Obavijesti

News

Komentari 94

Miletić o Uljaniku: 'Očuvanje radnih mjesta nam je prioritet'

Miletić o Uljaniku: 'Očuvanje radnih mjesta nam je prioritet'
13

Nakon jednosatne prosvjedne šetnje Pulom, radnici Uljanika, koji su od srijede u općem štrajku, vratili su se u krug brodogradilišta gdje će ostati do kraja radnog vremena

VIDEO

Radnici riječkoga Brodogradilišta "3. maj" i pulskoga Uljanika, oko 4500 radnika zaposlenih u svih sedam društava Uljanik Grupe, nastavili su opći štrajk koji su počeli u srijedu ujutro jer im još nisu isplaćene plaće za srpanj.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović rekao je da drugi dan štrajka radnici riječkoga 3. maja za sada nastavljaju u krugu brodogradilišta, a hoće li izaći na ulice, odlučit će Štrajkaški odbor.

Drama u Puli: 'Neka se Vlada odluči. Radnicima je dosta igre'
Drama u Puli: 'Neka se Vlada odluči. Radnicima je dosta igre'

Po njegovim riječima, radnici su uznemireni, sve teže podnose iščekivanje plaća, pritisnuti kreditima i drugim obvezama.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Predstavnici Štrajkaškog odbora u 3. maju razgovarali su u srijedu, tijekom prvoga dana štrajka,  s Upravom toga brodogradilišta, ali u razgovoru nisu pronađena rješenja za nastalu situaciju i isplatu plaća, pa je odlučeno da će se štrajk nastaviti.

Traže isplatu plaća: Nastavlja se štrajk u Uljaniku i 3. maju
Traže isplatu plaća: Nastavlja se štrajk u Uljaniku i 3. maju

Radnici su počeli štrajk na svojim radnim  mjestima, u prvoj smjeni, a organizirano je dežurstvo dežurnih službi, kao što su vatrogasci i drugi. U drugoj smjeni u brodogradilištu se, zbog nedostatka materijala, ne radi već duže vrijeme.

Iz Štrajkaškog odbora u srijedu su izvijestili da je atmosfera u tom brodogradilištu uzavrela te su pozvali  Vladu i Upravu da iznađu rješenje za nastalu situaciju, ističući da će, ako bude potrebno, razmotriti i izlazak radnika na ulice.

'Tražimo rješenje, sastat ćemo se sutra s upravom Uljanika'
'Tražimo rješenje, sastat ćemo se sutra s upravom Uljanika'

Radnici Uljanika traže i smjenu Uprave, premda su sindikati u srijedu istaknuli kako u sklopu štrajka to ne mogu tražiti smjenu Uprave. Radnici Uljanika su u srijedu, prvoga dana štrajka, izišli na ulice i na gotovo dva sata blokirali promet ispred brodogradilišta. Nakon toga su, uz pratnju policije, i prošetali središtem Pule.

Sindikati i Štrajkaški odbor ponovili su kako pomoć očekuju od Vlade, resornoga ministarstva i Ministarstva financija.

Plaća još nema, nastavlja se štrajk u brodogradilištu 3. maj
Plaća još nema, nastavlja se štrajk u brodogradilištu 3. maj

Radnici 3. maja, kao i radnici cijele Uljanik Grupe, traže isplatu plaća za srpanj, koje su trebale biti isplaćene do 15. kolovoza. U 3. maju traže i nastavak brodograđevne djelatnosti i proizvodnje, odnosno rješavanje sudbine brodogradilišta u kojemu se, iako su brodovi na navozima, ne radi jer nema novca za potreban materijal. 

Krenuli u mimohod

Radnici Uljanika krenuli su u četvrtak ujutro u devet sati u mimohod Pulom, koji podržavaju sva tri sindikata - Sindikat metalaca Hrvatske, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i Jadranski sindikat, kao i Štrajkački odbor, a mimohod je prijavljen policiji. 

Nakon okupljanja unutar brodogradilišta, radnici Uljanika krenuli su u četvrtak, drugoga dana općeg štrajka, u devet krenuli u mimohod Pulom.

Novinarima su se u četvrtak ujutro obratili i predsjednici triju sindikata koji su također, kao i radnici, zatražili ostavku Uprave.

 "S obzirom da zahtjev za ostavkom Uprave Uljanik Grupe ne može biti legalan zahtjev za štrajk, sindikati koji djeluju u Uljanik Grupi, izvan zahtjeva Štrajkačkog odbora, koji traži isplatu plaće za srpanj, traže da Uprava društva podnese ostavku, kao moralno odgovoran čin zbog cjelokupne situacije u koju su, bez svoje krivnje, dovedeni radnici Uljanika", stoji u zahtjevi triju sindikata.

Ako Uprava na podnese ostavku na temelju ovoga zahtjeva, sindikati koji djeluju u Uljanik Grupi traže da Skupština društva i Nadzorni odbora smijeni Upravu, sukladno pozitivnim zakonskim propisima, istaknuto je u zahtjevu što su ga potpisali predstavnici triju sindikata - Sindikata metalaca Hrvatske, Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i Jadranskoga sindikata.

Radnici se vratili u Uljanik

Nakon jednosatne prosvjedne šetnje Pulom, radnici Uljanika, koji su od srijede u općem štrajku, vratili su se u krug brodogradilišta gdje će ostati do kraja radnog vremena.

Ispred Gradske vijećnice na Forumu radnicima se u četvrtak ujutro obratio pulski gradonačelnik Boris Miletić naglasivši  da je očuvanje radnih mjesta i opstanak brodogradnje prioritet.

Nakon završetka prosvjedne šetnje predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko izjavio je kako očekuju da će Vlada na sjednici u četvrtak raspravljati o Uljaniku.

"Plaće ni danas sigurno neće biti isplaćene i sutra nastavljamo sa štrajkom, ali i prosvjednom šetnju Pulom. Štrajkat ćemo sve dok radnicima plaća ne sjedne na račun", rekao je Šverko. Dodao je i kako bi bilo u redu da Uprava Uljanika, nakon svega, sama podnese ostavku.

Predsjednik Jadranskoga sindikata Boris Cerovac ponovio je da će, ako treba, ovaj prosvjed nastaviti i u Zagrebu.

O stanju u Uljaniku i štrajku radnika u četvrtak je pred Uljanikom na konferenciji za novinare govorio i predsjednik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić.  

"Za krizu i stanje u Uljaniku najodgovorniji su Uprava društva, ali i sve razine vlasti od lokalne i regionalne, do državne koja je dopustila uništavanje brodogradnje po diktatu iz Bruxellesa" rekao je Sinčić.

Po njegovim riječima,  do ove situacije u Uljaniku došlo je zbog šutnje, odnosno "nije se na vrijeme govorila istina".

Radnici svih sedam društava Uljanik Grupe, uključujući i riječki "3.maj" od srijede štrajkaju jer im do 15.kolovoza nije isplaćena plaća za srpanj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.