Obavijesti

News

Komentari 0

Radnici Cesta Šibenik štrajkaju od ponedjeljka: 'Ne zanima nas politika, zanima nas posao'

Radnici Cesta Šibenik štrajkaju od ponedjeljka: 'Ne zanima nas politika, zanima nas posao'

Radnici su tražili i usklađenje odredbi Kolektivnog ugovora s odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu jer su im, tvrde, zbog donošenja pravilnika ugrožena radnička prava

VIDEO

Sindikat prometa i veza Hrvatske najavio je u srijedu u Šibeniku da u ponedjeljak, 12. lipnja u 7 sati počinje štrajk stotinjak radnika Cesta Šibenik d.o.o. nakon propalog postupka mirenja i odbijanja poslodavca da pristupi kolektivnim pregovorima, uz ostalo, o povećanju plaće radnicima za 15 posto. 

Radnici su tražili i usklađenje odredbi Kolektivnog ugovora s odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu jer su im, tvrde, zbog donošenja pravilnika ugrožena radnička prava.

Šibenik: Najava štrajka u Cestama d.o.o Šibenik

Predsjednik Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel rekao je na konferenciji za medije održanoj ispred upravne zgrade Ceste Šibenik da je SSSH početkom godine pokrenuo kontinuirane pregovore za povećanje plaća kao odgovor na galopirajuću inflaciju, pad vrijednosti plaća i povećanje cijena prvenstveno prehrambenih proizvoda. "Tako smo početkom godine započeli i razgovore sa Cestama Šibenik, gdje nisu željeli razgovarati o povećanju plaća kroz kolektivnih ugovor”, rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novosel: Ovo nije politički štrajk

U ime okupljenih radnika je poslodavcu, direktoru tvrtke Robertu Miljkoviću i šibensko-kninskom županu Marku Jeliću, poručio kako će krenuti u štrajk jer neće „prihvatiti samovolju nikoga pa ni župana da sami utvrđuju iznos plaće, da sami odlučuju da će radnici imati pravo na samo 70 posto osnovne plaće, a da će preostalih 30 posto dobiti ako nekog zadovolje po neutvrđenim kriterijima”.

„Takav obračun plaće ne samo da je nezakonit nego ga nigdje nema. Ovaj štrajk posebno naglašava nije politički štrajk jer znamo da će nas druga strana - poslodavac i župan - optuživati da ovaj štrajk ima politički karakter. U ime ovih radnika poručujem da se radi isključivo o socijalnim razlozima”, izjavio je Novosel.

Dodao je da radnici tijekom štrajka neće prestati sa svim poslovima iako im poslodavac nije dao prijedlog poslova koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka.

Šibenik: Najava štrajka u Cestama d.o.o Šibenik

Predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak izjavio je da je za direktora tvrtke izabran čovjek bez iskustva na istim ili sličnim radnim mjestima koji nakon preuzimanja funkcije ne samo da nije razgovarao s pomoćnicima ni s radnicima, nego nije ni prihvatio postupak mirenja. "Samo su ponudili Pravilnik koji su jednostrano napravili, koji umanjuje radnička prava koja su dosad imali”, ustvrdio je Lisičak.

Savić: Ako župan misli da mu ova firma ne treba, onda on ne treba nama

Novinarima se obratio i predstavnika radnika u Nadzornom odboru Robert Savić, koji je kazao da se u Odboru vrši samovolja direktora koji je upozoren da novi Pravilnik krši prava radnika.

Sudska zapisničarka za 24sata: Suci imaju tri puta veću plaću od nas, a radimo im 90 posto posla
Sudska zapisničarka za 24sata: Suci imaju tri puta veću plaću od nas, a radimo im 90 posto posla

„Župan Jelić je u studenom na razgovoru u županiji kazao da njemu ova firma ne treba. Ako on tako misli, onda on ne treba nama”, poručio je Savić, dok je Zoran Palinić, predsjednik radničkog vijeća, kazao da je u tvrtki uvijek bilo problema, ali nikad ovakvih.

„Nas ne zanima politika, zanima nas posao, zanimaju nas plaće i da ova tvrtka živi jer ova tvrtka su ljudi koji ovdje radi. Ovo je problem za 115 ljudi. Priče o plaćama iz dva dijela nema nigdje, pa tako ne bi bilo ni kod nas. Firma posluje dobro, imamo opremu, imamo ljudi. Nama se prijeti da će nas zamijeniti Nepalci, Filipinci”, izjavio je Palinić.

Pravna povjerenica  SSSH Anita Jurić Golo istaknula je da novim Pravilniku o radu radnici ne samo da neće znati iznos plaće, nego neće znati ni koje će radno mjesto obavljati te su im savjetovali da ne potpišu te ugovore.

Miljković: Sindikat isforsirao početak pregovora; povećanje od 7 sedam posto možemo si priuštiti

Direktor Cesta Šibenik, Robert Miljković, novinarima je kazao da je sindikat isforsirao početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru pet mjeseci prije isteka starog. 

Šibenik: Najava štrajka u Cestama d.o.o Šibenik

„Duboko sam svjestan porasta troškova života, ali isto tako sam kao odgovora poslovni čovjek ne želim preuzimati obveze koje ne mogu ispuniti. Povećanje od sedam posto je ono što sebi možemo priuštiti jer samo tek 17. svibnja ove godine potpisali ugovor s Hrvatskim cestama za radove u ovoj godini jer je cijeli postupak kasnio. Ideja mene i vlasnika je da se sve ono što se zaradi podijeli radnicima”, kazao je, uz ostalo, Miljković. Dodao je da je dijelu radnika ranije već povećana plaća, posebno se to odnosi na povećanje najnižih primanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a