Obavijesti

News

Komentari 64

Putin došao kod Vučića: 'Vežu nas povijesno duboki korijeni'

Putin je naveo da je robna razmjena u porastu i da je dosegnula dvije milijarde dolara, te da su pred Srbijom i Rusijom mogućnosti za razvoj bilateralnih odnosa „u sve više pravaca"

VIDEO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je u četvrtak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na potpori Srbiji rekavši kako je Srbija uvijek mogla računati na rusku potporu a Rusija na srbijansko savezništvo, a Putin je uzvratio porukom o mogućnostima razvoja bilateralnih odnosa u sve više pravaca između Rusije i njezina glavnog saveznika na Balkanu.

- Uvijek smo mogli računati na rusku podršku i koliko god je naša zemlja, po broju stanovnika i teritorijalno, mala - mislim da je Rusija uvijek mogla računati da ima saveznika u Srbiji - rekao je Vučić u pozdravnom obraćanju na početku susreta s Putinom u Beogradu.

Putin, koji je u četvrtak doputovao u jednodnevni službeni posjet Beogradu, zahvalivši se na srdačnom dočeku, naglasio je da između dviju država postoje “povijesno duboki korijeni i duhovna bliskost između dva naroda“, koji „pomažu da te odnose gradimo i u suvremeno doba“.

Putin je naveo da je robna razmjena u porastu i da je dosegnula dvije milijarde dolara, te da su pred Srbijom i Rusijom mogućnosti za razvoj bilateralnih odnosa „u sve više pravaca“.

On je najavio razgovore o suradnji u energetici te o nekim novim projektima o kojima do sada nije bilo riječi.

U fokusu dvojice predsjednika, kako je najavljeno, bit će bilateralna suradnja te stanje u regiji, prije svega pitanje Kosova, čiju neovisnost Rusija ne priznaje i pruža potporu Srbiji u UN-u i međunarodnim organizacijama i institucijama.

U nastavku razgovora dviju državnih delegacija koje su predvodili Vučić i Putin, upozoreno je na napredak u trgovinskoj razmjeni i istaknuto uvjerenje da se ona može dodatno unaprijediti, uz proširenje i otvaranje novih oblasti suradnje od gospodarstva, inovativnih tehnologija i znanosti do kulture i turizma.

Popodne je održan sastanak dvaju državnih izaslanstva, a potom je uslijedilo potpisivanje 21 sporazuma, memoranduma i ugovora među resornim ministarstvima, tvrtkama, agencijama i poduzećima Rusije i Srbije.

Zbog prekoračenja vremena znatno je promijenjen protokol boravka Ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji, Konferenciji za medije koja je prvotno bila nabavljena za nešto iza 15 sati, kasnila je više od jednog sata pa je novinarima bilo omogućeno postavljanje samo dva pitanja i to po jedno pitanje novinara iz Rusije i jedno pitanje iz kolega iz Srbije. Svi ostali novinari bili su uskraćeni da nešto pitaju, jer je Putin morao krenuti prema Hramu Svetog Save, gdje ga kako, je novinarima rečeno, čeka oko 80.000 ljudi.

Na skraćenoj konferenciji za novinare Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, kao i njegov gost Vladimir Putin osvanuli su se na jačanje gospodarske suradnje između Rusije i Srbije koja je u uzlaznoj putanji. Putin je rekao da će Rusija Srbiji pomoći i na vojnom polju, i time nagovijestio sudjelovanje u modernizaciji srbijanske vojske izrazivši želju za češćim zajedničkim vježbama. Moskva dijeli zabrinutost srpskog rukovodstva u vezi sa pitanje Kosova i Metohije, jer koraci koje je poduzela službena Priština, posebno osnivanjem kosovske vojske što je po riječima Putina suprotno rezoluciji UN-a 1244, moglo bi destabilizirati stanje u regiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..