Obavijesti

News

Komentari 38

Radovan Fuchs: Sad je važno pripremiti škole za jesen, želim da sva djeca idu na nastavu

Radovan Fuchs: Sad je važno pripremiti škole za jesen, želim da sva djeca idu na nastavu
1

Nakon više od sat vremena razgovora u Banskim dvorima, Radovan Fuchs u ponedjeljak je prihvatio funkciju ministra znanosti i obrazovanja. Poslušat će Stožer oko povratka učenika na nastavu na jesen

VIDEO

Prioritet će mi biti organizirati nastavu na jesen, s obzirom na pandemiju korona virusa, rekao je jučer Radovan Fuchs (66) nakon što je potvrdio da će biti novi ministar znanosti i obrazovanja.

Pred njim je svakako golemi posao, no što će se događati u školama na jesen, nešto je što najviše muči roditelje i nastavnike.
Iako zasad još nema konkretnih mjera i uputa, a u školama se počinju pripremati za sve scenarije, Fuchs će, kako kaže, pokušati organizirati da se svi učenici vrate u škole, ako ikako bude moguće.

- To ćemo vidjeti, to je prva stvar, a onda sve ostalo - rekao je Fuchs. 

Radovan Fuchs: 'Na dnevni red će doći i devetogodišnja škola'
Radovan Fuchs: 'Na dnevni red će doći i devetogodišnja škola'

Na pitanje je li zadovoljan online nastavom, istaknuo je kako je to u tim trenucima bilo jedino i najbolje rješenje.

- Ja sam uvijek pristaša toga da stvari mogu biti bolje. Ako ne bude druge mogućnosti, onda će biti i online nastava, ali pokušat ćemo učiniti apsolutno sve u suradnji sa svim dionicima da se posloži stvar kako bi nastava mogla krenuti u učionice - istaknuo je Fuchs.

Svakako će prije svega pratiti odluke i preporuke koje će donijeti medicinska struka i Nacionalni stožer.

- Ministarstvo je pripremilo tri scenarija, mislim da ih treba uzeti u obzir uz konzultacije i uvažavanje svih stručnjaka, pritom mislim na medicinsku struku, epidemiologe, sociologe itd. Treba pokušati razraditi specifični pristup, kako će djeca ići u školu i ako se nešto dogodi, kako reagirati - pojasnio je u razgovoru za Večernji list.

Pazit ćemo na rizične skupine

Fuchs smatra kako u suradnji s osnivačima škola treba “identificirati rizične skupine unutar nastavnog kadra”. To bi značilo da treba pripremiti model za nastavnike i učitelje koji boluju od kroničnih bolesti te koji su podložniji virusu, da im se osiguraju zamjene ako će se raditi u školama. Treba uzeti u obzir čitav niz faktora, naglasio je, poput činjenice da brojna djeca dolaze iz okruženja u kojem i po tri generacije žive skupa. No Fuchs ističe kako će prije svega uzimati u obzir mjere koje propisuju Nacionalni stožer, HZJZ i ostali medicinari, a koje smatra točnima.

Što se tiče ostalih stvari u obrazovanju, od projekata Blaženke Divjak i problema koji se nisu rješavali ni u njezinu mandatu, Fuchs naglašava kako ni jedan ministar ne dolazi na mjesto prethodnog ministra kako bi nešto namjerno pokvario.

Radovan Fuchs: 'Ja ministar? To su još nagađanja, s premijerom se nalazim u subotu ili nedjelju'
Radovan Fuchs: 'Ja ministar? To su još nagađanja, s premijerom se nalazim u subotu ili nedjelju'

- Uglavnom radi onako kako misli da najbolje radi i mislim da se na tome možemo zaustaviti - rekao je Fuchs.
Njegov je cilj ponovno vratiti čim više posla u ruke obrazovnih agencija, od Agencije za odgoj i obrazovanje do Agencije za strukovno obrazovanje. Tu ne smije biti ignoriranja i rada na svoju ruku, smatra Fuchs.

A ono što Fuchs posebno najavljuje kao jednako važan posao na početku svojeg mandata je analiza svega dosad napravljenog i nenapravljenog u sustavu obrazovanja.

Bio je najbogatiji ministar

Osim projekata Blaženke Divjak, od “Škole za život” do izmijenjenih brojnih pravilnika, tu su i brojni dokumenti na koje kao da se zaboravilo, poput Državnog pedagoškog standarda, sustavnog i kvalitetnog vrednovanja nastavnika itd. Na sve to novog ministra podsjetio je i Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod. Nastavnici nisu bili dovoljno dobro pripremljeni za provođenje kurikularne reforme, nije riješen posvemašnji nered pri zapošljavanju, a nije se radilo ni na micanju politike iz obrazovnog sustava. Stipić posebno upozorava kako nitko ne zna jesu li učenici u protekloj školskoj godini uopće uspjeli usvojiti gradivo, s obzirom na sve okolnosti. A nitko ne zna jer nije provedena nikakva analiza.

Fuchs: Obrazovanje sigurno ide HDZ-u, nisam razgovarao s premijerom da ja preuzmem
Fuchs: Obrazovanje sigurno ide HDZ-u, nisam razgovarao s premijerom da ja preuzmem

Inače, Fuchs nije novi čovjek u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Bio je ministar znanosti, obrazovanja i športa od 2009. do 2012., u vladi Jadranke Kosor, a prije toga je u istome ministarstvu bio državni tajnik. Kao ministar proveo je model besplatnog školovanja u visokom obrazovanju za one koji redovito ispunjavaju svoje obaveze.

Neke druge zakone vezane za visoko obrazovanje ipak nije uspio provesti zbog velikog otpora na sveučilištima.

Osim što je Plenkoviću bio savjetnik za obrazovanje, bio je i koordinator Ekspertne radne skupine za provođenje cjelovite kurikularne reforme. Fuchsa, koji dolazi iz poznate zagrebačke obitelji, često su proglašavali i najbogatijim ministrom. U Ministarstvo znanosti i obrazovanja dolazi iz Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, gdje je od posljednjeg ministarskog angažmana vodio međunarodno zapažene znanstvene projekte. Većina stručnjaka za obrazovanje te onih koji dolaze iz sustava prosvjete i visokog obrazovanja ipak smatraju kako je Fuchs u ovom trenutku najbolje rješenje za ovaj sektor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.