Obavijesti

News

Komentari 170

'Pustili su ga da umre na cesti kao pas, nisu mu došli pomoći'

'Pustili su ga da umre na cesti kao pas, nisu mu došli pomoći'
1

Vjeko Franičević (77) iz Rogotina osjećao je kako ne može disati te je pozvao prvog susjeda u pomoć. Susjed je zvao 112 i Dom zdravlja. Svi su zaključili da ima koronu i nisu izašli na teren. Vjeko je umro ispred kuće

VIDEO

Tog jutra smo se čuli telefonom kao i svaki dan i nije se žalio da ga išta boli. Poručio mi je da ide u svoju uobičajenu rutu pješačenja, oko pet kilometara dugu, po naselju. Bio je iznimno vitalan. Nisam se stigla ni oprostiti od njega – očajna je Anita Franičević Taslak, kćer Vjeke Franičevića (77). Nije ga vidjela otkako je uvedena karantena jer nije mogla dobiti propusnicu.

- Htjela sam se brinuti za tatu i nositi mu namirnice jer je živio sam te sam to i navela u zahtjevu za dobivanjem propusnice. Još uvijek mi nije jasno zašto su me odbili – govori Anita.

Vjeko je tako sam morao obavljati kupovinu, ali Anita kaže da je bio oprezan, poštovao je sve epidemiološke mjere, s nikim se nije družio, bavio se tek svojim vrtom i odlazio u šetnje. Njenom je ocu pozlilo u nedjelju, oko pola sata iza ponoći. Živio je sam u Rogotinu, nedaleko od Ploča. Nesretni je starac uspio dozvati u pomoć prvog susjeda i ovaj je odmah dojurio. Vjeko mu se žalio da ne može disati i susjed je pozvao Županijski centar 112 u Dubrovniku. Zamolili smo ga da nam ispriča kako se točno sve odvijalo te noći, međutim, odbio je i zamolio za razumijevanje budući je već sve ispričao dubrovačkim portalima. Vjekina kćer Anita potvrdila je da su sve točno prenijeli. Naime, susjed je službeniku u centru 112 rekao da je Vjeki loše, da nema zraka te ih molio da dođu i pomognu mu. Tamo su, na osnovu susjedovih riječi, nekako zaključili da je Vjeko možda zaražen korona virusom. Dali su susjedu broj ambulante za Covid pri Domu zdravlja u Pločama.

Muškarac koji je na sve načine nastojao pomoći starcu koji se gušio, nazvao je i tamo. Javila mu se epidemiologinja koja mu je rekla da oni na teren ne mogu izaći jer nemaju adekvatnu opremu. U cijeloj toj zbrci, dok su dobronamjernog muškarca preusmjeravali s institucije na instituciju i naposljetku odbili izaći na teren, Vjeko je umro. Njegov je očajni susjed tada nazvao policiju i javio im to. Došli su za oko pola sata, a s njima je bio i mrtvozornik. Vjekina je kći cijelu priču saznala kad je već sve bilo gotovo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Čovjek umro na kućnom pragu: 'Zvali smo Hitnu, nisu došli...'
Čovjek umro na kućnom pragu: 'Zvali smo Hitnu, nisu došli...'

- Policija mi je pozvonila na vrata stana u Metkoviću gdje živim sa suprugom i dvoje djece. Rekli su mi da mi je otac umro. Bila sam u šoku. Pa kako, pomislila sam, sve je bilo u redu, nije se žalio. Odmah smo otišli u Rogotin. Ležao je na cesti, prekriven plahtom. Instinktivno sam pitala policajce mogu li ga bar još jednom vidjeti, dodirnuti. Ali nisu mi dali. Sjela sam na ulicu i plakala – rekla je Anita. Dodala je kako joj je mrtvozornik rekao da joj otac 99,9 posto nije preminuo od Covida. Od čega je zapravo umro Vjeko koji je bolovao od dijabetesa i imao visoki tlak, Anita još ne zna. Ne zna ni hoće li joj itko to reći. Do danas je nitko nije nazvao, niti jedna institucija. Nije se još ni ona obratila njima, jer je, kaže, još u prevelikoj boli te je danas pokopala oca. Na sprovodu su bili samo njezin suprug i djeca.

- Gledala sam ga kako leži na cesti i nisam mogla vjerovati svemu što se dogodilo. Samo sam njega imala, a sada je umro sam, na ulici, poput psa. Na kraju su poslali vatrogasce koji su došli s običnim kirurškim maskicama i rukavicama. Rekli su mi da su ih poslali iz mjera predostrožnosti, što je bilo smiješno s obzirom na to kako su imali najobičniju opremu. Odveli su mog dragog oca – rekla je Anita. Zahvalna je policiji za koju kaže da su jedini bili uz nju i tješili je te postupili vrlo korektno.

Poslali smo upite Županijskom centru 112 u Dubrovniku i pitali kako su zaključili da čovjek ima korona virus te zašto nisu izašli na teren, a sličan smo upit poslali i ambulanti za Covid u Domu zdravlja Ploče. Nitko nam do zaključenja broja nije odgovorio. U međuvremenu se o ovom slučaju danas oglasio i Stožer civilne zaštite u Dubrovniku.

Odgovorno tvrde da imaju svu zaštitnu opremu za Covid i da uredno izlaze na teren te da je poziv u pomoć za Vjeku Franičevića stigao prekasno, odnosno kad mu više nije bilo pomoći. Mate Taslak, suprug Vjekine kći Anite, kratko je rekao da to nije istina te da pokušavaju oprati ruke od svega. Rekao je i da će to dokazati te je najavio privatne tužbe protiv odgovornih.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 170
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a