News

Komentari 51

Putin: Osnaži li NATO Finsku i Švedsku vojno, odgovorit ćemo

Putin: Osnaži li NATO Finsku i Švedsku vojno, odgovorit ćemo

Govoreći na sastanku vojnog saveza bivših sovjetskih država, Putin je rekao da SAD koristi proširenje NATO-a na "agresivan" način kako bi otežao ionako već tešku globalnu sigurnosnu situaciju

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u ponedjeljak da će Rusija odgovoriti ako NATO počne jačati vojnu infrastrukturu Švedske i Finske koje su mu se odlučile pridružiti zbog sukoba u Ukrajini.

POGLEDAJTE VIDEO:

Putin stalno ponavlja da je proširenje NATO-a na istok nakon raspada SSSR-a razlog za napad na Ukrajinu.

Govoreći na sastanku vojnog saveza bivših sovjetskih država, Putin je rekao da SAD koristi proširenje NATO-a na "agresivan" način kako bi otežao ionako već tešku globalnu sigurnosnu situaciju.

Rusija, rekao je, nema problema s Finskom ni Švedskom, pa ne postoji ni izravna prijetnja zbog proširenja NATO-a na te zemlje.

- Ali širenje vojne infrastrukture na to područje sigurno bi isprovociralo naš odgovor- rekao je Putin čelnicima Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti, koja uključuje Bjelorusiju, Armeniju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

- Kakav će (taj odgovor) biti - vidjet ćemo kakve će biti prijetnje- rekao je Putin.

- Stvara se probleme bez ikakva razloga. Reagirat ćemo u skladu s okolnostima.

Rusija je do sada vrlo malo rekla o tome što kani učiniti u slučaju proširenja NATO-a na Finsku i Švedsku.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti ovdje<<<

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, jedan od Putinovih najbližih saveznika, rekao je prošli mjesec da bi u tom slučaju Rusija mogla rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u Kalinjingradu.