec je bila pozvana u Vladu, dobila je odštetu, što još treba”.

- Ovo izlaganje Zorana Milanovića, po mom sudu je prilično sramotno bilo. Međutim, naravno da je bilo drugih zločina i na jednoj i na drugoj strani. Bilo je strašnih zločina samo mjesec dana poslije tragedije obitelji Zec, ubijena je obitelj Čengić u Drveniku, mama, tata, dvoje male djece, jedno od njih , Slobodan, čini mi se, bilo je vršnjak Aleksandre Zec. Potpuno nevini ljudi. Međutim, da je zločin nad obitelji Zec strašan zločin, to nema sumnje. Ali to nije poanta, mi ni ne obilježavamo zato nego jer je ponašanje hrvatske politike i pravosuđa u to doba učinilo da je taj zločin ugradilo u temelje hrvatske države i naše obilježavanje ovoga je naš pokušaj da saniramo tu štetu koja je tada učinjena, to je osnovna stvar. Strašnih zločina se dogodilo i puno previše, nije trebao biti nijedan da smo uspjeli ono što smo pokušavali 90. i 91. da do rata ne dođe, jer bilo je jasno da će se takve stvari događati, ali nismo uspjeli - govori Pusić.

Otkrio je i što se točno dogodilo s procesuiranjem krivaca u slučaju obitelji Zec.

- Napravljena je proceduralna greška, bio je novi zakon, 3,4 mjeseca star, gdje je za tako teški zločin i kod istražnog suca trebao biti prisutan odvjetnik i zbog toga je njihovo priznanje odbačeno. Međutim, to je sve skupa besmislica, postojalo je oružje s kojim je to napravljeno, meci iz tog oružja u žrtvama, bili su svjedoci, dakle, poznato je da postoji dokument, kada je došla ta odluka suda da se ne priznaju a priznanja, ali zbog toga što je napravljena proceduralna greška da je poslije toga Merčep došao i razgovarao sa svojim ljudima, koji su bili u zatvoru, i oni su potpuno ušutjeli.

Drugo, na toj odluci suda piše crnim flomasterom ‘ne se žaliti’, DORH iz tog doba, jasno je o čemu se radi. U 99% slučajeva ne osudite okrivljenika zato što on ispriča priču u kojoj on to prizna, nego jer imate dokaze. Tu ste imali nebrojeno dokaza da su oni to učinili, ali tužiteljstvo se nije žalilo - govori.

- To bi moglo jedno istraživačko novinarstvo ustanoviti. Ja sam imao taj dokument u ruci, tko stoji ne znam, ali znam da je potpisano s ‘V.Š.’ - dodao je.

Na pitanje o tome da se Vladimira Šeksa često dovodi u vezu s takvim razvojem događaja i da on tvrdi da se zbog tadašnjih propisa to nije ni moglo procesuirati.

- Ovo što vam ja kažem to su činjenice, Da se to moglo procesuirati nema nikakve sumnje, svakome je jasno da je bilo više nego dovoljno materijalnih dokaza da se to bestijalno ubojstvo procesuira. To se događalo i na jednoj i na drugoj strani, no problem je u zataškavanju. Iza toga je stajala cijela institucija pravosuđa, iza toga je stajala moja država i zato je to nešto što pokušavamo izvući. To će ostati stotinu godina.

I zato probamo kroz sve ove godine, kada obilježavamo taj dan, navečer, jer se ubojstvo dogodilo oko 23 sata, a sam zločin usred noći. Tamo odlazimo na to mjesto u toj gustoj šumi, evo prosinac, to je mrak, osjeća se taj jedna jeziva atmosfera, možemo se samo zamisliti kako je bilo tamo kada se to događalo. To je apsolutno strašan zločin, ali poanta nije u tome, poanta je da kao što je njemačka morala proći kroz proces denacifikacije tako i Hrvatska mora proći kroz proces u kojem se odriče takvih stvari, ne na samo jednom općenitom nivou, nego u ovom konkretnom slučaju - rekao je.

Odgovorio je i na upit bi li pojavljivanje premijera Andreja Plenkovića značilo zaključenje tog slučaja.

- To bi apsolutno pomoglo. Vidjeli smo što je Nobilo govorio i bez obzira na Sanaderove marifetluke što se tiče stvari zbog kojih je osuđen, on je napravio pozitivne promjene u promjeni hrvatske politike i ja se nadam da će biti premijera kao što postoji gradonačelnik koji će doći danas. Da će biti premijera koji će shvatiti da je za Hrvatsku bitno da se odmakne od takvih stvari - zaključio je.

Najčitaniji članci