Obavijesti

News

Komentari 151

Putin naredio: Sljedeći tjedan u Rusiji kreće masovno cijepljenje

Putin naredio: Sljedeći tjedan u Rusiji kreće masovno cijepljenje
4

Ruski građani prvi će dobiti cjepivo, rekli su iz Kremlja u srijedu. Predsjednik Putin naredio je da masovno cijepljenje mora početi do kraja sljedećeg tjedna

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je da do kraja sljedećeg tjedna u Rusiji mora početi masovno cijepljenje protiv korona virusa.

Prvi koji će dobiti cjepivo su liječnici i učitelji, navodi Russia Today.

Ministrici za društvena pitanja Tatjani Golikovoj na videokonferenciji je rekao da mu se sljedeći tjedan ne mora javljati, već da što prije krenu s cijepljenjem.

- Znam da smo proizveli i da ćemo u sljedećih par dana imati više od dva milijuna doza cjepiva, koje smo registrirali prvi na svijetu. To nam omogućuje da počeno sa sveobuhvatnim cijepljenjem, ako ne i masovnim. Naravno, ticalo bi se dvije rizične skupine na početku, a to su liječnici i učitelji - rekao je Putin. 

Golikova mu je potvrdila da će moći organizirati akciju cijepljenja te da će biti dobrovoljno i besplatno.

POGLEDAJTE VIDEO: Britanci se cijepe sljedeći tjedan

Pokretanje videa ...

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je kako su ruski građani prioritet te da će cjepivo koje se proizvodi u Rusiji prvo zadovoljiti potrebe ruskih građana. Odbio je komentirati ima li Rusija potrebe za stranim cjepivima te je kratko rekao da je to pitanje za vladin krizni centar i da ne može o tome govoriti, piše Tass.

Rusi su još u kolovozu prvi registrirali cjepivo protiv korona virusa. 

Hoćete li se cijepiti?

Velika Britanija danas je prva odobrila Pfizerovo cjepivo i najavila da će i oni sljedeći tjedan početi cijepiti građane. U prvom valu trebali bi dobiti oko 800.000 doza.

Capak: Napravili smo detaljan plan cijepljenja protiv korone
Capak: Napravili smo detaljan plan cijepljenja protiv korone

Europska agencija za lijekove i zastupnici Europskog parlamenta upozorili su u srijedu da se cjepiva protiv covida-19 ne treba brzopleto odobravati.

- Smatram da je ta odluka problematična i preporučujem državama članicama da ne ponavljaju taj proces - rekao je Peter Liese, zastupnik Europske pučke stranke (EPP) i član CDU-a njemačke kancelarke Angele Merkel-.

Britanci se cijepe idući tjedan! Odobrili Pfizerovo cjepivo, mi smo naručili milijun doza
Britanci se cijepe idući tjedan! Odobrili Pfizerovo cjepivo, mi smo naručili milijun doza

- Nekoliko tjedana detaljne provjere Europske agencije za lijekove bolje je od brzopletog odobrenja cjepiva po hitnoj proceduri - rekao je Liese.

Po pravilima EU-a, Pfizerovo cjepivo mora odobriti EMA-a, ali države članice mogu primijeniti hitnu proceduru zbog izvanredne situacije koja im omogućuje distribuciju cjepiva na domaćem tržištu u cilju privremenog korištenja.

Britanija do kraja godine mora poštivati EU pravila dok ne istekne prijelazno razdoblje.