Obavijesti

News

Komentari 92

'Pozdrav iz reaktora, jezgra se hladi, stvari su pod kontrolom'

'Pozdrav iz reaktora, jezgra se hladi, stvari su pod kontrolom'

Kako doznajemo, u Agrokoru je odabrana kompanija koja bi odradila restrukturiranje kompanije, no čeka se suglasnost Ministarstva gospodarstva koja se očekuje do ponedjeljka

VIDEO

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak otkrio je u petak da su od šest konzultantskih tvrtki s kojima su vodili razgovore prošlog i ovog tjedna odabrali najbolju za restrukturiranje kompanije.

Potpisivanje promemorije, zamrzavanja, na mjenice, kaže, još uvijek traje. Kako doznajemo, banke su dosta imale nerazumijevanja ovih dana prema dobavljačima. Iako je Ramljak više puta naglasio kako se dug regresnih mjenica smatra dugom Agrokora, banke su svejedno dobavljačima i proteklih dana taj dug naplaćivale.

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak o novostima u Agrokoru! Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on 21. travnja 2017

- Jezgra se polako počela hladiti, stvari imamo pod kontrolom. Mislim da je situacija u ovom trenutku, ne mogu reći do kraja sigurna, ali se smiruje i polako se okrećemo unutrašnjem restrukturiranju, razgovorima s dobavljačima, kompanijama... Paralelno s tim, razgovaramo sa dobavljačima i bankama na potpisivanju promemorije na koji bi se stavio moratorij na mjenice da se ne bi naplaćivale barem 30-ak dana. Nadam se da će do kraja dana većina banaka i dobavljača potpisati tu promemoriju tako da možemo krenuti od ponedjeljka s mirnijom situacijom razgovora kako da prebacimo taj dug na Agrokor- poručio je Ramljak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od 31 banke i faktoring kuće promemoriju je za sad potpisalo njih 15 i one u ukupnoj novčanoj sumi eksternih mjenica, za koje saznajemo da iznose tri milijarde i 134 milijuna kuna, čine 72 posto. Od 175 dobavljača, potpisalo ih je ugovor o zamrzavanju mjenica 60-ak i oni čine 30 posto iznosa mjenica.

- 159 kompanija imela te mjenice i one su ugrožene. Mi smo dali rok do 31. svibnja za moratorij na te mjenice zato što je krajnji rok za prijavu tražbine 10. lipnja. Ako propadnu razgovori između banaka i dobavljača i nas kako ćemo tretirati te mjenice, oni još uvijek imaju vremena da do 10. lipnja to prijave kao tražbinu prema kompaniji- rekao je.

Neslužbeno saznajemo da je iznos mjenica oko 7,4 milijarde kuna, od čega je četiri milijarde kuna internih mjenica između kompanija unutar koncerna, a oko 3,4 milijarde kuna je iznos eksternih mjenica prema vanjskim dobavljačima kao što su Franck, Dukat...

Od ukupnog duga u iznosu 16 milijardi kuna, oko šest milijardi kuna su obveze dobavljača iz regije.

S imenom konzultantske tvrtke još ne želi izaći u javnost jer čeka suglasnost Ministarstva gospodarstva.
- Odabrali smo međunarodnu konzultantsku kuću za restrukturiranje i nadam se da ćemo početkom tjedna dobiti suglasnost, potpisati ugovor i da će i oni početi raditi- rekao je Ramljak.

Nije želio komentirati izjave ministra Gorana Marića da su se prenapuhavali troškovi kompanije. 

Ramljak Agrokor opisuje kao harmoniku koja je rastezala plaćanje dobavljača, a njegov cilj je tu harmoniku vratiti u normalu i stabilizirati plaćnje u rokovima. Da bi se to moglo, potrebno je, kaže dodatno zaduživanje.
- Od početnih 80 milijuna eura, 378 milijuna kuna (50 milijuna eura) otišlo je na plaćanje starog duga. Ostalo je 30 milijuna eura kojima ćemo napuniti zalihe u dućanima- kaže Ramljak.
 

Počeo šalom

- Da počnemo sa jednom šalom: Pozdrav iz reaktora, jezgra se počela hladiti, stvari imamo pod kontrolom. Sada je situacija, ne mogu reći do kraja sigurna, ali se smiruje i polako se okrečemo unutrašnjem restrukturiranju, razgovorima s dobavljačima i kompanijama da vidimo kakva je njihova pozicija profitabilnosti. 

Optužbe ministra Gorana Marića da su se prenapuhivali troškovi između Agrokora i njegovih kompanija nije htio komentirati.

 


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a