Obavijesti

News

Komentari 153

Pusić za srpski list: Milanović i Dačić će se susresti vrlo brzo

Pusić za srpski list: Milanović i Dačić će se susresti vrlo brzo
1

Presuda generalima ne negira ratne zločine, koji se u Hrvatskoj kontinuirano procesuiraju i s tim će se nastaviti, rekla je Vesna Pusić za novosadski Dnevnik

VIDEO

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić potvrdila je u ponedjeljak u intervjuu novosadskom Dnevniku da su u tijeku pripreme za susret hrvatskog i srbijanskog premijera te da stvari "idu u dobrom pravcu".

- Susret dvojice premijera je od izuzetnog značaja i do njega će sigurno doći. Sada je važno dobro pripremiti taj susret. Svrha je pozitivni pomak, a ne samo dobra fotografija u medijima - izjavila je Pusić. Dodala je kako suradnja dviju zemalja postoji i traje, ali da neke stvari možda nisu vidljive široj javnosti. 

Napomenula je i kako je sa svojim srbijanskim kolegom Ivanom Mrkićem u New Yorku i Dublinu imala "vrlo konstruktivne razgovore" kojima su "dogovorene tri košare pitanja". Objasnila je da se radi o pitanjima koja proizlaze iz rata, o gospodarskim pitanjima budući da Hrvatska ulaskom u EU ulazi u EFTA-u, a izlazi iz CEFTA-e, te o europskoj budućnosti i suradnji na korištenju europskih fondova. Pusić je istaknula i kako će članstvo Hrvatske u EU pridonijeti da se glas ove regije bolje i jasnije čuje u Bruxellesu te da je zato u zajedničkom interesu što bolja suradnja.

- Kao susjedne države, koje imaju dio zajedničke povijesti, društvenog i političkog naslijeđa, ali i kompatibilna gospodarstva, mi moramo, trebamo i hoćemo surađivati. Cilj nam je svima živjeti u uspješnim državama okruženima drugim uspješnim državama. To je jedino pravo jamstvo stabilnosti i sigurnosti - ustvrdila je Pusić. 

Komentirala je i reakciju Beograda na oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Den Haagu:

- Haaška presuda nedvojbeno znači da su generali Gotovina i Markač nevini, te da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata, ali to ne znači da zločina nije bilo ili da su amnestirani oni koji su zločine počinili. Ova presuda ne negira ratne zločine, koji se u Hrvatskoj kontinuirano procesuiraju i s tim će se nastaviti - rekla je Pusić. Ukazala da hrvatsko Državno odvjetništvo redovito prati procesuiranje ratnih zločina koji su se dogodili na teritoriju Hrvatske.

- Ne znam odakle ta fama da u Hrvatskoj nitko od Hrvata nije procesuiran za ratne zločine. To jednostavno nije istina i jedini smisao je trovanje odnosa između Hrvatske i Srbije te između Srba i Hrvata - smatra ministrica Pusić. Unatoč takvom ozračju, Pusić drži mogućnim da Beograd i Zagreb uzajamno povuku tužbe za genocid.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...