Obavijesti

News

Komentari 22

Puzao oko Poglavarstva pola sata i tražio Bandićevu milost

Puzao oko Poglavarstva pola sata i tražio Bandićevu milost
7

Konceptualni umjetnik je napravio zavjetni krug oko Poglavarstva koji je trajao pola sata tijekom kojeg je puzao. Puzao je po cesti, betonu, travi, a imao je i par pauza

VIDEO

Ni u jednom trenutku nisam pomislio odustati. Nadam se da će se ovime postići da se još jednom razmotri sve ovo što se događa u Hrvatskoj i u Zagrebu s dodjelom sredstava za kulturu. To je kap u moru koja nama puno znači - rekao je Siniša Labrović, konceptualni umjetnik, koji je došao bos u četvrtak oko podne ispred Gradskog poglavarstva u Zagrebu. 

- Okupili smo se ovdje u slavu sv. Milana Bandića zazivajući njegovu svevišnju milost i moć da se spusti nad nas i da kao što je poznat po pravdi i milosrđu da i mi zaslužimo to - rekao je Labrović.

- Čuj Milane riječi moje, jecaje moje razaberi. Osvrni se na glas mog prizivanja. O kralju moj, o Milane moj jer tebe vruće zazivam. Milane, zorom glas mi već čuješ, zorom ti već lijem molitve u nadi čekajući, jer ti nisi Milan kojem je nepravda mila. Zlobniku nema boravka s tobom. Opaki ne mogu opstati pred tvojim pogledom. Mrziš sve što čine bezakonje i uništavaš lažljivce. Varalica i krvopija Milanu se gadi. Po velikoj dobroti tvojoj unići ću u dom tvoj i pas ću ničice pred svetim domom tvojim. Milan je prepun poštovanja. U svojoj me pravdi vodi pored mojih dušmana, svoj put mi poravnaj pred očima i njihovim ustima iskrenosti nema. Srce im je puno zloće grlo im je grob otvoren, a jezikom laskaju. Kazni ih oMilane. nek propadnu oni. Otjeraj ih zbog mnogih nedjela njihovih, a oni se Nek se raduju svi što se utječu u tebi neka kliču sve dovijeka. Štiti ih i nek se vesele u tebi koji ljube ime tvoje jer pravednika Milane ti blagoslivljaš, dobrotom ga svojom ko štitom zaklinjaš.- završio je konceptualni umjetnik čitanje psalma.

Za pripremu prije hodočašća na koljenima oko hrama poglavarstva konceptualni umjetnik se i pomolio.

- Milane naš, koji jesi na nebesima. Sveti se ime tvoje, dođi u kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji. Kruh naš svagdašnji daj nam danas i otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim i ne uvedi nas u napast nego izbavi nas od zla- pomolio se.

Pola sata trajalo je zazivanje Milanove milosti oko poglavarstva. Labrović je na koljenima puzao po cesti, kamenju i travi. Stopala i koljena je raskrvario. Zbog napora su mu nekoliko puta dali vode, a jedna mu je djevojka priskočila obrisati i znoj s čela. Nakon zavjetnog kruga obratio se molitvom.

- Milane daj mir i jedinstvo svetoj crkvi kršćanskoj. Milane pomiluj nas. Ne daj da izgine baština tvoja. Milane pomiluj nas. Učini da se odvrati od nas srdžba tvoja. Milane pomiluj nas. Svi smo ti sagriješili, primi pokoru našu. Milane pomiluj nas. Pogledaj Milane i oprosti grijehe naše. Milane pomiluj nas. Čuvaj nas Milane od komora rata i glada. Milane pomiluj nas. Desnicom svetom svojom blagoslovi polja, njive, vinograde naše. Milane, pomiluj nas.

- Milane moj klanjam ti se kao da si u mom srcu stvarno svojim presvetim tijelom prisutan i sjedinjujem se posve s tobom. O ne daj da se ikada od tebe rastavim. Tvoj sveti blagoslov sašao na mene i ostao vazda sa mnom- rekao je Labrović na kraju performansa.

- Milan je svugdje. Milan je vječan i sveprisutan. Nema mjesta gdje Milana nema ako je Milan u City Centru one, on je i ovdje, a najviše u mom srce, a ako ga nosim u srcu on je tu.- rekao je.

Naglasio je kako će ustrajati u molitvama njegovoj milosti i nada se da će mu time jednog dana biti i bliži.

Na pameti je tijekom zavjetnog kruga imao i na "cijelo nebo i raj" zagrebačkog poglavarstva, misleći i na Bandićeve pročelnike. Tvrdi da je ovo samo jedna akcija kojom će slaviti Milanovo ime i ime njegovih svetaca, zaključio je umjetnik. Performans je inače motiviran nezakonitim i netransparentnim radom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport kao i problemom raspodjele proračuna za kulturu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je