News

Komentari 9

Radin: 'Tajanijeva izjava ne pripada današnjem vremenu'

Radin: 'Tajanijeva izjava ne pripada današnjem vremenu'

Danas, kada smo svi članovi EU-a, trebalo bi nam biti bitno prijateljstvo među državama. U duhu toga sam i očekivao govor gospodina Tajania, rekao je zastupnik talijanske manjine

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zastupnik talijanske manjine Furio Radin izjavio je u utorak da je iznenađen izjavom predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajania o "talijanskoj Istri i Dalmaciji", ustvrdivši kako je njegova izjava anakrona te ne pripada današnjem vremenu.

- Danas, kada smo svi članovi EU-a, trebalo bi nam biti bitno prijateljstvo među državama. U duhu toga sam i očekivao govor gospodina Tajania, no njegova je retorika bila retorika prošlosti, a ne budućnosti - rekao je Radin Hini.

Istaknuo je kako su mu važni odnosi Hrvatske i Italije.

- Oni su jasni iz institucionalnih govora u subotu na središnjoj manifestaciji u Rimu u Predsjedničkoj palači, gdje je bio cijeli državni vrh. Govor predsjednika Republike bio je okrenut budućnosti, uz sjećanje na nepravdu žrtava prošlosti - rekao je Radin.

Tajanijev glas, ocijenio je, bio je "jedan glas izvan velikog zbora posve drugačije intoniran". Taj glas je incident koji se dogodio, zaključio je Radin.

Tajani je na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve fojbi u Bazovici kraj Trsta rekao “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine”.

Najčitaniji članci