Obavijesti

News

Komentari 21

Putin: Rusija je po prvi put u povijesti lider u naoružanju

Putin: Rusija je po prvi put u povijesti lider u naoružanju
1

Ruski predsjednik Vladimir Putin je kako je Rusija prvi put u povijesti postala svjetski lider u naoružanju, ali da nikome ne prijeti niti nameće svoju volju, javljaju svjetske agencije

VIDEO

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu u svom godišnjem obraćanju o stanju nacije u parlamentu da je Rusija prvi put u povijesti postala svjetski lider u naoružanju, ali da nikome ne prijeti niti nameće svoju volju, javljaju svjetske agencije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:02

-Mi nikome ne prijetimo i ne namjeravamo nametati svoju volju, istaknuo je Putin, dodavši da su "naši koraci za jačanje nacionalne sigurnosti poduzeti pravodobno i u dovoljnom opsegu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ostavka ruske vlade: Priprema se teren za Putinov mandat
Ostavka ruske vlade: Priprema se teren za Putinov mandat

Po njegovim riječima, prvi put u povijesti postojanja raketno-nuklearnog naoružanja, uključujući i sovjetsko razdoblje, Rusija nikoga ne pokušava stići jer druge vodeće države tek trebaju napraviti oružje koje ima Rusija. 

Stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a trebaju pružiti primjer

Putin smatra da bi pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a trebalo pružiti primjer za uklanjanje prijetnji novim ratovima.

Podsjetio je na nepredvidive i nekontrolirane događaje na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi zadnjih tjedana i dana.

- Vidimo da regionalni sukobi mogu postati prijetnja cijelom svijetu, kazao je.

- Vrijeme zahtijeva svijest o našoj zajedničkoj odgovornosti i stvarnim postupcima, naglasio je Putin. "Države članice UN-a moraju biti primjer. Pet nuklearnih sila ima posebnu odgovornost za očuvanje i održivi razvoj čovječanstva.

Putin se sprema vječno vladati Rusijom: Želi promijeniti Ustav
Putin se sprema vječno vladati Rusijom: Želi promijeniti Ustav

On je rekao da tih pet zemalja morati pokrenuti "mjere za neutraliziranje prijetnji globalnim ratom, osmisliti nove pristupe za jamčenje stabilnosti širom svijeta, koji bi u potpunosti uzeli u obzir političke, ekonomske i vojne aspekte suvremenih međunarodnih odnosa".

Duma će predlagati kandidate za premijera

Putin je također predložio reformu ruskog ustava kojom bi se ojačale ovlasti parlamenta, s time da se očuva predsjednički karakter političkog sustava.

Osnovna ideja te mjere je ojačati ulogu parlamenta u formiranju vlade.

Putin je tako predložio da Državna duma, donji dom parlamenta, dobije ovlasti da predlaže kandidate za ruskog premijera, potpredsjednike vlade i ministre, a da zatim predsjednik imenuje nominirane kandidate.

Putin je čestitao Milanoviću na pobjedi, pozvao ga je u Moskvu
Putin je čestitao Milanoviću na pobjedi, pozvao ga je u Moskvu

-Predlažem promjenu... poretka i davanje ovlasti Državnoj dumi ne samo da odobrava nego i predlaže kandidate za predsjednika vlade Ruske Federacije. Zatim, na prijedlog premijera, sve potpredsjednike vlade i savezne ministre", rekao je Putin dodavši da će predsjednik države biti obvezan imenovati predložene kandidate.

Također je predložio pooštravanje kriterija za predsjedničke kandidate. Oni bi morali živjeti u Rusiji najmanje 25 godina i ne bi smjeli ni u jednom razdoblju posjedovati drugo državljanstvo.

Kazao je kako se slaže s tim da nitko ne može obnašati više od dva predsjednička mandata zaredom, ali da ne smatra to pitanje ključnim.

Putin ugošćuje Merkel: Pričat će o Bliskom istoku, Ukrajini...
Putin ugošćuje Merkel: Pričat će o Bliskom istoku, Ukrajini...

Putin se po sadašnjem zakonu ne može kandidirati nakon 2024. kada mu ističe sadašnji mandat.

Istaknuo je također da Rusija mora ostati "snažna predsjednička država" u kojoj će predsjednik zadržati pravo određivanja misija i prioriteta vlade, te pravo smijeniti svakog člana vlade i imenovati šefove svih sigurnosnih službi.

Ustavni amandmani i referendum

Istupio je s inicijativom za održavanje referenduma o paketu ustavnih amandmana. Pritom smatra da nije potrebno usvajanje novog ustava.

Amandmani bi trebali dati nacionalnom zakonodavstvu prvenstvo pred međunarodnim sporazumima i odlukama međunarodnih tijela u slučajevima kada su u suprotnosti s ruskim ustavom. Rusija trenutačno stavlja međunarodno pravo iznad svojih zakona.

75. godišnjica pobjede u Drugom svjetskom ratu

Putin je istaknuo da je Rusija obvezna zaštititi povijesnu istinu o pobjedi u Drugom svjetskom ratu, kojeg Rusija naziva Velikim domovinskim ratom.

Rusija želi svoju Wikipediju i za nju će dati 27 milijuna dolara
Rusija želi svoju Wikipediju i za nju će dati 27 milijuna dolara

- Ove godine proslavit ćemo 75. godišnjicu pobjede u Velikom domovinskom ratu. Deveti svibnja u Rusiji je najveći i sveti praznik. Ponosni smo na generaciju pobjednika, sjećamo se njihovog junaštva. Naše sjećanje nije samo štovanje junačke prošlosti. Ono služi našoj budućnosti, nadahnjuje nas i jača naše jedinstvo. Obvezni smo štititi istinu o pobjedi jer u suprotnom što ćemo reći našoj djeci ako se laži budu širile svijetom poput epidemije?

Demografija

Putin je rekao da je nezadovoljan stopom nataliteta u Rusiji.

- U Rusiji danas živi gotovo 147 milijuna ljudi, ali je zemlja ušla u veoma teško demografsko razdoblje jer stopa nataliteta ponovo opada, upozorio je predsjednik.

Kina i Rusija jačaju suradnju: Trgovina lani rasla 24,5 posto
Kina i Rusija jačaju suradnju: Trgovina lani rasla 24,5 posto

Stopa nataliteta bila je 1,5 prošle godine. "To nije dovoljno za našu zemlju", naglasio je.

Po njegovim riječima, niski prihodi u većini kućanstava s djecom izravno ugrožavaju rusku demografsku budućnost te je predložio niz mjera za potporu obiteljima

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a